Παραμένουν οι ελλείψεις σε περισσότερα από 200 σκευάσματα, όπως επίσης σε ενέσιμα φάρμακα για διαβητικούς στα φαρμακεία του Βόλου και σύμφωνα με τον Κώστα Ματσιόλη πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και ενόψει καλοκαιριού, το πρόβλημα μεγαλώνει, διότι πρόκειται εν προκειμένου, για φάρμακο που βοηθάει- πέραν των διαβητικών- στην απώλεια βάρους και στην βελτίωση της εμφάνισης.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, και είπε ότι από τη μια οι εταιρίες δεν προλαβαίνουν με την παραγωγή τους να καλύψουν τη ζήτηση, από την άλλη όμως, η κρατική φαρμακαποθήκη κατέφερε να βρει ποσότητες χωρίς περιορισμό, αλλά με πολλαπλάσιες τιμές, καθώς από 100 € κοστίζουν πλέον 300 € ακόμη και παραπάνω, που καλούνται να καλύψουν ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι με τη συμμετοχή τους.
«Θα πρέπει να μπει περιορισμός από μέρους των γιατρών που χορηγούν το συγκεκριμένο φάρμακο. Μόνο για προϋποθέσεις διαβήτη και όχι για άλλους λόγους που δεν είναι αναγκαίο λόγω υγείας», τόνισε ο κ. Ματσιόλης.
«Αγώνας δρόμου των φαρμακοποιών για να βρουν φάρμακα»
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών τόνισε ότι οι ελλείψεις παραμένουν ως είχαν και δεν έχει αλλάξει τίποτα και την τελευταία μέρα του μήνα, οι φαρμακοποιοί που ήθελαν να κλείσουν τις συνταγές του Μαΐου, έκαναν αγώνα δρόμο για να βρουν φάρμακα, που πάσχιζαν όλο τον μήνα να βρουν για να εκτελέσουν τις συνταγές. Εκτιμά δε ότι οι ελλείψεις αφορούν συνολικά σε περίπου 200 σκευάσματα, όχι μόνο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και μη συνταγογραφούμενων, στα οποία επιπλέον υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις.
Απέδωσε το πρόβλημα των ελλείψεων στο γεγονός, ότι οι πολυεθνικές εταιρίες λόγω του ότι πληρώνουν βάσει των πωλήσεων, δασμό στο κράτος (clawback), δεν βάζουν τις ποσότητες που πρέπει να καλυφθούν.
«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση»
Ο κ. Ματσιόλης είπε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, διότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, πριν τις εκλογές, η οποία απόφαση θα είναι έως ακατόρθωτη, ενώ μετά τις εκλογές θα έχει τον λόγο η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Επίσης είπε ότι η Πολιτεία καλείται να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική περίθαλψη, που παραμένει χρόνια τώρα σε τόσο χαμηλά επίπεδα και από την άλλη να δώσει αύξηση στα πολύ φτηνά φάρμακα, που αποσύρονται λόγω της φθηνής τιμής τους, καθώς τα υποκατάστατα που υπάρχουν είναι σε πολλαπλάσια τιμή.