Παν. Κουτσάφτης: Στον …«αέρα» έργα 2 εκ. € λόγω μη επιβλέποντος μηχανικού!

Είπε ότι οι ζημιές στη Ζαγορά, ήταν «πρόλογος» του «Ιανού»

Ο «πρόλογος» των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ιανός» ήταν ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, που χτυπήθηκε από τα καιρικά φαινόμενα τρεις φορές από το 2018. Σήμερα βρίσκονται στον «αέρα» εργολαβίες του Δήμου, ύψους 2 εκ. € που ενώ δημοπρατήθηκαν και έχουν χρηματοδοτηθεί, δεν υπάρχει επιβλέπων μηχανικός για να ξεκινήσουν! Ο Παναγιώτης Κουτσάφτης δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι το 2018 έγινε η μεγάλη ζημιά από την κακοκαιρία, το 2019 ακολούθησε δεύτερη με λίγο μικρότερες ζημιές και το 2020, εν μέσω lock down λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έγιναν σοβαρές κατολισθήσεις.
«Ήμασταν ο «πρόλογος» και η πρόβα τζενεράλε για τις καταστροφές που έφερε ο «Ιανός» στον Αλμυρό και στην Καρδίτσα και αυτό πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τα φαινόμενα είναι τοπικά, πρωτόγνωρα και έντονα και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και η κεντρική Διοίκηση, ότι απαιτείται μια πολύ σοβαρή οργάνωση και απελευθέρωση από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, για να μπορούμε να επουλώνουμε τις πληγές γρήγορα», τόνισε ο κ. Κουτσάφτης.
Ο δήμαρχος εξήγησε, ότι από τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2018, ο Δήμος λειτούργησε με πρόχειρες παρεμβάσεις, ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη μεγάλες εργολαβίες, με καλή δουλειά και στα σημεία που ολοκληρώθηκαν φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις είναι σταθερές και αξιόπιστες. Όπως είπε, οι ζημιές το 2018 έγιναν στα ίδια σημεία που είχαν πρόβλημα σε κακοκαιρία του 1986 και οι παρεμβάσεις που έγιναν με την τεχνολογία της εποχής παρουσίασαν αστοχίες. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί ο δρόμος και να διορθωθούν οι αστοχίες.

Στον «αέρα» έργα, λόγω έλλειψης μηχανικών

Αναφορικά με τα έργα που αφορούν εσωτερικά τον Δήμο, ο κ. Κουτσάφτης είπε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα έργα που είναι δημοπρατημένα, με υπογραφή σύμβασης με εργολάβους, αλλά δεν υπάρχει επιβλέπων μηχανικός από το Δημόσιο.
«Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά πλησιάζει το τέλος του 2020 και ίσως μας ζητήσουν τα χρήματα για τα έργα πίσω, να τα χάσουμε και να μη γίνουν τα έργα!», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι έγινε μια προσπάθεια από το υπουργείο, αλλά υπάρχει το τέρας της γραφειοκρατίας που δεν καταλαβαίνει «ούτε από γκρεμούς, ούτε από το ότι τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, ούτε από διάνοιξη ρεμάτων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι στο Δήμο υπάρχουν 2-3 εργολαβίες άνω των 2 εκ. € και δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα.

Δεν έχει μηχανικούς ο Δ. Βόλου

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Βόλου που ήταν υποχρεωμένος να παρακολουθεί τα έργα, δεν το κάνει γιατί δεν έχει μηχανικούς, ενώ έληξε η προγραμματική συμφωνία με τον Καλλικράτη ώστε οι μεγάλοι Δήμοι να βοηθούν τους μικρούς.
Ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι υπάρχει σημείο στο εθνικό δίκτυο, όπου η κυκλοφορία πρέπει να διακοπεί για πέντε μέρες, αλλά αυτό δεν γίνεται στην πράξη όταν φεύγουν δεκάδες νταλίκες την εβδομάδα που μεταφέρουν μήλα και χυμό μήλου, τα σχολικά λεωφορεία και η καθημερινή κίνηση.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινή προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Ο κ. Κουτσάφτης είπε ότι ο Δήμος διεκδικεί αύξηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Leader για ιδιωτικά και δημόσια έργα, για επενδύσεις, ενώ από το πρόγραμμα «Τρίτσης», αναμένεται να εγκριθεί η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 2,5 εκ. € για τη δημοτική ενότητα Μουρεσίου, ενώ μικρότερης αξίας έργα εντάχθηκαν στον «Φιλόδημο».

Σε εξέλιξη λιμενικά έργα

Επίσης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η μεγάλη εργολαβία του λιμανιού του Αγ. Ιωάννη που ολοκληρώνεται και να κάνει μερική αποκατάσταση του λιμανιού από ζημιές που είχαν προκαλέσει πλημμύρες. Ο Δήμος έχει έτοιμη μελέτη πλήρους ωριμότητας που θα κατατεθεί εντός των ημερών στο υπουργείο Ναυτιλίας για να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του έργου. Αναφορικά με το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη εργολαβία αποκατάστασης των ζημιών, ενώ η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου έχει κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται να εγκριθεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.