Δεν υπήρξαν υδραυλικές μελέτες για τα ρέματα, τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου μιλώντας σήμερα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, με αφορμή και το δημοσίευμα της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ για το γεγονός ότι το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα. Η ίδια σημείωσε πως δεν είναι το μοναδικό σχολείο που είναι σε αυτή την κατάσταση και έκανε λόγο και για τον Βρεφικό Σταθμό της Μητρόπολης στη Αγριάς. Όπως υπογράμμισε η ΠΕ Μαγνησίας έχει ξεκινήσει να κάνει υδραυλικές μελέτες για τα ρέματα της περιοχής, προκειμένου να υπάρχουν στοιχεία για το που μπορεί να γίνει κάποιο τεχνικό έργο, αλλά και για το που μπορεί να καταλήξουν.
«Όταν λέμε υπάρχουν ζημιές στα ρέματα, υπάρχουν πάντα και παράνομες κατασκευές από χρόνια. Το Γυμνάσιο Αγριάς είναι πάνω σε ρέμα και πλημμύρισε, όπως και ο βρεφικός σταθμός της Μητρόπολης στην Αγριά, είναι πάνω σε ένα ρέμα το οποίο είναι τυφλό. Έχουν χτιστεί τα πάντα μέσα στα ρέματα στην Ελλάδα», επεσήμανε η ίδια.
Μιλώντας για το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι το θέμα διερευνάται και διαπιστώθηκε ότι όντως το σχολείο είναι χτισμένο πάνω στο ρέμα. Σε ότι αφορά στον τοίχο των 7 μέτρων που «σηκώνεται» πίσω από το σχολείο για προστασία, η ίδια επεσήμανε πως δεν είναι έργο της περιφέρειας και πως δεν έχει ενημερωθεί γι’ αυτό, μιας και τα έργα γίνονται από την Ένωση Εφοπλιστών.
«Εμείς ξεκινήσαμε μια σειρά ενεργειών και είμαστε στην τελική φάση να βρούμε χρηματοδότηση για να δούμε που θα κατευθυνθεί αυτό το ρέμα, που θα πρέπει να κατευθυνθεί στην τάφρο του περιφερειακού, που ποτέ δεν κατασκευάστηκε. Για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις σε γειτονικές περιοχές του ΕΠΑΛ, για να αλλάξουμε την κατεύθυνση του ρέματος. Υπάρχει και μια ιδιοκτησία του στρατού και ψάχνουμε να βρούμε άκρη για να επιτραπεί να απαλλοτριωθεί. Πολύ σύντομα θα έχουμε απάντηση από την Περιφέρεια για την έγκριση της μελέτης, ύψους 35.000 ευρώ για να καλύψουμε αυτό το κενό, που υπάρχει απ’ όταν έγινε ο σχεδιασμός του περιφερειακού δρόμου και στην μελέτη του δεν συμπεριλήφθηκε το συγκεκριμένο ρέμα», υποστήριξε η κ. Παπαδημητρίου.
Μάλιστα, η ίδια τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η ΠΕ Μαγνησίας προχωρά και στη διευθέτηση των ρεμάτων σημειώνοντας ότι «κάνουμε τοπογραφήσεις και θα κάνουμε υδραυλικές μελέτες σε πάρα πολλά ρέματα της περιοχής γιατί δεν υπήρχαν ποτέ για να μας δείξουν και που μπορεί να γίνει τεχνικό έργο και με ποιο τρόπο. Κάνουμε ολοκληρωμένες μελέτες, όχι μία απλή τοπογραφική αποτύπωση για να το βάλουμε στο σχέδιο πόλης».
Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμών των ρεμάτων
Σε ότι αφορά στα ρέματα της περιοχής, η κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε πως συνεχίζονται οι καθαρισμοί, έχοντας ένα μεγάλο εύρος εργολαβιών σε όλη τη Μαγνησία.
«Ξεκινήσαμε τους καθαρισμούς ρεμάτων σε 18 ρέματα και σε καθαρισμούς τεχνικών οδών, κάτω από γέφυρες, όπου υπάρχουν προβλήματα όπως στο Αλιγαρόρεμα. Θα καθαρίσουμε τα ρέματα σε Πλατανιά, Βρύχωνα, τα ρέματα της Μηλίνας, του δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου έχουν ήδη ξεκινήσει, στον Άγιο Ιωάννη και Άγιο Δημήτριο, το Χολόρεμα στον Δήμο Αλμυρού, στις Αηδονοφωλιές, στο Λεφόκαστρο, στο Χόρτο, στη Μεγάλη Πάου, στην Πάλτση, την Λυρη, τον Ξηριά Αλμυρού, το Φυτόκο, την Αγ. Παρασκευή, στον Δήμο Ρήγα Φεραίο, στον Ξηριά Βόλου κτλ.
Έχουμε μια σειρά από εργολαβίες που θα ολοκληρώσουμε τους καθαρισμούς ρεμάτων για να νιώθει ο κόσμος ασφαλής», υποστήριξε η Αντιπεριφερειάρχης συμπληρώνοντας ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός 1-2 μηνών.
Δεν υπάρχουν πουθενά νεκρά ψάρια
Η κ. Παπαδημητρίου μίλησε όμως για ακόμη μια φορά για το θέμα των νεκρών ψαριών και το γαϊτανάκι ευθυνών αλλά και συνομιλιών που υπήρξαν, έως ότου αυτά συλλεγούν. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πουθενά νεκρά ψάρια και αναφερόμενη στο θυρόφραγμα είπε πως αυτό είναι κλειστό αυτή τη στιγμή.
Τι γίνεται όμως στο μέλλον; Η Αντιπεριφερειάρχης απάντησε στο θέμα, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την εμπλοκή υπηρεσιών και την τελική πολιτική απόφαση που λαμβάνεται για το θέμα.
« Εμείς το θέλουμε κλειστό, αλλά εάν βρέξει και γίνει μια πλημμύρα ποιος θα αποφασίσει να πλημμυρίσουν κάποιες περιοχές; Γι’ αυτό κάναμε τη συνεδρίαση στην ΠΕ Μαγνησίας, όπου ήρθαν και επιστημονικοί φορείς και θα συστήσουμε μία επιστημονική επιτροπή, η οποία θα τρέξει όλα αυτά τα ζητήματα, θα δώσει προτάσεις στην περιφέρεια, ώστε να υπάρξουν αποφάσεις ουσιαστικές για τον τόπο. Θα υπάρξουν ενημερώσεις και των Υπουργείων, γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της λίμνης. Υπάρχουν φαινόμενα, πρωτόκολλα που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε και πρέπει να υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις ενόψει και της δημιουργίας της Εταιρείας Υδάτων, η οποία αναλαμβάνει πλέον τη διαχείριση όλων των υδάτων της Θεσσαλίας. Να μας δώσουν οι επίσημοι φορείς και η επιτροπή που θα συστήσουμε τις απαντήσεις που χρειάζεται για να λυθεί αυτό το ζήτημα, που εάν δεν λυθεί θα μας απασχολεί και στο μέλλον», σημείωσε.
Για τη διαχείριση του θυροφράγματος και το ποιος αποφασίζει για το πότε θα ανοίξει ή όχι η Αντιπεριφερειάρχης σχολίασε πως «η διαχείριση του θυροφράγματος περιλαμβάνει μία μια σειρά ενεργειών που γίνονται για να παρθεί η πολιτική απόφαση για το εάν θα ανοίξει ή θα κλείσει. Την απόφαση την παίρνει ο Περιφερειάρχης, ενώ την ευθύνη παρακολούθησης της λίμνης έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος».
Δεν είχα ενημερωθεί για τα ψάρια- Η συλλογή τους έγινε άμεσα
Παράλληλα, η κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη διαχείριση του ζητήματος των νεκρών ψαριών, λέγοντας πως εκείνη δεν ενημερώθηκε από κανέναν φορέα. Αντίθετα η ίδια ήταν εκείνη, που πριν το φαινόμενο οξυνθεί, όταν υπήρχαν λίγες ποσότητες είχε επικοινωνήσει με τον ΟΛΒ, αλλά και το Λιμεναρχείο.
Σε ότι αφορά δε στον ΟΦΥΠΕΚΑ, η κ. Παπαδημητρίου δεν θέλησε να απαντήσει για τον ρόλο που έπαιξε, μιας και είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα, είπε όμως ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ έστειλε, όταν έγινε αυτό το φαινόμενο, ένα έγγραφο να κάνει η αντιπεριφερειάρχης τις προβλεπόμενες ενέργειες.
«Η Περιφέρεια όμως δεν είναι αρμόδια για να συλλέξει ψάρια. Προβήκαμε σε ενέργειες που δεν είμαστε αρμόδιοι γιατί εάν δεν μαζεύαμε από το ποτάμι, από τη θάλασσα και τις ακτές τα νεκρά ψάρια θα είχαμε μία υγειονομική βόμβα . Το κάναμε σε πολύ σύντομο χρόνο και ήταν αποτελεσματικότατη η παρέμβαση των συνεργείων», τόνισε. Συνέχισε δε επισημαίνοντας ότι ο ΟΛΒ έπρεπε να το τοποθετήσει το δίχτυ και όπως είπε εκ τω υστέρων έγινε γνωστό ότι το Λιμεναρχείο έχει τέτοιο δίχτυ, το οποίο και έδωσε τελικά στον ΟΛΒ.
Έχουν δίκιο οι κάτοικοι των Αλυκών- Είναι αγανακτισμένοι
Τέλος, η κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στην αγανάκτηση των επαγγελματιών των Αλυκών, μία περιοχή που επλήγη όχι μόνο από τα ψάρια, αλλά όλο το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια έχει ζητήσει από το Υπουργείο Ενέργειας να ειδοποιήσει τους παρόχους, όπως τον ΔΕΔΔΗΕ να σταματήσουν τις ενέργειες διακοπής.
«Μίλησα με τον Περιφερειάρχη και ετοιμάζει κάποιο πρόγραμμα, που δεν γίνεται σε μια μέρα. Θα έρθει όμως στις Αλυκές και θα κάνει ανακοινώσεις. Θα λάβουν αποζημίωση και από το κράτος, όπως είχε ανακοινώσει και ο κ. Τριαντόπουλος. Ζητούμε απ’ όλους και από το Υπουργείο Ενέργειας να ειδοποιήσει τους αρμόδιους και τους παρόχους να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες. Θα πάρω τηλέφωνο γιατί συνεχίζουν και κάνουν αυτές τις πρακτικές. Το Υπουργείο πρέπει να λάβει θέση γι’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα», υπογράμμισε η ίδια.
Τέλος, η κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι το αίτημα της περιφέρεια για ρύθμιση οφειλών 48 δόσεων στους επαγγελματίες που επλήγησαν δεν έχει απαντηθεί ακόμη από το Υπουργείο Οικονομικών.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου