Παπαστεργίου στο Ράδιο ΕΝΑ: Σημαντική η ενίσχυση που έρχεται για τους Δήμους

Ελπίζει σε περισσότερες λύσεις για την Αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται και στον Δήμο Τρικκαίων για να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας αλλά και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την ενίσχυση των δήμων της χώρας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη.

Όσον αφορά τα μέτρα, τόνισε ότι οι Τρικαλινοί αντιλαμβάνονται και αυτοί τη σοβαρότητα του θέματος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις αυξημένες αρμοδιότητες του προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να μείνει στο σπίτι με παράλληλη εξυπηρέτηση σε όλα τα επίπεδα. «Τρέχει επίσης και το ΤΕΒΑ, με τους δικαιούχους να έχουν δωρεάν τρόφιμα. Τελειώσαμε μία διανομή ξηράς τροφής σε 2600 οικογένειες και συνεχίζουμε με τη διανομή νωπών προϊόντων. Πλέον η διανομή αυτή γίνεται ανά οικία και όχι στον ίδιο χώρο» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν και εθελοντές.

Για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σημείωσε ότι αποτελεί την εξέλιξη του «Φιλόδημος» και για χρήματα που θα ενισχύσουν σημαντικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επόμενη πενταετία. Επίσης δίνεται η ευκαιρία για αγορά εξοπλισμού που λείπει από τους Δήμους και το χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους μικρούς δήμους να βοηθηθούν από ομάδες μηχανικών για να προχωρήσουν απαραίτητα γι’ αυτούς έργα. «Οι εγκρίσεις ωστόσο θα απαιτούνται και είναι επιτακτική ανάγκη οι αλλαγές σ’ αυτό το επίπεδο και περιμένουμε τις βελτιώσεις του Νόμου μέχρι τον Ιούνιο. Είναι σημαντικό για τους Δήμους να τρέχουν διαδικασίες, αφού σε κάποιες περιπτώσεις έχουν τα χρήματα και τις μελέτες και δεν μπορούν να τρέξουν τις δημοπρατήσεις» ανέφερε επίσης.

ΕΣΠΑ, Ψηφιακή Εποχή και… 1821

Για τη διεκδίκηση μέρους του ΕΣΠΑ από τους Δήμους, ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι πρόκειται για έναν ζωτικό χώρο για τον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης και για θέματα που αφορούν τους Δήμους.

«Προγράμματα χωρίς περιφερειακή αξία ή δεν χρήζουν περιφερειακού σχεδιασμού θα μπορούσαν να μεταφερθούν απευθείας στον πρώτο βαθμό. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάποια πράγματα καθυστερούν γιατί είναι περιττά» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενώ αναφέρθηκε στις ψηφιακές πλέον διαδικασίες των Δήμων για να σημειώσει:Κρατάμε την ευκολία με την οποία το κράτος έδειξε τη διάθεση ν’ αλλάξει και τη διάθεση να βλέπουμε τον πολίτη σαν κλητήρα του Δημοσίου και είναι μονόδρομος να κρατήσουμε τέτοιες δομές και να αποκτήσουμε μία ψηφιακή κουλτούρα. Αν αυτό μείνει σε ένα ποσοστό μετά τον κορωνοϊό τότε θα είμαι πιο αισιόδοξος για την προσπάθεια πάταξης της γραφειοκρατίας».

Τέλος, για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, μιας και είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής, σημείωσε ότι το «Ελλάδα 20-21» δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από δωρεές. Επίσης θεωρεί ότι δεν είναι μία κίνηση απλά για να θυμίσει το τι έγινε αλλά μία προσπάθεια να κρατήσουμε τα θετικά αυτών των 200 ετών, και να αποτελέσει ένα παράθυρο στο μέλλον και κρατώντας συμπεριφορές και νοοτροπία φωτισμένων Ελλήνων να φύγουμε μπροστά. «Είναι ίσως λίγο αλληγορικό ή και παραπλανητικό το 1821 αλλά δεν μιλάμε για πακτωλούς χρημάτων που θα δοθούν απλά για να γιορτάσουμε την Επανάσταση» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.