Παναγιώτα Καλαποθαράκου: «Το κύμα ακρίβειας ξεκίνησε με την είσοδο του ευρώ στη χώρα μας»

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ οι καταναλωτές δεν ήταν εκπαιδευμένοι για ένα νέο νόμισμα

Τη σταδιακή ακρίβεια στα προϊόντα «έφερε» μαζί του το ευρώ στη χώρα μας σύμφωνα με την κ.  Παναγιώτα Καλαποθαράκου*,  Δικηγόρο και Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (Ένωση Καταναλωτών για την “Ποιότητα της Ζωής”), ακρίβεια η οποία δυστυχώς, όπως σημειώνει, «εγκαταστάθηκε» μόνιμα.

Η αντιπρόεδρος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι καταναλωτές δεν ήταν εκπαιδευμένοι για ένα νέο νόμισμα και τόνισε πως, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί, οι αρνητικές επιπτώσεις του νομίσματος θα είναι πιο έντονες στον καταναλωτή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Η κ. Καλαποθαράκου εξαρχής εξέφρασε την άποψη ότι η είσοδος του ευρώ στη ζωή όλων είχε θετικά, αλλά και αρνητικά αποτελέσματα, στην οικονομία, αλλά και στους καταναλωτές. Πρωτίστως, εκτιμά ότι ο Έλληνας καταναλωτής ήταν απροετοίμαστος για το νόμισμα του ευρώ, σημειώνοντας ότι η τότε κυβέρνηση δεν κατάφερε να τον εκπαιδεύσει για το καινούργιο νόμισμα. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάρα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες να αυξηθούν», τόνισε η ίδια.

«Έλλειψη ενσυναίσθησης της συναλλακτικής

 και ανταλλακτικής αξίας»

Η κ. Καλαποθαράκου έκανε λόγο για έλλειψη ενσυναίσθησης από την πλευρά των καταναλωτών της συναλλακτικής και ανταλλακτικής αξίας του ευρώ, γεγονός που οδηγούσε στην εξανέμιση του εισοδήματός τους. «Αυτό που είχαμε τονίσει ως Ε.Κ.ΠΟ.ΙΖΩ από τότε ακόμα ήταν η σωστή εκπαίδευση του καταναλωτή, αλλά και ο έλεγχος στην αγορά, ώστε να μην απογειωθούν οι τιμές», δηλώνει η αντιπρόεδρος.

Υπογραμμίζει, δε, ότι το ευρώ στη χώρα μας αποτέλεσε πλήγμα από το πρώτο διάστημα που «εγκαταστάθηκε», καθώς «το κύμα της ακρίβειας ξεκίνησε με την είσοδο του ευρώ στη χώρα, και δυστυχώς εγκαταστάθηκε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος εξήγησε ότι όταν οι καταναλωτές ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται τη διαφορά της συναλλαγματικής αξίας των προϊόντων, άρχισαν να αντιδρούν και να απευθύνονται στους αρμόδιους, όπως και στο Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Οι 50 δραχμές… έγιναν 50 λεπτά του ευρώ!

Μεταφέρει ένα παράδειγμα, λέγοντας όταν το ματσάκι του μαϊντανού έκανε 50 δραχμές και με την εισαγωγή του ευρώ η τιμή του αυξήθηκε στα 50 λεπτά, μετατροπή που δεν αντιστοιχεί στην ίδια τιμή με τις δραχμές. «Πολλά προϊόντα απογειώθηκαν λόγω του ευρώ», συμπληρώνει η κ. Καλαποθαράκου.

Περνώντας, όμως, και στα θετικά του ευρώ αναφέρει ότι η ενοποίηση της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία ενιαίου νομίσματος μεταξύ των κρατών-μελών της. Ένα ακόμα θετικό, δηλώνει ότι είναι η ελεύθερη κίνηση των προϊόντων μεταξύ των χωρών, καθώς υπάρχει ένα νόμισμα συναλλαγής και όχι όπως πριν το νόμισμα της κάθε χώρας ξεχωριστά.

Καταλήγοντας, εκτιμά ότι αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα από τους αρμόδιους ο καταναλωτής επωμίζεται περισσότερο τον αρνητικό αντίκτυπο του ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, παρά τις θετικές απόρροιες.

*Παναγιώτα Καλαποθαράκου

Συνταξιούχος δικηγόρος, από τα ιδρυτικά μέλη, σήμερα  Αντιπρόεδρος και επί σειρά ετών Γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, υπεύθυνη του Γραφείου Νομικής Προστασίας, συντονίζει την ομάδα των νομικών – εθελοντών. Εκπροσωπεί την Ένωση σε επίσημα εθνικά όργανα και επιτροπές τακτικές-έκτακτες,  καθώς και στα ΜΜΕ. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς, και της Επιτροπής Πιστοποίησης Ενώσεων Καταναλωτών. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών – ΠΟΜΕΚ “Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”. Έχει πλούσια συγγραφική και διδακτική ιδίως με ομιλίες στο ευρύ καταναλωτικό κοινό σε θέματα χρηματοοικονομικά, υπερχρέωσης και γενικότερα νομικής προστασίας καταναλωτή, συλλογικής προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών (συλλογικές αγωγές).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.