Παρουσία Εισαγγελέα η νεκροψία του 26χρονου Βασίλη Μάγγου

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα και όχι στη Λάρισα η διαδικασία, παρά το αίτημα των γονέων

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, παρουσία εισαγγελέα, θα γίνει τελικά σήμερα Τετάρτη η νεκροψία – νεκροτομή που ζήτησε η Αστυνομία, για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του 26χρονου Βασίλη Μάγγου που βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Δευτέρας, στο σπίτι του, στον Βόλο από τη μητέρα του.
Οι γονείς του 26χρονου, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου και ζήτησαν από τον εισαγγελέα υπηρεσίας, η ιατροδικαστική εξέταση να γίνει στη Λάρισα, που είναι κλειστή κάθε Τετάρτη, αύριο Πέμπτη, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα μεγαλύτερα έξοδα που απαιτούνται για τη μεταφορά της σορού στη Θεσσαλονίκη.
Ο πατέρας και η μητέρα του 26χρονου, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελία και ζήτησαν ακρόαση από τον εισαγγελέα υπηρεσίας, έχοντας τη συμπαράσταση τριών φίλων και γειτόνων τους. Αφού μπήκαν στο γραφείο του δικαστικού λειτουργού, στις 3 το μεσημέρι, κάποια στιγμή βγήκαν ξανά, ώστε ο εισαγγελέας, για να κάνει τηλεφωνήματα και στη συνέχεια επέστρεψαν στο γραφείο, ενώ τελικά αποχώρησαν στις 15.45.

«Να γίνει στη Λάρισα»

Σύμφωνα με τους γονείς, ο εισαγγελέας τους απάντησε ότι ήδη η διαδικασία έχει δρομολογηθεί, στην ιατροδικαστική εξέταση θα παραστεί και εισαγγελέας από τη συμπρωτεύουσα και αυτό γίνεται για το άμεσο της υπόθεσης. Επίσης κατέθεσαν αίτημα επιστροφής του κινητού τηλεφώνου του γιού τους, που έχει η Αστυνομία. Ο εισαγγελέας τους συνέστησε να καταθέσουν αίτηση στην Αστυνομία και αν δεν γίνει δεκτή, να επανέλθουν στην Εισαγγελία για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
Ο πατέρας του 26χρονου, Γιάννης Μάγγος, δήλωσε ότι η οικογένεια δεν διαφωνεί με τη νεκροψία – νεκροτομή και την παρουσία εισαγγελέα, αλλά ζήτησε να μη γίνει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, αλλά στη Λάρισα την Πέμπτη, γιατί την Τετάρτη η υπηρεσία είναι κλειστή. «Ζητήσαμε να γίνει η διαδικασία όπως προβλέπεται, αλλά στη Λάρισα την Πέμπτη, ώστε να μπορέσουν να έρθουν και συγγενικά πρόσωπα από μακριά, για να αποχαιρετίσουν τον γιο μας», δήλωσε ο συντετριμμένος πατέρας του 26χρονου.

Δεν ενημερώθηκε η οικογένεια

Η οικογένεια επίσης κατήγγειλε ότι δεν ενημερώθηκε ότι η νεκροψία πρόκειται να γίνει στη Θεσσαλονίκη και διερωτάται αν έχει λόγο για το παιδί της έστω και την ύστατη στιγμή. «Είπαμε στον κ. εισαγγελέα ότι έχουμε το ψυχικό σθένος να περιμένουμε άλλη μια μέρα, αλλά φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί να γίνει η διαδικασία σήμερα», επισήμανε ο κ. Μάγγος.

Είχε καταγγείλει αστυνομική βία

Η μητέρα του 26χρονου, έδωσε μερικά στοιχεία για τη ζωή του παιδιού της, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια ήταν σπουδαστής στα ΤΕΙ Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Αυτοματισμών Η/Υ, ενώ παράλληλα, κατά καιρούς εργαζόταν περιστασιακά ως διανομέας φαγητού και τα καλοκαίρια απασχολούνταν εποχικά σε τουριστικά επαγγέλματα στη Σκιάθο.
Ο 26χρονος πριν από ένα μήνα είχε καταγγείλει πως είχε δεχτεί αστυνομική βία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των πολιτών του Βόλου κατά της καύσης, σκουπιδιών, όταν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού έξω από τα Δικαστήρια και είχε νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου για τέσσερις ημέρες φέροντας κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του.
Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Βασίλης Μάγγος νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, με σπασμένα έξι πλευρά και με τραυματισμένα δυο εσωτερικά όργανα (σπλήνας, συκώτι), επί τετραημέρου, απ΄ όπου έλαβε εξιτήριο με την οδηγία της αποθεραπείας και το επόμενο δίμηνο. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να σχετίζεται ο θάνατος του 26χρονου με τον τραυματισμό του από αστυνομικούς.

Ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας παραγγέλθηκε νεκροψία- νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου, ενώ παρών θα βρίσκεται και Εισαγγελέας. Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Αστυνομίας είναι η εξής: «Βραδινές ώρες (13-07-2020) βρέθηκε, από συγγενικό του πρόσωπο, νεκρός εντός του υπνοδωματίου της οικίας του στο Βόλο, 26χρονος ημεδαπός. Από τα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει εγκληματική ενέργεια. Διενεργείται προανάκριση από την αρμόδια Υπηρεσία. Παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Με αίτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στη νεκροψία – νεκροτομή θα παραστεί και Εισαγγελέας. Σεβόμενοι τη μνήμη του νεκρού παιδιού και την θλίψη της οικογένειας του δεν θα επεκταθούμε στο θέμα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες».

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του για το περιστατικό ανέφερε: «Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος 26 χρονών στο Βόλο. Σε ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία. Πρόκειται για αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι. Τα αίτια θανάτου θα αποδειχθούν από την νεκροψία-νεκροτομή που έχει διαταχθεί. Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στην θλίψη τους».

Ο Γιάννης Ραγκούσης

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνει πως «σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ουσιαστικά έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έκανε ουδεμία επίσημη δήλωση για τον τραγικό θάνατο του νέου στον Βόλο, περιμένοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές.
Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα τοποθετηθούμε.
Προφανώς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Κατανοητοί οι λόγοι. Παρά τη γενικευμένη κατακραυγή για τον χουντονόμο τους, συνεχίζουν να πορεύονται στον κατήφορο ενός νεογκεμπελικού τύπου προπαγάνδας.
Διαρκώς κατασκευάζουν προβοκάτσιες εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο τη συκοφάντηση. Και αυτήν τη φορά θα αποτύχουν οικτρά».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε
τα συμπεράσματα της νεκροψίας

“Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Χρυσοχοΐδη στον βούρκο της απανθρωπιάς, στον οποίο ο ίδιος επέλεξε να κυλιστεί, εργαλειοποιώντας το θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου για να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ” σημειώνει αναφορικά με τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου και την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βασίλης Μάγγος, 27 ετών, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Ο Βασίλης Μάγγος είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό και βασανισμό, από αστυνομικούς πριν από περίπου ένα μήνα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών. Έπεσε θύμα της συνήθους πρακτικής των πραιτοριανών του Χρυσοχοΐδη και των αστυνομικών που έχουν πλέον «τα χέρια τους λυμένα», απαλλαγμένοι από τα δεσμά της Δημοκρατίας. Έπειτα, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε για 4 μέρες, με σπασμένα πλευρά και βλάβη στο συκώτι. Εμείς, περιμένουμε τα συμπεράσματα της νεκροψίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Χρυσοχοΐδη στον βούρκο της απανθρωπιάς, στον οποίο ο ίδιος επέλεξε να κυλιστεί, εργαλειοποιώντας το θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου για να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

ΜέΡΑ25: Ο Θάνατος του Βασίλη Μάγκου
και η περιφρόνηση προς τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη

«Η είδηση για το θάνατο του Βασίλη Μάγγου, ενός νέου ανθρώπου που στις 13 Ιουνίου είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ, σκόρπισε ρίγος στη ραχοκοκαλιά κάθε δημοκρατικού πολίτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Μέρα25». Όπως τονίζεται, «το ΜέΡΑ25 τηρεί την αυτονόητη υπεύθυνη στάση της αναμονής για το επίσημο πόρισμα προτού τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τις πτυχές αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης. Δε συμβαίνει το ίδιο με τον Υπουργό ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έσπευσε με ανακοίνωσή του να προκαταβάλει το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Βασίλη Μάγγου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο κ. Χρυσοχοϊδης, πράγμα που σημαίνει ότι το λάθος μήνυμα που εκπέμπει προς τους υφισταμένους του για ασυλία και πολιτική κάλυψη, ανεξαρτήτως των πράξεων ή των παραλείψεών τους, είναι πάγια πολιτική επιλογή με την κάλυψη του Πρωθυπουργού. Η περιφρόνηση αυτή προς τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την ίδια τη Δημοκρατία, είναι μια επιλογή που μοιραία θα καταπιεί τους εμπνευστές της. Το μόνο ερώτημα είναι πόση ζημιά θα αφεθούν να κάνουν στο πολίτευμα πριν ο λαός τους πετάξει στα αζήτητα της Ιστορίας».

Διερεύνηση συνθηκών του θανάτου
του 26χρονου ζητά ο Γιώργος Καμίνης

Διερεύνηση συνθηκών του θανάτου του 26χρονου Β. Μάγγου, ζητά ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης , θέτοντας παράλληλα σειρά ερωτημάτων με αφορμή τη βία που φέρεται να είχε δεχθεί . Στην ερώτησή του, αναφέρει, ότι «υποκαθιστώντας τους ιατροδικαστές, το Υπουργείο έσπευσε, κατά τρόπο παράδοξο, να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της νεκροψίας-νεκροτομής, σπεύδοντας να αποσυνδέσει τον προ μηνός βάναυσο ξυλοδαρμό με τον θάνατο του 27χρονου. Ερωτάσθε κ. Υπουργέ : Προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 27χρονου στις 14 Ιουνίου 2020 ; Εαν ναι, με ποιες κατηγορίες; Κατεγράφη ή όχι το περιστατικό στο Βιβλίο Συμβάντων; Αφέθηκε ή όχι ελεύθερος ο 27 χρονος για να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου; Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο ως άνω βίντεο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Θα αναθέσετε την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη; Που οφείλεται η βεβαιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως εκφράστηκε από την επίσημη ανακοίνωση, ότι είναι “ψέμα και αθλιότητα” η σύνδεση του θανάτου του νεαρού με τον προ μηνός ξυλοδαρμό του;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.