Πάτερ Επιφάνιος Οικονόμου: Περιφρόνησε την Ιερά Σύνοδο η πολιτεία, ξαφνικά άλλαξε τη στάση της…

Οι Ναοί της Μαγνησίας θα λειτουργήσουν τα Θεοφάνια όπως τα Χριστούγεννα

Όπως λειτούργησαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με 25 πιστούς θα λειτουργήσουν και αύριο, τα Θεοφάνια οι Ναοί της Μαγνησίας, σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου, εκπρόσωπο Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος , ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως η Εκκλησία θα ακολουθήσει την προηγούμενη ΚΥΑ, η οποία προήλθε μετά από συμφωνία της πολιτείας με την Εκκλησία. Μάλιστα ο ίδιος αναρωτήθηκε για την αλλαγή στης στάσης της πολιτείας απέναντι στην Εκκλησία, σχολιάζοντας πως η νέα απόφαση για μη λειτουργία των Ναών, αιφνιδίασε την Εκκλησία και η πολιτεία με την κίνησή της αυτή περιφρόνησε την Ιερά Σύνοδο.

Με το ανώτατο όριο των 25 πιστών στους Ναούς και 50 στις Μητροπόλεις θα λειτουργήσουν αύριο, ήμερα των Θεοφανίων και οι Ιεροί Ναοί της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, όπως επεσήμανε ο πατέρας Επιφάνιος.
«Ό,τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος θα ισχύσει και για τη Μητρόπολη Δημητριάδος. Οι Ναοί θα λειτουργήσουν όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με αυστηρούς όρους, με πολύ περιορισμένη συμμετοχή πιστών , σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η προηγούμενη κυβερνητική απόφαση η οποία ήταν καρπός μιας συμφωνίας κυρίων, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ιερά Σύνοδο», σημείωσε.

Εξηγώντας την «κόντρα» που δημιουργείται πλέον μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας με φόντο τα μέτρα για τον κορωνοϊό και την τελική απόφαση από πλευράς κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι Ναοί την ημέρα των Φώτων, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Δημητριάδος επεσήμανε πως «Η προηγούμενη κυβερνητική απόφαση που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και αφορά και την ημέρα των Θεοφανίων, ήταν καρπός διαβούλευσης σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας και είχε συμφωνηθεί από κοινού. Συμφωνία κυρίων για να αρθεί, χρειάζεται δύο. Όταν παραβιάζεται εξ ενός εκ των δύο πλευρών, τότε δημιουργούνται προβλήματα. Γι’ αυτό και το κλίμα που έχει δημιουργεί και τα προβλήματα που διαφαίνεται ότι θα προκύψουν, αλλά σε ότι μας αφορά δεν θα προκύψουν, πρέπει να ερωτηθεί η πολιτεία και όχι η Εκκλησία γιατί εκείνη πήρε πίσω το λόγο της».

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο ακόμη και σήμερα και να βρεθεί η χρυσή τομή, όπως έγινε και πρόσφατα, ενώ αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση άλλαξε τη στάση της.
«Ακόμη και σήμερα μπορεί να γίνει διάλογος και να βρεθεί τρόπος. Μέχρι τώρα δέκα μήνες, η εκκλησία βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτεία και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο και πήγαν όλα περίφημα. Όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν από κοινού, με αποτέλεσμα όλα να λειτουργούν με ένα σωστό και συντεταγμένο τρόπο.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι άλλαξε από την πλευρά της πολιτείας και ξαφνικά, αιφνιδιαστικά, αδιαφορώντας και περιφρονώντας την Ιερά Σύνοδο άλλαξε τη στάση της. Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί», τόνισε.
Ο πατέρας Επιφάνιος εξήγησε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το άνοιγμα των Ναών με τα περιοριστικά μέτρα ήταν συνετή και σοφή καθώς «εάν οι Ναοί μας δεν ανοίξουν συντεταγμένα και προσεκτικά και με περιοριστικούς και αυστηρούς όρους, όπως όριζε η προηγούμενη κοινά συμφωνηθείσα απόφαση, θα άνοιγαν άναρχα και ασυντόνιστα και θα είχαμε πολλά προβλήματα. Κανείς δεν θα μπορούσε να κρατήσει ούτε τον πιστό λαό, ούτε τους κληρικούς μας, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν και πικράθηκαν πολύ από τη χθεσινή απόφαση της πολιτείας. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ανοίξουν οι Ναοί συντεταγμένα και με προσοχή , παρά άναρχα και χωρίς προσοχή».

Περιμέναμε τη στήριξη της πολιτείας
Κι ενώ όλα έδειχναν πως πολιτεία και Εκκλησία βρίσκονται σε κοινή γραμμή πλεύσης, μετά και τη θέση της δεύτερης για τον εμβολιασμό, η νέα απόφαση φαίνεται πως ταράζει τα ήρεμα νερά.
Σχολιάζοντας το θέμα του εμβολιασμού ο Αρχιμανδρίτης υπογράμμισε πως «Η Εκκλησία έχει πάρει θέση για τον εμβολιασμό και στάθηκε δίπλα στην πολιτεία. Κι αυτό δεν το έχει κάνει χωρίς κόστος η Εκκλησία, γιατί υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το εμβόλιο και μεταξύ του λαού υπάρχουν και οξείες αντιδράσεις για το εμβόλιο. Παρά ταύτα η Εκκλησία μας, κινούμενη με υπευθυνότητα και μητρική αγάπη και ενδιαφέρον, στάθηκε στο πλευρό της πολιτείας και πήρε θέση ευθής εξ αρχής με τον πλέον επίσημο τρόπο , θετική στάση και θέση στο θέμα του εμβολιασμού.
Περιμέναμε ότι αυτό θα εκτιμηθεί δεόντως από την πολιτεία. Κι αντί να εκτιμηθεί έρχεται η πολιτεία και λειτουργεί τιμωρητικά και εξουσιαστικά με τρόπο ακατανόητο. Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και σεβασμό του ενός προς τον άλλο, όπως συνέβη μέχρι τώρα. Τι άλλαξε; Μπορεί να μας πει κανείς;».
Τέλος ο ίδιος σημείωσε πως η Εκκλησία θα ακολουθήσει πιστά την προηγούμενη ΚΥΑ τόσο για τον αριθμό πιστών ανά Ναό, όσο και τον μη αγιασμό των υδάτων αλλά και τον παραδοσιακό αγιασμό των σπιτιών.

Τα σπίτια Γαλήνης θα λειτουργήσουν όταν επέλθει μία κανονικότητα
Ο πατέρας Επιφάνιος μίλησε όμως και για τη δράση των Σπιτιών Γαλήνης, η οποία λόγω της πανδημίας και των μέτρων έχει ανασταλεί και σημείωσε πως εάν δεν επανέλθουν οι Ναοί σε μια κανονική λειτουργεία στα μέτρα του εφικτού δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα παρεπόμενα έργα της εκκλησίας. «Πρέπει να αποκατασταθεί η Θεία Λατρεία που είναι το μείζον. Το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας είναι προέκταση της Θείας Λειτουργίας. Τα άλλα ακολουθούν την πορεία των πραγμάτων», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.