Παπανάτσιου στο Ράδιο ΕΝΑ: Απαιτείται θωράκιση της oικονομίας για την επόμενη ημέρα

Κάνοντας λόγο για συνθήκες ανάλογες ενός Παγκοσμίου Πολέμου

Στα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε η πρώην υφυπουργός οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία έκανε λόγο για επιπτώσεις ανάλογες ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου! Μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, η κα Παπανάτσιου παρουσίασε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα 50 δις ευρώ!

Υποστηρίζοντας ότι μέσω και άλλων πόρων, όπως ευρωπαϊκών, τα άμεσα διαθέσιμα χρήματα φτάνουν τα 50 δις, η κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι τα εξής:

-Στήριξη του ΕΣΥ, με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση.

-Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος του έτους

-300 εκατομμύρια για την κοινωνική πρόνοια με αύξηση 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑΥΠ.

-Ειδικό μέρισμα κοινωνικής αλληλεγγύης 1.5 δις για επισφαλείς θέσεις εργασίας και μη επιδοτούμενους ανέργους.

-Πλήρης κάλυψη μισθού, εισφορών και δώρου Πάσχα μέχρι τέλη Μαΐου  για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, και επιδότηση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με το 1/12 του περσινού εισοδήματος, για κάθε μήνα μέχρι τέλους Μαΐου με θέσπιση κατώτατου ορίου.

-Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

-Πάγωμα δανειακών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

-Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης 3 δις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

-Επιτάχυνση των πληρωμών από το Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων.

-Παροχή 12 δις από το Δημόσιο ως εγγυήσεις.

Η κα Παπανάτσιου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζήτησε μόλις 2 δις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Πορτογαλία ζήτησε και πήρε 12 δις ευρώ, κάνοντας λόγο για ιδεοληψίες από την κυβερνητική πλευρά, γιατί το πακέτο είναι για τις πολύ μικρές, τις μικρές και πιθανόν τις μεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας λογική της αγέλης, ώστε να φανεί μετά το τέλος της κρίσης ποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν.

«Απαραίτητος ο ισχυρός ρόλος του κράτους»

Συγχρόνως, η κα Παπανάτσιου υποστήριξε ότι πολλές οικονομίες έχουν αντιληφθεί πλέον ότι ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σημαντικός και να συζητηθεί το ενδεχόμενο, υπό προϋποθέσεις, να εθνικοποιήσει κάποιες επιχειρήσεις, με την ανάλογη πλειοψηφία στις μετοχές.

«Έχουμε το παράδειγμα της Alitalia με το ιταλικό κράτος να βάζει πλάτη. Αντίστοιχα, η Γερμανία σε επιχειρήσεις που θεωρεί ότι είναι σημαντικές διαθέτει χρήματα για να τις διατηρήσει υπό τον έλεγχο του κράτους», μιλώντας στη συνέχεια για συνθήκες Παγκοσμίου Πολέμου!

Όπως ανέφερε, η υγειονομική κρίση θα φτάσει την οικονομία σε επίπεδα ανάλογα με αυτά μετά τον ΒΠΠ. «Θα πρέπει να ανασυνταχθούμε και να θωρακιστούμε για την επόμενη ημέρα, αφού δεν είναι ικανή η ελεύθερη αγορά να κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις. Είδαμε ότι και το τελευταίο διάστημα είναι αρνητική η εικόνα της οικονομίας και λόγω των κυβερνητικών επιλογών. Αυτό που λέμε εμείς είναι να υπάρχει ασφάλεια για να μην πάμε σε καινούργιο δανεισμό και να δοθούν χρήματα για να διατηρηθεί το ΑΕΠ σε ένα σημείο ώστε να μην έχουμε κρίση ανάλογη του 2010» τόνισε επίσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.