Πανδημικό «μπλακ άουτ» στο Αχιλλοπούλειο

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στη Μαγνησία

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το Νοσοκομείο Βόλου, που τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται ένα τεράστιο κύμα ασθενών με κορωνοϊό κι από το σημείο που μέχρι και το καλοκαίρι περιέθαλπε για λίγες ώρες ή ένα 24ωρο τα ύποπτα κρούσματα, μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ τους, τώρα πλέον, διαθέτει 75 κρεβάτια τα οποία γεμίζουν καθημερινά με νοσούντες με κορωνοϊο!
Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό είναι στα όριά του, ενώ στις κλινικές covid έχουν επιστρατευτεί κι άλλοι γιατροί, άλλων ειδικοτήτων πέραν των παθολόγων. Η κατάσταση οξύνεται ακόμη περισσότερο και οι απώλειες ανθρώπων ζωών είναι το κύριο στοιχείο για τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Σε λιγότερες από 24 ώρες, έξι συμπολίτες με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ δεκάδες ακόμη δίνουν καθημερινό αγώνα με τη νόσο.

Έξι θάνατοι σε λιγότερο από 24 ώρες στο Νοσοκομείο Βόλου
Οι αριθμοί των θανόντων από κορωνοϊό κρύβουν ανθρώπινες ζωές. Συγγενείς και οικογένειες που είχαν τον δικό τους άνθρωπο στο κρεβάτι του Νοσοκομείου να παλεύει με τη νέα αυτή και τόσο επιθετική νόσο. Δυστυχώς η μάχη είναι άνιση για πολλούς. Σε λιγότερο από 24 ώρες, έξι συμπολίτες έχασαν τη ζωή τους στις κλινικές covid του Νοσοκομείου Βόλου.
Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, κατέλειξε ένας 78χρονος, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το ξημέρωμα της Τρίτης, άλλοι τέσσερις άνθρωποι ηλικίας από 79 και άνω έχασαν τη ζωή τους, ενώ χθες «έφυγε» από τη ζωή ένας 79χρονος που νοσηλεύονταν διασωληνωμένος στο κρεβάτι της κλινικής. Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες 20 Μαγνησιώτες έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας με τον κορωνοϊο.

Αυξάνονται και οι νοσηλευόμενοι
Χθες το πρωί νοσηλεύονταν 69 άτομα στο Νοσοκομείο Βόλου, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι το μεσημέρι είχαν εισαχθεί ακόμη επτά άτομα που κατευθύνθηκαν στην κλινική covid, ενώ δόθηκαν και ορισμένα εξιτήρια. Από τους 69 που νοσηλεύονταν το πρωί, οι επτά είναι νέοι σε ηλικία, χωρίς σημαντικές συν-νοσηρότητες και με οριακή οξυγόνωση, δηλαδή έτοιμοι για διασωλήνωση, ενώ τουλάχιστον δύο ασθενείς διασωληνώθηκαν στην κλινική Covid.
Σε ότι αφορά στη ΜΕΘ, τα υπάρχοντα τέσσερα κρεβάτια είναι κατειλημμένα από ασθενείς.

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη επικοινωνίας
Ο Διευθυντής της ενιαίας πλέον κλινικής covid κ. Χαράλαμπος Μάνδρος μιλώντας στο magnesianews τόνισε πως τα κρεβάτια των κλινικών συνεχώς γεμίζουν από ασθενείς και όχι μόνο ηλικιωμένους, αλλά και από νεότερους που, χωρίς να έχουν υποκείμενα νοσήματα, έχουν βαριά κλινική εικόνα.
«Νοσηλεύονται άνθρωποι, 38, 40, 50 ετών, χωρίς κατ’ ανάγκη υποκείμενα νοσήματα και έχουν βαριές εικόνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνδρος.
Ο γιατρός, που φορά την «διαστημική» στολή κάθε μέρα για να βρεθεί δίπλα στους ασθενείς μίλησε για ένα μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει και γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί και είναι αυτό της επικοινωνίας.
Οι ασθενείς δεν έχουν επικοινωνία με τους συγγενείς τους και οι συγγενείς βρίσκονται σε μια απίστευτη αγωνία για την πορεία της υγείας των ανθρώπων τους. «Είναι άγριο αυτό. Να έχεις τον δικό σου άνθρωπο και να μην μπορείς να μάθεις τι κάνει», υπογράμμισε ο κ. Μάνδρος. Μέχρι τώρα, το προσωπικό των κλινικών κρατούσε τα τηλέφωνα των συγγενών που καλούσαν και το απόγευμα τους ενημέρωνε τηλεφωνικά. «Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθεί μία άλλη λύση», σχολίασε ο Διευθυντής της κλινικής covid.

Οριακά τα πράγματα στο Νοσοκομείο –Συνδράμουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων
Στο μεταξύ, η πανδημία βρήκε το Νοσοκομείο με μεγάλη έλλειψη παθολόγων, που είναι αυτοί που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους θετικούς ασθενείς. Στην κλινική covid υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέσσερις μόλις παθολόγοι ειδικοί γιατροί και μαζί τους συνδράμουν κι άλλοι τέσσερις άλλων ειδικοτήτων.
Από προχθές εξετάζονταν στο Αχιλλοπούλειο η χρησιμοποίηση κι άλλης κλινικής, προκειμένου να νοσηλεύσει περιστατικά Covid. Ωστόσο, ακόμη κι αν ανοίξει αυτή η κλινική, θα γεμίσει άμεσα, καθώς κατά μέσο όρο στο Νοσοκομείο κάνουν εισαγωγή 10-12 ασθενείς με κορωνοϊό καθημερινά, ενώ το ερώτημα παραμένει για το ποιος θα περιθάλψει τους νέους νοσούντες.
Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Μάνδρος ανέφερε πως «Οι νοσηλευτές είναι ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα. Θα ανοίξει κι άλλη κλινική. Οι νοσηλευτές είναι ελάχιστοι. Δύο νοσηλευτές να κάνουν νοσηλεία, να σιτίσουν μέσα από την στολή, 32 ασθενείς είναι απάνθρωπο. Χρειάζεται τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό. Κάποιοι νοσούν και δεν μπορούν να είναι ενεργοί, δεν είναι τεράστιο νούμερο, αλλά υπάρχει πρόβλημα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.