Πατέρας Αντώνιος: Δεύτερο σπίτι της «Κιβωτού» λειτουργεί με δεκαπέντε παιδιά στον Άνω Βόλο

Έκκληση για προσφορές προϊόντων, χρημάτων, αλλά και ανταπόκριση εθελοντών

Η «Κιβωτός του Κόσμου» άνοιξε την πόρτα της και έβαλε κάτω από την σκέπη του πρωτομάστορά της, πατέρα Αντώνιου δεκάδες παιδιά, που οι δικές τους οικογένειες είτε χάθηκαν, είτε δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το μεγάλωμά τους. Ο πατέρας Αντώνιος όμως, εκτός από μία πνευματική φιγούρα, αποτελεί και πατρική για τα παιδιά της Κιβωτού, καθώς με τη στάση του και τον καθημερινό του λόγο, φροντίζει τόσο για την διαβίωσή τους, όσο και για την ανάπτυξη του χαρακτήρα τους.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο πατέρας Αντώνιος αναφέρθηκε στο δεύτερο σπίτι της Κιβωτού, που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα στον Άνω Βόλο, μετά από αυτό στο Διμήνι, αλλά και για τη σημαντική παρουσία των εθελοντών στην ανάπτυξη των δομών.

Στο πρόσωπό σας πατέρα Αντώνιε έχουμε δει έναν μαχητή, έναν πατέρα πολλών παιδιών …Το στίγμα το δώσατε με το πρώτο σπίτι που δημιουργήθηκε στο Διμήνι, ενώ πλέον υπάρχει και δεύτερη δομή…

Με τη βοήθεια του Θεού καταφέραμε και ανοίξαμε και δεύτερο παράρτημα στον Βόλο και συγκεκριμένα στον Άνω Βόλο, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 15 παιδιά με εισαγγελική παραγγελία ή ορφανά, όπου στόχος μας είναι να καταφέρουμε σε πρώτη φάση να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής του παιδιού κι από κει και μετά να το βοηθήσουμε να ενταχθεί σε όλες αυτές τις θετικές δραστηριότητες, όπως το σχολείο τις εξωσχολικές.
Πάνω απ’ όλα όμως, είναι το θεραπευτικό παιδαγωγικό μας πρόγραμμα, σε αυτό το πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον και του Άνω Βόλου, όπου καταφέρνουμε αυτά τα παιδιά, μέσα στη φύση να τα ηρεμούμε, να τα γαληνεύουμε και πάνω απ’ όλα να τους ξαναθυμίζουμε ότι είναι παιδιά και να τα φέρνουμε στην ηλικία που βρίσκονται, κάτι πολύ σημαντικό και δύσκολο. Με όλη την επιστημονική μας ομάδα ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς καταφέρνουμε να ανταπεξερχόμαστε σε αυτό τον αγώνα για το καλό του κάθε παιδιού.

Η λειτουργία της δεύτερης μονάδας προέκυψε λόγω αναγκών στέγασης;

Δυστυχώς, έχουμε συνεχώς κλήσεις από διάφορες Εισαγγελίες της περιοχής μας για να δεχτούμε παιδιά, τα οποία απομακρύνονται από τις οικογένειές τους για διάφορους δύσκολους λόγους, όπως η παραμέληση, η εγκατάλειψη, η κακοποίηση και είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν οργανωμένες δομές, που θα μπορούν άμεσα να φιλοξενήσουν τέτοια παιδιά. Σε διαφορετική περίπτωση, πολλές φορές μένουν σε Νοσοκομεία περιμένοντας τις κατάλληλες δομές. Το να υπάρχουν δομές ελεύθερες με θέσεις ανοιχτές είναι πολύ σπουδαίο, ειδικά γ’ αυτά τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο.

Η περίοδος της καραντίνας αύξησε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και εγκατάλειψης και δυσκόλεψε τη λειτουργία των δικών σας δομών;

Δυσκόλεψε τη λειτουργία μας αναφορικά με τον κόσμο που μας επισκεπτόταν, τα γκρουπ, τα σχολεία, οι σύλλογοι. Εμείς είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα που λόγω του κορωνοϊού περιορίστηκε, αλλά ο κόσμος είναι αυτό που λένε οι Πατέρες ότι όταν κάποιος αγαπά, γίνεται εφευρετικός. Βρίσκει τον τρόπο, από κάποιον άλλο δρόμο να κάνει αυτό που πρέπει και πραγματικά εμείς που στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις δωρεές του κόσμου είναι για μας νευραλγικές οι επισκέψεις του.
Έχουμε και μία γραμμή βοηθείας (19828- 2,48€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και 901 11 170 170 3,67€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ -μόνο εντός δικτύου ΟΤΕ) που ο κόσμος από απόσταση μπορεί να βοηθήσει την Κιβωτό και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις υπηρεσίες μας σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλες τις δομές μας για το καλό των παιδιών.
Και σ’ αυτό τον αγώνα έχουμε κοντά όλους τους εθελοντές μας. Έχουμε ενδυναμώσει το εθελοντικό κίνημα και στον Βόλο με την έννοια ότι εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν προσέλθει σε μας και έχουν αναλάβει διάφορα πόστα που εξυπηρετούν και βοηθούν τα παιδιά μας. Η Κιβωτός είναι ένα συλλογικό έργο κι αυτό είναι πολύ αξιόλογο και θαυμάσιο, μιας και όλοι όσοι το βλέπουν καταλαβαίνουν ότι ο ενεργός πολίτης πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην περιοχή του, στη γειτονιά του, στο χωριό του. Εμείς θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να μην περιμένουμε την έξω βοήθεια. Αυτό μαθαίνουμε και στα παιδιά, όπου όταν ενηλικιώνονται, σπουδάζουν, παίρνουν την θέση τους μέσα στην κοινωνία κι αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να προσφέρουν και να βοηθήσουν. Κι αυτό το έχουν δει μέσα από το ενεργό παράδειγμα όλων αυτών των ανθρώπων που έχουμε και κινούνται στους χώρους μας. Και θέλω να καλέσω κι άλλο κόσμο να έρθει να μας επισκεφθεί και να δηλώσει εθελοντισμό και για τον Άνω Βόλο, γιατί τώρα είναι διπλά τα έξοδα και διπλές οι ανάγκες, οπότε τους ζητάμε να έρθουν κοντά και να στελεχώσουν κι εκεί το σπίτι μας.

Άρα, πέρα απ τους εθελοντές, υπάρχουν ανάγκες σε τρόφιμα και χρήματα;

Πάντα έχουμε ανάγκη σε τρόφιμα και οτιδήποτε αφορά πάνω στη μέριμνα του παιδιού, τη φροντίδα του, τα σχολικά του, κάποια είδη ρουχισμού και σίγουρα ανθρώπους που έχουν σχέση με τον ιατρικό κλάδο, νομική βοήθεια όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα για την Κιβωτό.

Υπάρχει προοπτική για τη διαφοροποίηση στη λειτουργία της Κιβωτού στην πόλη μας; Υπήρχε η σκέψη για φιλοξενία και κοριτσιών στην περιοχή;

Αυτό το σπίτι, το ανοίξαμε γι’ αυτό το σκοπό, να φέρουμε κοντά τα αδέλφια αυτών των παιδιών στο Διμήνι, μιας και η απόσταση του ενός σπιτιού από το άλλο είναι μικρή, οπότε θα φιλοξενήσει στην πορεία και κορίτσια. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο αγόρια από 5 έως 8 ετών.

Στοιχεία επικοινωνίας για όλους όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν ή να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για εθελοντές, «Κιβωτός του Κόσμου» Διμήνι Βόλος Ήρας 8, Τ.Κ: 38 500, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2421077020-30, Email: [email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.