Παν. Κατηφές: «Κάθε Σεπτέμβρης είναι βραχνάς για τους γονείς- 40% οι ανατιμήσεις στα σχολικά»

Ενώ πρόβλημα παραμένουν τα εκπαιδευτικά κενά και το ενεργειακό κόστος

Βραχνά χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ – Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας- κ. Παναγιώτης Κατηφές, κάθε Σεπτέμβρη για την τσέπη των γονιών επισημαίνοντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με ανατιμήσεις 40% στα σχολικά είδη, αλλά και πολλά προβλήματα στα σχολεία, με εκπαιδευτικά κενά, ιδίως στο Ολοήμερο και στην παράλληλη στήριξη, αλλά και μειωμένη χρηματοδότηση έχοντας όμως μπροστά έναν δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
«Ήδη οι γονείς έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και κάθε Σεπτέμβρης είναι ένας βραχνάς για κάθε γονιό και ειδικά φέτος με την ακρίβεια να καλπάζει, με την τεράστια αύξηση στο ρεύμα. Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως τα σχολικά είδη έχουν ανατιμηθεί πάνω από 40%, τα φροντιστήρια πολλαπλασιάζονται και είναι και αποτέλεσμα της λειτουργίας της τράπεζας θεμάτων που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές, ακόμη και μετά τους ελάχιστους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών, παραμένουν χιλιάδες με σημαντικό μέρος να αφορά στην παράλληλη στήριξη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κατηφές.
Ως προς τα εκπαιδευτικά κενά έφερε παράδειγμα την εικόνα που έχει η ΑΣΓΜΕ από τα Χανιά, όπου εκεί έχει καλυφθεί μόνο το 50% των μαθητών που χρήζουν παράλληλη στήριξη.

«Ανησυχία και αγωνία για τα υγειονομικά μέτρα»

Παράλληλα, μεγάλη είναι η ανησυχία και η αγωνία των γονιών για τα υγειονομικά μέτρα για την πανδημία, με τον κ. Κατηφέ να επισημαίνει πως η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ρίχνει την ευθύνη στους ίδιους τους γονείς για το ζήτημα χωρίς να υπάρχει οργανωμένη παρέμβαση από το κράτος και για την προστασία και διασπορά του ιού στην σχολική μονάδα.
Ο ίδιος σχολίασε πως αρκετά παιδιά το καλοκαίρι σε πολλούς χώρους συναθροίζονταν χωρίς μάσκα. «Το ζήτημα δεν είναι εάν θα είναι υποχρεωτική ή όχι η μάσκα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μην περνάει το κόστος για τον έλεγχο του κορωνοϊού στην τσέπη των γονιών. Θεωρούμε ως επιτακτική ανάγκη, μεμονωμένα μέσα από τις μονάδες του ΕΟΔΥ, είτε οργανωμένα με τακτά τεστ δωρεάν να μπορούν να ελέγχονται εκπαιδευτικοί και μαθητές.

«Ευθύνη του κράτους η δωρεάν τακτή διάθεση τεστ»

Το πρωτόκολλο που βγήκε λέει , ότι εάν ένας μαθητής βγει θετικός, μετά από πέντε ημέρες με μάσκα επιστρέφει στο σχολείο», σημείωσε ο κ. Κατηφές, συμπληρώνοντας πως ένας γονιός το προηγούμενο διάστημα περνούσε έναν κυκεώνα προκειμένου να κάνει rapid τεστ στο παιδί του, καθώς εάν πήγαιναν σε δημόσιες δομές έπρεπε ή το παιδί να χάσει το σχολείο ή ο γονιός να μην πάει στη δουλειά του, με αποτέλεσμα χιλιάδες γονείς να ακριβοπληρώνουν τα τεστ στα ιδιωτικά κέντρα.
«Είναι ευθύνη του κράτους η δωρεάν τακτή διάθεση τεστ για να ελέγχονται οι μαθητές και να προλάβουμε τη διασπορά του ιού σε κάθε σχολική μονάδα», τόνισε.

Υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών

Ακόμη μία μεγάλη ανησυχία των γονιών αποτελεί η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν για τη μείωση της ενέργειας.
«Η διαχρονική υποχρηματοδότηση των σχολείων καλά κρατεί και φαίνεται και από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι εάν οι σχολικές επιτροπές δεν μειώσουν κατά 10% το ενεργειακό τους κόστος θα έχουν ποινές και σε χρηματοδότηση και σε στελέχωση με ότι σημαίνει αυτό για τα σχολεία. Για εμάς τους γονείς, τους Συλλόγους, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες κτλ είναι ζήτημα αιχμής ένα σύγχρονο, ασφαλές, καθαρό, ζεστό σχολείο, που θα παρέχει και κτηριακά τις υποδομές, ώστε να ολοκληρώνονται τα παιδιά μας και ως προσωπικότητες και να κατακτούν τη γνώση, αλλά κι ένα σχολείο της γνώσης, που πραγματικά θα ανταποκρίνεται σε σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Κατηφές.
Τόνισε πως οι σχολικές επιτροπές δεν είναι οργανισμοί και αίτημα της ΑΣΓΜΕ είναι η γενναία αύξηση στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ανεξαρτήτως της ενεργειακής κρίσης.
«Μιλάμε για μια οικονομία που καλούνται να κάνουν οι δήμοι και στις σχολικές επιτροπές για να μπορούν να χορηγούνται οι κολοσσοί που παράγουν και διακινούν το ρεύμα-εμπόρευμα. Τα λεφτά που δίνονται τώρα είναι πολύ πίσω από τις πραγματικά ανάγκες», σχολίασε ο κ. Κατηφές.

Το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί αναγκαστικά
και λόγω του Ολοήμερου σχολείου

Ακόμη επεσήμανε ότι το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί, από τη στιγμή που υπάρχει το νέο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 5.30, ενώ ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός των όρων λειτουργίας του σχολείου. «Όταν έχει καταργηθεί ο σταθερός δάσκαλος στο ολοήμερο και μας λένε ότι τα παιδιά στο ολοήμερο θα κάνουν μελέτη, με ποιον; Τον γυμναστή; Τον εικαστικό; Ποιος θα διαβάζει τα παιδιά όταν έχει καταργηθεί ο δάσκαλος και όταν όλη αυτή η λειτουργία θα αυξάνει το λειτουργικό κόστος της σχολική μονάδας;», είπε και συμπλήρωσε και το σημαντικό αίτημα για τις σχολικές καθαρίστριες επισημαίνοντας πως οι δήμοι προσλαμβάνουν καθαρίστριες για 2 και 3 ώρες, όταν οι ανάγκες είναι σαφώς πολύ περισσότερες.
Τέλος, ο κ. Κατηφές προσκάλεσε τους γονείς να έχουν εμπλοκή με τους Συλλόγου Γονέων, καθώς η δράση των Συλλόγων, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να στοχεύει στις ανάγκες και όνειρα κάθε παιδιού, να αποκούμπι κάθε γονιού και να υπάρχει καλύτερη ώσμωση με τις διεκδικήσεις και των εκπαιδευτικών και των μαθητών γιατί, όπως τόνισε , τα προβλήματα είναι κοινά μέσα στο σχολείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.