Παπανάτσιου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Απαραίτητη η διαγραφή χρεών της πανδημίας»

Ανησυχία για τον νέο πτωχευτικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση

Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις για την έξοδο από τη νέα κρίση που δημιουργεί η πανδημία, υπογραμμίζοντας το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκε από την πανδημία με παράλληλη στήριξη της μεσαίας τάξης. Στην πρόταση αυτή αναφέρθηκε εξάλλου και η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη.

Όπως υπογράμμισε, με μία νέα στρατιά οφειλετών να έρχεται στο προσκήνιο, στόχος είναι να μείνει όρθια η οικονομία και να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Οπότε, όπως τόνισε η κα Παπανάτσιου, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε μέτρα για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε σε Δημόσιο είτε σε τράπεζες, αλλά και σε μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν το  99% των ελληνικών επιχειρήσεων. «Παράλληλα, οφείλουμε να έχουμε και ένα ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που έχει συσσωρευθεί από την κρίση του 2010 και μετά και αφορά πολλούς και πριν και μετά από την πανδημία» τόνισε η κα Παπανάτσιου.

Όσον αφορά τη ρύθμιση και διαγραφή των χρεών, η βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις, καθώς και ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, και αναλόγως των ποσών διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών. «Για παράδειγμα διαγραφή ποσών που έχουν να κάνουν με φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης. Δεν βάζουμε όμως τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει οι επιχειρήσεις ή τον ΦΜΥ που παρακρατεί ο εκάστοτε εργοδότης και πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο» τόνισε η κα Παπανάτσιου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μία πρόταση που ακούγεται πλέον και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Είναι πρόταση αρκετών ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας, γιατί όλα αυτά τα χρέη δεν οφείλονται στους πολίτες και τους επιχειρηματίες αλλά στην κρίση και στα μέτρα που έλαβε το κάθε κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παρόμοιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η κρίση είναι παντού,  η αντιμετώπισή της όμως δεν ήταν ίδια σε όλες τις χώρες. Δυστυχώς η αντιμετώπιση στη χώρα μας έφερε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά. Στη χρηματοπιστωτική κρίση η Ελλάδα ήταν μόνη της και γι’ αυτό ήρθαν τα μνημόνια. Τώρα δεν είμαστε μόνοι μας. Είναι όλες οι χώρες και πολλές έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Άρα από κοινού μπορούμε να δώσουμε ακόμη και ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Πόσοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα πέρα από ένα πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων;» τόνισε επίσης.

Οι κοινωνικοί φορείς και ο νέος πτωχευτικός νόμος

Από εκεί και πέρα,η κα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι έπρεπε για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, και ότι ήταν πολύ λιγότερα αυτά που πραγματικά έδωσε και δεν επαρκούν, κάτι που φαίνεται ως αποτέλεσμα στην οικονομία.

«Η τελευταία έρευνα της ΓΣΒΕΕ δείχνει ότι ένας στους τέσσερις έχει ληξιπρόσθεσμες οφειλές, ενώ ένας στους δύο έχει χρήματα για έναν μήνα ακόμη. Εμείς φέραμε τον σχεδιασμό και λέμε τους τρόπους που θα ξεκινήσει η οικονομία. Τα καλύτερα έσοδα που είχαμε όταν κάναμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν στο Υπουργείο Εργασίας με περικοπή των χρεών, ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός» σημείωσε η πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

Συγχρόνως αναφέρθηκε στην κατάργηση του πτωχευτικού νόμου, επισημαίνοντας ότι  ευτυχώς ακόμη δεν έχει καταργηθεί!  «Έχει πει και ο κ. Τσίπρας όταν θα είμαστε κυβέρνηση θα καταργήσουμε τον νέο νόμο και θα επαναφέρουμε πχ την προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνοντας και μία δεσμευτικότητα στις ρυθμίσεις για τους πιστωτές και κυρίως για τις τράπεζες. Παράλληλα έχουμε και ειδική μέριμνα για τους αγρότες με πλήρη υπαγωγή των χρεών σε ρύθμιση που βρίσκονται στους ειδικούς εκκαθαριστές, πχ της πρώτην ΑΤΕ, και προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα αγροτεμάχια. Με τον νέο πτωχευτικό νόμο δεν κινδυνεύει μόνο το σπίτι ενός αγρότη αλλά και η γη με την οποία βιοπορίζεται» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ερωτώμενη από εκεί και πέρα σχετικά, σημείωσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεκτές από τους κοινωνικούς και εργασιακούς φορείς, έχοντας γίνει βάσει στοιχείων από διεθνείς επιστήμονες και προτάσεων που έχουν γίνει ακόμη και σε  άλλες κυβερνήσεις. «Επίσης κάνουμε πάρα πολλές συσκέψεις με τους κοινωνικούς εταίρους και τοπικά και σε κεντρικό επίπεδο. Υπάρχει μία συνεχής συζήτηση και η πρόταση έγινε βάσει και των δικών τους προτάσεων» σημείωσε η κα Παπανάτσιου, καταλήγοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι κοστολογημένα και ότι υπάρχει η εκτίμηση πώς αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν πίσω προς όφελος της οικονομίας και του ΑΕΠ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.