Παπαδούλης: “Καχύποπτοι που είδαμε τον Μπέο “μπροστινό”” -Λημνιός: “Να μιλήσουν οι φορείς”

Αντιδράσεις και αμφιβολίες για την ενδεχόμενη επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι

Πολλές είναι οι αντιδράσεις και οι αμφιβολίες,  που έχουν ανακύψει για την ενδεχόμενη επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου, μετά και τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του εγχειρήματος, μια εκδήλωση που τη διοργάνωσε η Δημοτική αρχή Βόλου και η οποία ήταν υπεύθυνη για τις προσκλήσεις που στάλθηκαν και που… δεν στάλθηκαν. Σχολιάζοντας το θέμα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γ. Καρεκλίδη ο επικεφαλής της β ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου κ. Απόστολος Παπαδούλης  επιφυλάχθηκε της όλης πορείας της επένδυσης, σχολιάζοντας πως η παρουσία του Αχ. Μπέου “ξύπνησε” καχυποψία, ενώ το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Στέλιος Λημνιός σημείωσε πως έλειπαν όλοι οι φορείς από αυτή την παρουσίαση και ανέφερε πως πρέπει το θέμα να συζητηθεί.

 

Απ. Παπαδούλης: Αρχίσαμε να είμαστε καχύποπτοι με το που εμφανίστηκε μπροστινός ο Μπέος

Δεν έχει κρυφτεί ο κ. Παπαδούλης για την πεποίθησή του προς το λιμάνι του Βόλου πρέπει να αξιοποιηθεί και πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε αυτό. Πάντα όμως κάνει λόγο για σχεδιασμό των επενδύσεων, που θα δείχνουν τι θα είναι, πως θα είναι, τα κόστη αλλά και την απόδοσή τους. Μιλώντας για τη χθεσινή, κάπως διαφορετική και όχι αναμενόμενη,  για έναν κολοσσό όπως η Exxonmobil, επιλογή παρουσίασης της επένδυσης στο λιμάνι του Βόλου ο κ. Παπαδούλης είπε πως “θα περίμενα ο κολοσσός να είναι ανοιχτός στην κοινωνία, αυτός πήγε στο Δημαρχείο και είχε σημαιοφόρο τον Μπέο. Μια τέτοια επένδυση δεν έχει ανάγκη από συμπαραστάτες τύπου Μπέου. Με το που εμφανίστηκε ο Μπέος μπροστινός αρχίσαμε να είμαστε καχύποπτοι. Να έρθω να μου κάνει πλάτες ο Μπέος για μια επένδυση που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης, δεν έχει αξία”.

Ο κ. Παπαδούλης εξέφρασε τις αμφιβολίες του και την καχυποψία του για τον τρόπο παρουσίας του Αχ. Μπέου στο όλο εγχείρημα με τον ίδιο όμως να επισημαίνει πως θα ήταν ευτυχής ένας τέτοιος κολοσσός να αποκτήσει σχέσεις με την πόλη και την οικονομία.

Ανέφερε πως στις κινήσεις υπάρχει μια προχειρότητα, καθώς επελέγη η περιοχή στα Πευκάκια για να χωροθετηθεί η εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου, “μια περιοχή που μέχρι τώρα απαγορεύονταν να καθίσει μύγα σε κλαδί, γιατί είναι αρχαιολογικός χώρος”, όπως είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως πρέπει να γνωστοποιηθούν και οι όροι ασφάλειας.

Ο κ. Παπαδούλης τόνισε πως για να αξιοποιηθεί το λιμάνι, ένα τόσο μεγάλο περιουσιακό στοιχεία θα πρέπει κανείς να καταρτίσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο. “Το να κάνει ο καθένας ό,τι να ναι απλώς πετώντας δραστηριότητες δεν κάνει καλό και δεν βγάζει αποτέλεσμα”, προσέθεσε.

“Με το που είδα τον Μπέο ταξιθέτη, να ορίζει ποιοι θα μπουν και θα βγουν και δέχεται αυτός ο κολοσσός να παίζει το παιχνίδι αυτό σε βάρος τους, αρχίζει και χάνει σοβαρότητα”, κατέληξε ο κ. Παπαδούλης.

Στ. Λημνιός: Να μιλήσουν οι φορείς της πόλης

Παρών στην παρουσίαση της επένδυσης ήταν τελικώς και το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Στέλιος Λημνιός, αν και όπως κατέγραψε το magnesianews.gr ζωντανά εκείνη την στιγμή, δεν του επετράπη η είσοδος από συνεργάτες και δημοτικούς συμβούλους.

Ο κ. Λημνιός εξέφρασε τα ερωτήματά του για την επένδυση αυτή, ερωτήματα που ήθελε να καταθέσει στην παρουσίαση και τους επενδυτές, αλλά του απαγόρευσε ο Αχ. Μπέος να ρωτήσει.

“Μια βασική ερώτηση που θέλαμε να κάνουμε είναι εάν θα έρχονται πλοία για ανεφοδιασμό στο λιμάνι και απαντήθηκε μετά από ερώτηση δημοσιογράφου. Δεν θα είναι μόνο τα πλοία που θα έρχονται να φέρνουν το καύσιμο, αλλά και πλοία που θα εφοδιάζονται. Δεύτερη ερώτηση ήταν εάν θα υπάρχει σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιεί αυτό το υγροποιημένο αέριο. Δεν μας έχει απαντηθεί. Τρίτη ερώτηση, γιατί δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”, είπε ο κ. Λημνιός και τόνισε πως από την παρουσίαση της επένδυσης έλλειπαν οι φορείς της πόλης, αυτοί που μπορούν να εκφέρουν και επιστημονική άποψη.

“Ηταν μια ομάδα 7-8 ατόμων από τους επενδυτές και όλοι οι παρατρεχάμενοι του Μπέου, που έπαιζαν παρανόμως και το ρόλο του φρουρού. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο κάθε δημοτικός σύμβουλος ή κάθε σύμβουλος του Μπέου  μπορεί να φράζει την είσοδο στο Δημαρχείο στους πολίτες. Είναι ακραία αυθαιρεσία που δεν μας προκαλεί εντύπωση, γιατί έχουμε δει και χειρότερα”, ανέφερε ο κ. Λημνιός και έθεσε και το ζήτημα της ασφάλειας της εν λόγω επένδυσης από ένα ατύχημα ή από μία ακραία θαλασσοταραχή, από αυτές που όπως είπε ο ίδιος γίνονται μία φορά στα δέκα χρόνια.

“Μπορεί να σπάσει μια σωλήνα που κρατούν φυσικό αέριο τους -165 βαθμούς, οπότε θα υπάρξει μια τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά θα υπάρχει και καθημερινή οικολογική καταστροφή γιατί οι επενδυτές μας είπαν ότι εκτός από τα μεγάλα πλοία που θα έρχονται δύο φορές τον μήνα να φορτώνουν με καύσιμο θα μπαίνουν και μεγάλα εμπορικά, τάνκερ να φορτώνουν καύσιμο για να συνεχίζουν το ταξίδι τους”, ανέφερε ο κ. Λημνιός.

Τόνισε πως όλα αυτά που παρουσιάστηκαν είναι πρόχειρα και υπογράμμισε πως πρέπει να πάρουν θέση και οι φορείς της πόλης, το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός κ.α.. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία δε, θέλοντας την γνώμη των επιστημόνων και των φορέων ψάχνει τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, είτε μέσω συνάντησης, είτε μέσω διαδικτυακής συζήτησης, ενώ αναμένει και απάντηση στο προ 15 ημερών αίτημα για συνάντηση με την κ. Κολυνδρίνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.