Παν. Μπούντης: Στην ψηφιακή εποχή οι έμποροι του Αλμυρού

Αναγκαία η ουσιαστική στήριξη του λιανεμπορίου και της εστίασης από την κυβέρνηση

Στην ψηφιακή εποχή έχουν εισέλθει οι επαγγελματίες του Αλμυρού, οι οποίοι «ανοίγουν» ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία προβάλλονται στην ιστοσελίδα www.almyros-mall.gr, της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο κ. Παναγιώτης Μπούντης, πρόεδρος της Ένωσης τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο οι έμποροι του Αλμυρού, σημείωσε πως η ύπαρξη πλέον ενός φυσικού καταστήματος επιβάλει και την ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού. Βέβαια, ο κ. Μπούντης τόνισε πως τα συνεχόμενα lockdown ή τα κυκλιόμενα lockdown θα επιφέρουν καταστροφή στο χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης, γι’ αυτό και ζήτησε ουσιαστική και πρακτική στήριξη των επαγγελματιών.

Έρημη πόλη ο Αλμυρός

Έρημη είναι η πόλη του Αλμυρού από τις αρχές Νοεμβρίου που έκλεισε η εστίαση κι έπειτα και το λιανεμπόριο με το Lockdown που επιβλήθηκε. Ο κ. Μπούντης σημείωσε πως μόνο το πρωί υπάρχει μία μικρή κινητικότητα στα καταστήματα με είδη τροφίμων που λειτουργούν.
Ανέφερε πως οι επαγγελματίες του λιανεμπορίου και της εστίασης είναι απελπισμένοι και απογοητευμένοι γιατί δύο φορές μέσα σε έξι μήνες να συμβαίνει το ίδιο πράγμα , κλείνουν τα καταστήματά τους λόγω του lockdown και δεν γνωρίζουν πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανα και πως θα φέρουν τα πράγματα στα …ίσα.
«Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι στην αρχή του. Το πρώτο Lockdown ήταν Μάρτιο και πηγαίναμε για την άνοιξη και το καλοκαίρι που οι συνθήκες δεν ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Τώρα μπαίνουμε στον χειμώνα. Εδώ από τη γρίπη τα προηγούμενα χρόνια είχε διασπορά. Πιστεύω ότι θα ανοίξουμε στο λιανεμπόριο γύρω στις 15 Δεκεμβρίου κυρίως για ψυχολογικούς λόγους της αγορας , να αισθανθούν τα μαγαζιά ότι είναι ανοιχτά και μπορούν να πουλήσουν κάτι και για τον κόσμο, για να δει λίγο φώτα στις βιτρίνες, αλλά δεν περιμένω να έχει ιδιαίτερη κίνηση. Σε τετοιες περιόδους κρίσης ο κόσμος φοβάται, δεν καταναλώνει και μαζεύει τα χρήματά του για το έκτακτο. Θα έχουμε μεν ανοιχτά μαγαζιά, αλλά δεν θα έχουμε τη δουλειά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούντης.
Ο ίδιος όμως σημείωσε πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει «μασάζ « στην αγορά προετοιμάζοντάς της για κυλιόμενα Lockdown, τα οποία όπως σχολίασε, θα σκοτώσουν εντελώς την αγορά.
«Θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί κάποια μέτρα και να λαμβάνονταν νωρίτερα. Θα μπορούσε ο περιορισμός το βράδυ να γίνονταν από τον Σεπτέμβρη , η καθολική χρήση μάσκας από τον Σεπτέμβρη για να προλάβουμε το μεγάλο κύμα. Ο κόσμος έχει χαλαρώσει γιατι έχει καταπιεστεί και έχει καταπιεστεί και ψυχολογικά γι’ αυτό και το παρόν lockdown δεν έχει αποδώσει ακόμη», ανέφερε ο κ. Μπούντης.

Ουσιαστική και πρακτική στήριξη των επαγγελματιών

Προκειμένου να επιβιώσουν όμως οι επιχειρήσεις ο κ. Μπούντης υπογράμμισε πως πρέπει να παρθούν ουσιαστικά και πρακτικά μέτρα. Ζήτησε να δοθούν στους επαγγελματίες επιχορηγούμενα ποσά και όχι ποσά που πρέπει να επιστραφούν.
«Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν καλή και βοήθησε στις άμεσες ανάγκες, αν και είναι πολύ λίγα τα χρήματα μπροστά στις πάγιες ανάγκες. Όμως αυτά τα χρήματα τα χρωστάμε. Θέλουμε επιχορηγούμενα ποσά τύπου ΑΝΑΣΑ , που είχε δώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, χρήματα που θα δοθούν αλλά δεν θα επιστραφούν. Δεν μπορεί να κλείνουμε με κρατική εντολή, να παίρνουμε μία προκαταβολή σε μορφή επιστρεπτέας και να τη χρωστάμε. Οι υποχρεώσεις φορολογικές, ασφαλιστικές, η επιστρεπτέα και ο δανεισμός που έχει κάθε επιχείρηση, αν αυτά στοιβιαστούν για το τέλος του 2021 πως θα πληρωθούν;», τόνισε ο κ. Μπούντης που ζήτησε ακόμη και άτοκες και μακρόπνοες δόσεις, προκειμένου οι επαγγελματίες να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι.
Βέβαια υποστήριξε πως μπορεί ο ιός να αντιμετωπιστεί, αλλά εάν δεν παρθούν ουσιαστικές και πρακτικές λύσεις τότε στο μέλλον, στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με χιλιάδες επιχειρήσεις που θα κλείσουν και θα χρωστάνε και με ένα τεράστιο κύμα ανέργων.
Η ηλεκτρονική αγορά του Αλμυρού
Μέσα σ’ όλη αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Ένωση Επαγγελματιών του Αλμυρού προσπάθησε να οργανωθεί και να οργανώσει και τις τοπικές επιχειρήσεις, εισάγοντας αυτές στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Βλέποντας την κατάσταση που επικράτησε στο πρώτο Lockdown, η Ένωση δημιούργησε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου επαγγελματίες του Αλμυρού μπορούν να εγκαταστήσουν το eshop τους ή την προβολή του καταστήματός του και να προχωρήσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Στην πλατφόρμα www.almyros-mall.gr φιλοξενούνται καταστήματα eshop και προβολές καταστημάτων. Την περασμένη εβδομάδα ανέβηκαν πέντε επιχειρήσεις με eshop, μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα θα ανέβουν άλλες πέντε και έως το τέλος του χρόνου θα προσπαθήσουμε να έχουμε 20 συνολικά επιχειρήσεις. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πλέον αναγκαίο. Πρέπει να το μαθουμε. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά την covid εποχή. Το φυσικό κατάστημα πρέπει να παντρέψει και το ψηφιακό για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Δεν είναι κάτι εύκολο το ψηφιακό μαγαζί , όμως προσελκύει κάτι καινούργιο κι ανάλογα με το πόσο το πιστεύει ο επαγγελματίας, μπορεί να πάει καλά», τόνισε ο κ. Μπούντης.
Η πολύ δυναμική αυτή κίνηση που εξελίσσει την εμπορική αγορά του Αλμυρού έγινε κατά 80-90% από τις συνδρομές των επαγγελματιών και κυρίως το αποθεματικό της Ένωσης, ενώ συνέδραμε και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, καθώς δεν υπάρχει κάποιο επιχορηγούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για την δημιουργία eshop.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.