Παγκόσμια πρωτιά στον Πτελεό! Χάρτινη συσκευασία λαδιού από την οικογένεια Παπαστεργίου

Πλέον το λάδι εμφιαλώνεται σε χάρτινη συσκευασία με χαρτί κατά 94% ανακυκλώσιμο

Όταν η επιχειρηματικότητα συναντά τις νέες ιδέες και την καινοτομία, γίνονται πραγματικά θαύματα. Ένα τέτοιο θαύμα έγινε πραγματικότητα στον Πτελεό και μάλιστα αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία, μιας και η οικογενειακή επιχείρηση λαδιού Παπαστεργίου εμφιάλωσε το λάδι της σε χάρτινη ανακυκλώσιμη φιάλη, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά όπου εξάγεται το ελαιόλαδο πως η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Ο κ. Στέφανος Παπαστεργίου, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας «Aeons» μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την καινοτομία αυτή, η οποία συμμαχεί με το περιβάλλον.

Η καραντίνα «γέννησε» την ιδέα

Η «Aeons» είναι μια μικρή επιχείρηση λαδιού με έδρα τον Πτελεό Μαγνησίας, που εξάγει το παραγόμενο ελαιόλαδό της και τα προϊόντα της. Μέχρι σήμερα η εταιρεία εξάγει σε εννέα χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία κ.α., στην Αμερική αλλά και τον Καναδά, τα προϊόντα της και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε την καθημερινότητα και της επιχείρησης στον Πτελεό με τον κ. Παπαστεργίου να σημειώνει πως μέσα στην κρίση του κορωνοϊού και από τότε που ξεκίνησε η πανδημία καθώς ήμασταν κλεισμένοι μέσα και προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να αναπτύξουμε τις δουλειές μας και να προσπαθήσουμε να βγούμε σε μεγαλύτερες αγορές, είχαμε χρόνο να διαβάσουμε, να δούμε ειδήσεις, να ενημερωθούμε».
Σ’ αυτή τη διαδικασία ο κ. Παπαστεργίου έπεσε πάνω σε ένα άρθρο που αναφέρονταν σε ουίσκι μεγάλης εταιρείας και σε μπύρα, όπου κινούνταν να κυκλοφορήσουν οι εν λόγω πολυεθνικές εταιρείες τα προϊόντα τους σε χάρτινη συσκευασία από το 2023.
Η ιδέα μόλις είχε γεννηθεί. Το εν λόγω άρθρο αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης και αμέσως ξεκίνησε η επεξεργασία της ιδέας. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ένα μεγάλο δίκτυο και δύναμη στο τμήμα της έρευνας, αλλά είναι δυσκίνητες, γιατί μια απόφαση πρέπει να περάσει από πολλούς ανθρώπους.
Εκμεταλλεύτηκε λοιπόν το γεγονός της οικογενειακής επιχείρησης, που οι αποφάσεις λαμβάνονται σε στενό κύκλο και έτσι άρχισαν όλα. Ο ίδιος έκανε έρευνα αγοράς και εντόπισε μία πολυεθνική εταιρεία που κατασκευάζει χάρτινα ανακυκλώσιμα μπουκάλια.
Ήρθε σε επικοινωνία μαζί τους και κατάφερε να πάρει τις ανακυκλώσιμες φιάλες προκειμένου να τεστάρει εάν μπορεί να αποθηκευτεί και να συσκευαστεί ελαιόλαδο. Μεχρι τότε η εν λόγω εταιρεία είχε προμηθεύσει μόνο επιχειρήσεις που ασχολούνταν με κρασί και το λάδι ήταν ένα μεγάλο στοίχημα.
Τα τεστ κράτησαν οκτώ μήνες, ώστε να βεβαιωθούν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί σωστά μέσα στην χάρτινη ανακυκλώσιμη φιάλη.

Παγκόσμια η πρωτιά της εταιρείας από τον Πτελεό

« Επενδύσαμε σε αυτό και καταφέραμε εδώ και δύο μήνες να βγάλουμε την πρώτη χάρτινη φιάλη ελαιολάδου στον κόσμο! Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και το εκτιμούν πολύ οι πελάτες στο εξωτερικό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας πως στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη ζήτηση και στροφή σε «πράσινες» λύσεις και σε προϊόντα που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αντίθετα, όπως σημείωσε, στην Ελλάδα είμαστε πιο πίσω σ’ αυτή τη διαδικασία αλλά στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά με τον κόσμο να αναζητά προϊόντα που δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον.
Πως είναι η ανακυκλώσιμη φιάλη
Το εντυπωσιακό του εγχειρήματος είναι πως το νέο αυτό προϊόν είναι σύγχρονα σχεδιασμένο και εμφανισιακά δεν διαφέρει σε τίποτα από μία κλασική γυάλινη φιάλη. Ωστόσο η νέα πρόταση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το 94% της φιάλης προέρχεται από ανακυκλώσιμο χαρτί και στο πίσω μέρος της παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στον χρήστη για το πως μπορεί να γίνει η ανακύκλωσή της. Μέσα στην φιάλη υπάρχει μία λεπτή σακούλα, προκειμένου να διατηρηθεί το λάδι. Η σακούλα διαχωρίζεται από τη συσκευασία και μπορεί να πέσει χωρίς φόβο στον κάδο ανακύκλωσης. Μέχρι στιγμής στο κόσμο κυκλοφορούν τέτοιες ανακυκλώσιμες συσκευασίες για κρασί και μόνο αυτή υπάρχει για το ελαιόλαδο, φέρνοντας τον Πτελεό και την οικογένεια Παπαστεργίου στο προσκήνιο των εξελίξεων.
Σημειώνεται πως τα προϊόντα της επιχείρησης Aeons διατίθενται αποκλειστικά στο εξωτερικό, ενώ το λάδι είναι βιολογικό.


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.