Παπανάτσιου: «Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετίζονται με τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος»

"Δεν θα αγνοήσουμε τα ιστορικά στελέχη του κόμματος", τονίζει η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ

Την ανατροπή έκανε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τις προτάσεις που κατέθεσε και αφορούν το νέο καταστατικό του κόμματος, προτάσεις οι οποίες δημιουργούν τη νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, τασσόμενη υπέρ των όλων όσων πρότεινε ο κ. Τσίπρας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη σχολίασε θετικά μία προς μία τις προτάσεις, τόνισε, όμως, ιδιαίτερα ότι στη μεταβατική περίοδο που θα περάσει το κόμμα σε περίπτωση υλοποίησης των προτάσεων, τα ιστορικά μέλη δεν θα παραγκωνιστούν.

Η ψηφιακή δομή και λειτουργία θα οδηγήσει το κόμμα σε κάτι τελείως καινούργιο, σχολίασε αρχικά η κ. Παπανάτσιου, καθώς τόνισε ότι η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων είναι κάτι που το ζήσαμε ήδη με την πανδημία. «Έχω την εντύπωση ότι θα συνεχίσει από εδώ και έπειτα. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει καλύτερα η εκπροσώπηση της επαρχίας και θα μπορούν πλέον όλοι όσοι μένουν στην επαρχία να συμμετέχουν στα κεντρικά πολιτικά όργανα», είπε η ίδια, ενώ επεσήμανε ότι με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί το κόμμα σχετικά με τις διαδικασίες της διαβούλευσης και ψηφοφορίας.

Σχετικά με την διαδικασία απλοποίησης ένταξης στο κόμμα η κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη πάρα πολλές εγγραφές δυνάμει μελών στο κόμμα, οι οποίες όμως μένουν στο συρτάρι για διάφορους λόγους, ακόμα και εσωκομματικούς. «Από εδώ και πέρα αυτό παύει να υφίσταται και όλοι όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στο κόμμα θα μπορούν να γίνονται μέλη», δηλώνει η βουλευτής, ενώ συμπληρώνει σχετικά πως «αν η Οργάνωση Μελών έχει κάποιες αντιρρήσεις μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία δουλεύει πάρα πολύ συστηματικά».

Αναφορικά με την πρόταση «Συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία» η κ. Παπανάτσιου εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο τα μέλη του κόμματος θα έχουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο από το να συζητάνε τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις. «Θα παίρνουν πλέον κρίσιμες αποφάσεις», σημειώνει η ίδια, δίνοντας παραδείγματα ότι θα έχουν «φωνή» ακόμα και στην περίπτωση μιας κυβέρνησης, στην διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων, επίσης τα μέλη θα εκλέγουν τους αντιπροσώπους. Μάλιστα, σχετικά με αυτή τη δυνατότητα, υπενθύμισε ότι και επί ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη πρακτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθετε ότι η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του Κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, πρόταση που η βουλευτής τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική. «Οι θητείες των Στελεχών στην Βουλή, στην Ευρωβουλή και στην Κεντρική Επιτροπή πρέπει να είναι διαδοχικές. Δεν μπορεί να είναι τα ίδια άτομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την κ. Παπανάτσιου εξίσου σημαντική πρόταση είναι αυτή που σχετίζεται με τη ισότητα των δύο φύλων εντός του κόμματος, υιοθετώντας την απόλυτη ισότητα του 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες. «Θα υπάρχει ισάριθμη εκπροσώπηση και των δύο φύλων και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό», υπογραμμίζει η ίδια.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως σε περίπτωση που υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις του κ. Τσίπρα θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στο κόμμα, γεγονός που γνωρίζουν, αλλά έχει την πεποίθηση πως θα αντιμετωπιστεί, καθώς, όπως υπογράμμισε, μιλούν μεταξύ τους και συγκεράζονται ιδέες. «Οι προτάσεις ΄΄πέφτουν΄΄ τώρα στο τραπέζι, τις οποίες αξιολογώ ως σωστές. Τα επιμέρους ιστορικά μας στελέχη δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε και ίσως θα πρέπει και αυτά να έχουν μια θέση στα όργανα του κόμματος. Αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν εφόσον μπούμε στην μεταβατική περίοδο». Σχετικά με τα παλιά στελέχη του κόμματος η κ. Παπανάτσιου είπε πως οι προτάσεις του κ. Τσίπρα σχετίζονται με τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος , ενώ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται ότι «θα στείψουμε και θα πετάξουμε σαν λεμονόκουπες τα ιστορικά μας στελέχη».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να μείνουν θέσεις είτε στα κεντρικά πολιτικά όργανα, είτε στην Βουλή και στην Ευρωβουλή για τους νέους ανθρώπους, αναφερόμενη όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στους ανθρώπους που έρχονται τώρα στο κόμμα και θέλουν να εκπροσωπούνται.

«Ως κόμμα ζητάμε την συμμετοχή της κοινωνίας, των μελών, των φίλων του κόμματος να εκθέτουν τις απόψεις τους. Ζητάμε την ενεργή συμμετοχή όλων των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», κατέληξε η κ. Παπανάτσιου δίνοντας το μήνυμα του κόμματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.