Παπανάτσιου: Η Περιφέρεια έπρεπε να έχει ενημερώσει τον Υπουργό για τη Χαλυβουργία- Να μας πει εάν το έκανε (ηχητικό)

«Δεν φτάνουν στον Υπουργό έγγραφα τέτοιου τύπου» τονίζει η βουλευτής στο Ράδιο ΕΝΑ

Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της διαχείρισης της αέριας ρύπανσης στον Βόλο μετά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, που δείχνει ως υπεύθυνη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και από την άλλη πλευρά η Περιφέρεια να δείχνει τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς υπάρχουν πορίσματα που αναδείκνυαν ότι η Χαλυβουργία λειτουργεί με Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το 1998, ενώ η οσμή στην εν λόγω βιομηχανία προσομοιάζονταν σύμφωνα με τα πορίσματα των ελέγχων, με την οσμή που κυριαρχεί στην πόλη. «Δεν φτάνουν τέτοιου είδους έγγραφα στην πολιτική ηγεσία. Πηγαίνουν στις υπηρεσίες, μπαίνουν στους φακέλους. Η Περιφέρεια έπρεπε να είχε ενημερώσει για το θέμα τον Υπουργό με αλληλογραφία κι αν το έχει κάνει, πρέπει να μας το πει», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η πρώην Υπουργός έδωσε τη δική της οπτική για το θέμα, μεταφέροντας το χρονικό της έκδοσης της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την αέρια ρύπανση, που στρέφεται κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Κάποια στιγμή τον Αύγουστο του 2020 είχα κάνει ερώτηση που τη συνυπέγραφε ο κ. Φάμελλος για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Μαγνησία. Δεν απαντήθηκε από τον κ. Χατζηδάκη όλο αυτό το διάστημα κι όταν ανέλαβε ο κ. Σκρέκας, ο κ. Φάμελλος έκανε επίκαιρη ερώτηση. Την επίκαιρη την κάνει ένας βουλευτής. Στην απάντηση του κ. Σκρέκα δόθηκε ένα ολόκληρο cd με στοιχεία και έγγραφα που αφορούσαν τη ρύπανση στη Μαγνησία.

Αυτά τα στοιχεία κοινοποίησε ο κ. Φάμελλος στη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ως όφειλε, γιατί κι αυτή είναι η έκκληση, ότι εφόσον υπάρχουν αυτά τα δείγματα, να επισπευστεί η κατάσταση και να μας φέρουν το τελικό πρακτικό. Είτε με αρνητικά είτε με θετικά αποτελέσματα. Κάνουμε κριτική στην Περιφέρεια ότι έχει ολιγωρήσει όχι ως προς το να κάνει τους ελέγχους, αλλά ως προς το να ολοκληρώσει τους ελέγχους. Οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί ή εν πάση περιπτώσει δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πρακτικά για να βγουν στην δημοσιότητα και να μάθει η κοινωνία του Βόλου τι ακριβώς γίνεται.

Δεν κάνουμε κάποια άλλου είδους κριτική, εάν οφείλεται ή όχι στη συγκεκριμένη βιομηχανία η ρύπανση. Ξέρουμε ότι οι πηγές ρύπανσης είναι πολλές στην περιοχή μας. Εάν είναι και η ΑΓΕΤ θα πρέπει να μας το πει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια έχει αυτό τον ρόλο δεν τον έχω εγώ ως πολιτικός. Εμείς θα πάρουμε τα στοιχεία και με τα δικαιολογητικά θα μας καταθέσουν θα δεχτούμε τις απόψεις των ειδικών. Γι’ αυτό υπάρχει και η Περιφέρεια για να ασκεί όλες αυτές τις υπηρεσίες», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Το ηχητικό όλης της συνέντευξης- Ανατρέξτε στο 11:31

Δεν πηγαίνουν όλα τα έγγραφα στον Υπουργό
Ωστόσο, τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας δείχνουν πως η κατάσταση ήταν γνωστή από το 2018 με τα Κλιμάκια Ελέγχων της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να αναδεικνύουν ότι υπάρχει ζήτημα στην εν λόγω βιομηχανία.

Τα πρακτικά αυτά δεν διαβιβάζονται στο Υπουργείο και ο Υπουργός δεν είναι ενήμερος για μία κατάσταση που αφορά μία ολόκληρη περιοχή; Η κ. Παπανάτσιου απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα επεσήμανε πως «Ένας Υπουργός δεν έχει μόνο το θέμα της αέριας ρύπανσης του Βόλου στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του. Πηγαίνουν πάρα πολλά τέτοια στοιχεία σε ένα Υπουργείο.. Δεν φτάνουν ποτέ στην πολιτική ηγεσία, δηλαδή τη Γενική Γραμματεία και τον Υπουργό κάποια έγγραφα τέτοιου είδους. Πηγαίνουν στις υπηρεσίες, μπαίνουν στους φακέλους.
Εάν ο κ. Φάμελλος ή όποιος Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε κάτι τέτοιο , υπήρχε έγγραφο ή οτιδήποτε άλλο που είχε κοινοποιηθεί, ο κ. Σκρέκας θα ήταν το πρώτο που θα είχε «σηκώσει» στην επίκαιρη ερώτηση όταν συζητήθηκε στη Βουλή. Δεν θα το «χάριζε» στην αντιπολίτευση κάτι τέτοιο. Οι ευθύνες είναι σ’ εκείνους που δεν ενημερώσανε την πολιτική ηγεσία».

Όπως τόνισε Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ η Περιφέρεια εάν επιθυμούσε θα έπρεπε με σχετική αλληλογραφία να ενημερώσει για το θέμα τον Υπουργό κι αν το έχει πράξει, η κ. Παπανάτσιου ζήτησε να βγουν στη δημοσιότητα αυτές οι κινήσεις με όποιο πολιτικό κόστος υπάρχει για όποιον Βουλευτή ή πρώην Υπουργό.
« Οτιδήποτε έλεγχοι γίνουν, εάν δεν υπάρχει το τελικό πρακτικό, δεν μπορείς να καταδικάσεις κάποιον. Οφείλουν αυτοί που ξεκινούν τους ελέγχουν κι αυτοί που έχουν την ευθύνη σύνταξης του πρακτικού, που είναι η υπηρεσία της Περιφέρειας , οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να ενημερώσουν όποιον οφείλουν, είτε είναι πολιτική αρχή, είτε Εισαγγελία και τους πολίτες της περιοχής.

Οτιδήποτε πηγαίνει σε ένα Υπουργείο και μπαίνει σε έναν φάκελο, δεν είναι λόγος ότι ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Εάν ήθελε η Περιφέρεια να ενημερωθεί η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα έπρεπε να έχει κάνει κάποια αλληλογραφία, θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά η ίδια και συμπλήρωσε πως οι υπηρεσίες ενημερώνουν τον Υπουργό όταν έχουν τελικά αποτελέσματα και δεν οφείλουν να τον ενημερώσουν εάν δεν έχουν αυτά τα τελικά αποτελέσματα.

«Η συγκεκριμένη βιομηχανία πήρε άδεια από τον κ. Χατζηδάκη για άλλα δύο χρόνια επέκτασης. Ενημέρωσε κ. Χατζηδάκη η Περιφέρεια; Αν τον ενημερώσανε να μας το πουν. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες. Εάν έκαναν ενέργεια και έχουν ενημερώσει, θα ήθελα να το ξέρω. Και δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος κανενός συναδέλφου, βουλευτή ή πρώην Υπουργού.
Εάν η Περιφέρεια έχει τέτοιου είδους έγγραφα ότι έχει στείλει στον Γενικό γραμματέα ή στον Υπουργό οποιαδήποτε έγγραφα που να ζητά ενέργειες και να ενημερώνει και δεν έχουν γίνει, θα ήθελα να τις ξέρω», κατέληξε χαρακτηριστικά η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.