Παναγιώτα Φιλαρέτου: «Πιο εύκολο και από το rapid test η δειγματοληψία για δωρεά μυελού των οστών»

Σημαντική εκδήλωση του Συλλόγου «Νίκος Χαλκιάς, ένας ήρωας για πολλούς» στον Βόλο

Με σύνθημα «Θέλω, μπορώ, στηρίζω. Γίνομαι εθελοντής δότης μυελού των οστών. Χαρίζω ζωή», ο Σύλλογος «Νίκος Χαλκιάς, ένας ήρωας για πολλούς» διοργανώνει αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου εκδήλωση ενημέρωσης και δειγματοληψίας για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η ιδρύτρια του Συλλόγου κ. Παναγιώτα Φιλαρέτου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τους στόχους του Συλλόγου, αλλά και την αξία της δωρεάς μυελού των οστών, μια διαδικασία που είναι απλή και άκρως ανώδυνη.

 

Όπως επεσήμανε η κ. Φιλαρέτου το μήνυμα της εκδήλωσης είναι η ελπίδα για τη ζωή, για τον λόγο αυτό θα αναλυθούν ζητήματα που αφορούν στον παιδικό καρκίνο, αλλά και στο πόσο απλά, εύκολα και ανώδυνα μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών.

«Είναι πάρα πολύ απλό. Η δειγματοληψία γίνεται με μία μπατονέτα και λίγο σάλιο από το μάγουλο. Είναι πιο εύκολο ακόμη κι από ένα rapid τεστ. Εάν είναι για μένα κάποιος τυχερός και θεωρηθεί συμβατός δότης και του δοθεί η ευκαιρία να σώσει έναν συνάνθρωπό του, ένα παιδί, έναν μεγαλύτερο η διαδικασία είναι πάλι πάρα πολύ απλή, καθόλου επίπονη και είναι όπως κάνουμε την αιμοληψία.  Τελειώνοντας τη διαδικασία μπορεί ο άνθρωπος αυτός να συνεχίσει την καθημερινότητά του», ανέφερε η κ. Φιλαρέτου.

Μάλιστα, η ίδια θυμήθηκε ένα περιστατικό πως ένα παιδί, συμμαθητής του γιου της, που βρέθηκε σε μια παρόμοια εκδήλωση απευθύνθηκε σε έναν κύριο, ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί για το ζήτημα της δωρεάς μυελού των οστών και έκανε αρκετές ερωτήσεις.

« «Ο πιτσιρικάς του είπε «τι δεν καταλαβαίνετε, είναι πάρα πολύ απλό. Λίγο σάλιο δίνετε, μετά λίγο αίμα και γίνεστε ήρωας». Η οπτική ενός παιδιού, αυτή η καθαρότητα, η αγνότητα αυτή είναι και η πραγματικότητα ουσιαστικά όλης της διαδικασίας», επεσήμανε η ίδια

Η κ. Φιλαρέτου ίδρυσε τον Σύλλογο «Νίκος Χαλκιάς, ένας ήρωας για πολλούς» με έδρα τη Σκιάθο, μετά τον θάνατο του 12χρονου γιου της, που πάλεψε με τον παιδικό καρκίνο, όμως δεν τα κατάφερε.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία και να στηρίξει παιδιά και οικογένειες που ανεβαίνουν αυτό τον Γολγοθά προχώρησε στην ίδρυση του Συλλόγου. «Η μαχητικότητα, η καλοσύνη αυτών των παιδιών δυστυχώς ακόμη κι όταν φεύγουν, αφήνουν μόνο αγάπη κι ελπίδα. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που άφησε ο Νίκος, αγάπη και ελπίδα και αυτό μοιράζουμε. Έχουμε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 και προσπαθούμε να κάνουμε μόνο αυτό να είμαστε κοντά στα παιδιά που νοσούν και να μοιράζουμε αγάπη και ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια, όταν το παιδί της νοσεί από καρκίνο η κ. Φιλαρέτου τόνισε πως η οικογένεια αποσυντονίζεται, περνάει πολλά αλλά τα πιο πολλά τα βιώνει το παιδί. «Πρέπει να υπάρχει ψυχολογική στήριξη. Μια οικογένεια μόνο με μία τέτοια διάγνωση καταρρέει και από την άλλη καλείται να στηρίξει ο ένας τον άλλο. Λίγο να μπει κάποιος στη θέση των οικογενειών σε αυτό το σημείο, θα δει τι μπορείτε να απαιτείται», σημείωσε η ίδια και τόνισε πως στο θέμα του παιδικού καρκίνου υπάρχουν κάποια πράγματα, που παρά τις προσπάθειες όλων, υπάρχουν κενά γι’ αυτό χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου.

«Ό,τι κάνουμε προσπαθούμε να το κάνουμε όσο τον δυνατόν πιο οργανωμένα, παρόλα αυτά έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Όσο πιο σπάνια μια μορφή παιδικού καρκίνου, τόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για να βρούμε ένα φάρμακο, να εγκριθεί ένα φάρμακο. Όλα αυτά έχουν μία διαδικασία, απαιτούν χρόνο και ο χρόνος ποτέ δεν είναι με το μέρος των παιδιών δυστυχώς», τόνισε, συμπληρώνοντας πως ο κόσμος έχει στηρίξει πολύ αυτή την προσπάθεια και έχει διάθεση για να βοηθήσει.

 

Σημειώνεται πως η  εκδήλωση της Τετάρτης έχει θέμα «Ο Παιδικός Καρκίνος και η σπουδαιότητα Μεγιστοποίησης Εθελοντών Δοτών Μυελού.
Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η κ. Βασιλική Βατάλη ψυχολόγος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη» και η κ. Μαρία Κώστογλου επίσημη εκπρόσωπος του ΚΕΔΜΟΠ(Κέντρο Εθελοντών Δοτων Μυελού των Οστών Παν.Πατρών) ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ.
Παράλληλα, πιστοποιημένοι εθελοντές θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψία για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης & την Πέμπτη 16/02/23, 10:00-13:00 στον χώρο της εκδήλωσης, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, στην οδό Κ. Καρτάλη στον Βόλο.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.