Παγκόσμιο θέμα οι διώξεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ από τον Αχιλλέα Μπέο

Ρεπορτάζ του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου αναδεικνύει τις πρακτικές εκφοβισμού που εφαρμόζονται στον Βόλο

Τις πρακτικές εκφοβισμού που εφαρμόζει ο σε αργία Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων και ΜΜΕ μέσω αγωγών και μηνύσεων που καταθέτει εναντίον τους, και τα ζητήματα ελευθεροτυπίας που απορρέουν από αυτές αναδεικνύει με ρεπορτάζ της στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου η δημοσιογράφος Λαμπρινή Παπαδοπούλου.

Στο εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες, καταγράφονται αναλυτικά τα περιστατικά που έχουν εκτυλιχτεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Βόλου με τις πρωτοφανείς διώξεις δημοσιογράφων που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης για τα όσα πράττει η Δημοτική Αρχή Βόλου και προσωπικά ο Αχιλλέας Μπέος.

Το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ:

Η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του IPI. Στην κεντρική φωτογραφία η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Θεσσαλία» Κατερίνα Τασσοπούλου παραλαμβάνει το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την ποιότητα της δουλειάς της.

Τα δικαστήρια του Βόλου στεγάζονται σε ένα παλιό λευκό κτίριο με μια μπροστινή αυλή γεμάτη από δέντρα και θάμνους. Μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους δημοσιογράφους του Βόλου, έχουν γνωρίσει αρκετά καλά το συγκεκριμένο κτίριο τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας αναγκαστεί να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να δημοσιογραφούν ελεύθερα και να ασκούν κριτική στις τοπικές αρχές σε μια σειρά από νομικές υποθέσεις που ξεκίνησαν από τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο.

«Δε νομίζω ότι θα υπερέβαλα αν έλεγα ότι τα δικαστήρια έχουν γίνει κάτι σαν δεύτερο σπίτι για μένα» ανέφερε ο Αρχιμήδης – Δημήτρης Καρεκλίδης, δημοσιογράφος και εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Μαγνησία» σε μια πρόσφατη συνέντευξη με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI). Το 2014, μερικούς μήνες πριν τις τοπικές εκλογές, η «Μαγνησία» φιλοξενούσε ρεπορτάζ για τους κινδύνους που εγκυμονούσε μια πιθανή εκλογή Μπέου στον Δήμο Βόλου και για το διοικητικό κενό που θα προκαλούσε μια πιθανή παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο.

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του κ. Καρεκλίδη αποδείχτηκαν βάσιμοι ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ο κ. Μπέος τέθηκε σε αργία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της σχετικής απόφασης. Στο μεταξύ ο κ. Μπέος είχε εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του κ. Καρεκλίδη και άλλων δημοσιογράφων που του ασκούσαν κριτική για τις αποφάσεις του και τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος. «Μέχρι τώρα έχει καταθέσει τρεις μηνύσεις εναντίον μας για συκοφαντική δυσφήμηση» σύμφωνα με τον κ. Καρεκλίδη. «Δύο από αυτές έχει τεθεί στο αρχείο και μια τρίτη βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία του Βόλου».

Ο κ. Καρεκλίδης χαρακτήρισε τις καταγγελίες για αυτές τις υποθέσεις ως «ήσσονος σημασίας», κάτι που αποδεικνύει ότι στόχος του κ. Μπέου ήταν να τον εκφοβίσει και να τον αναγκάσει να σταματήσει να γράφει για όσα ο κ. Μπέος δεν εγκρίνει. «Η πρώτη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Μπέος, ήταν τον Μάρτιο του 2014. Σε αυτή ισχυριζόταν ότι με την δημοσίευση δηλώσεων του τότε δημάρχου Βόλου Π.Σκοτινιώτη σε τηλεοπτικό σταθμό, τον συκοφάντησε. «Οι δηλώσεις όμως αυτές είχαν δημοσιευθεί και από άλλα τοπικά ΜΜΕ, ωστόσο ο κ. Μπέος κατέθεσε μήνυση μόνο εναντίον μας». Η έγκληση μπήκε στο αρχείο, αλλά οι δικαστικές περιπέτειες το κ. Καρεκλίδη δεν τελείωσαν εκεί.
«Πέρα από τις μηνύσεις, έχει καταθέσει και τρεις αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση οι οποίες είτε απορρίφθηκαν ή ματαιώθηκαν από τον ίδιο» σημειώνει ο κ. Καρεκλίδης.

«Κήρυξη πολέμου»
Σύμφωνα με τον κ. Καρεκλίδη, η εφημερίδα του που ιδρύθηκε το 2007, είναι ένα από τα λίγα τοπικά ΜΜΕ που διατηρούν την ανεξαρτησία τους και ασκούν κριτική στον κ.Μπέο.

«Νιώθω ότι έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον μας» δηλώνει για τον Δήμαρχο Βόλου. Η διαμάχη, του έχει ήδη κοστίσει χιλιάδες ευρώ σε δικαστικά έξοδα και δικηγορικές αμοιβές καθώς και αρκετό πολύτιμο χρόνο εντός των δικαστικών αιθουσών. «Η ηθική και οικονομική υποστήριξη των αναγνωστών μας είναι αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε. Οι αναγνώστες μας υπολογίζουν στην ανεξαρτησία μας. Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε η δεύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην περιοχή» σημειώνει.

Στο ερώτημα αν έχει σκεφθεί να χαμηλώσει τους τόνους για να προστατέψει τον εαυτό του και την εφημερίδα απαντάει «φυσικά και έχω σκεφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να τρέχουμε συνεχώς στα δικαστήρια για να προσκομίζουμε στοιχεία για γεγονότα που είναι αυταπόδεικτα». «Αυτό που αποφασίσαμε είναι να χαμηλώσουμε τους τόνους σε μικρότερης σημασίας ζητήματα, υψώνοντας όμως τη φωνή μας και αποκαλύπτοντας τυχόν σκάνδαλα και ανάρμοστες συμπεριφορές που μπορεί να διαπιστώσουμε.

«Επίθεση στην ουσία της Δημοκρατίας»
Ο Καρεκλίδης δεν είναι ο μόνος δημοσιογράφος που αντιμετώπισε την αποστροφή του κ. Μπέου προς την κριτική. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο κ. Μπέος, που παραμένει σε αργία από τα καθήκοντά του, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Θεσσαλία» Κατερίνας Τασσοπούλου. Η κα Τασσοπούλου, η οποία πέρυσι έλαβε το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την προβολή θεμάτων στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα ο οποίος διέταξε την απελευθέρωσή της. «Το πρόβλημα στον Βόλο είναι ότι υπάρχει μια γενική επίθεση στην ουσία της Δημοκρατίας» δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΔΙΤ η κα Τασσοπούλου.

«Όποιος εργάζεται στα εναπομείναντα ανεξάρτητα ΜΜΕ και επιχειρεί να γράψει και να αποκαλύψει την αλήθεια, τίθεται στο στόχαστρο και απαξιώνεται δημοσίως». Σύμφωνα με την ίδια, ο κ. Μπέος έχει δημοσίως δηλώσει ότι στόχος του είναι να οδηγήσει σε οικονομική εξόντωση όποιον δημοσιογράφο του ασκεί κριτική. «Ενοχλείται ο ίδιος και το περιβάλλον του, από το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι όπως εγώ που δεν ανήκουν σε κανέναν και όλα αυτά τα χρόνια κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα» σημειώνει.

Ακόμη και εκείνοι που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, ήρθαν αντιμέτωποι με νομικούς μπελάδες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Κεντρικής Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταργιάς, πήγε στο δικαστήριο την ημέρα που συνελήφθη η συνάδελφός του Κ.Τασσοπούλου για να της συμπαρασταθεί εκ μέρους της Ένωσης. Μετά από μια λογομαχία με τον κ. Μπέο, συνελήφθη και ο ίδιος. Μετά από αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα, η Ένωση Συντακτών εξέδωσε ανακοίνωση που συνυπέγραψε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, τονίζοντας ότι «Δεν θα επιτρέψουμε να εδραιωθεί αυτό το απαράδεκτο και ζοφερό κλίμα σε βάρος του τοπικής δημοσιογραφίας, η οποία βάλλεται από τον Αχιλλέα Μπέο και τη Δημοτική Αρχή. Όσοι σκέφτονται και λειτουργούν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο σε βάρος θεμελιωδών και συνταγματικών δικαιωμάτων θα μας βρουν με κάθε τρόπο απέναντι τους!»

Συκοφαντίες κατά δημοσιογράφων
«Από τις εκλογές του 2014 ο κ. Μπέος εκτόξευσε συκοφαντίες κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων ότι δωροδοκούνταν από τους προηγούμενους Δημάρχους» δηλώνει κ. Χορταργιάς στο ΔΙΤ. «Ποτέ όμως δεν προσκόμισε στοιχεία για να αποδείξει τα όσα κατήγγειλε». Από την πλευρά της η Ένωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ζήτησε από την Δημοτική Αρχή Βόλου να δώσει στη δημοσιότητα τα οικονομικά της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κανένα μέλος της Ένωσης δεν έχει λάβει χρήματα από τον Δήμο. Αυτού του είδους τα ψεύδη και οι συκοφαντίες είναι μια πολύ γνωστή τακτική των ισχυρών που δεν θέλουν κανέναν, ιδίως τους δημοσιογράφους, να τους ενοχλούν» εξηγεί ο κ. Χορταργιάς. Η τελική απόφαση για το πολιτικό μέλλον του κ. Μπέου αναμένεται στο τέλος του Φεβρουαρίου με τους παρατηρητές να κρατούν την αναπνοή τους, ελπίζοντας ότι θα γραφτεί ένα τέλος στο πιο μαύρο κεφάλαιο για την δημοσιογραφία του Βόλου.

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο εδώ