Παύλος Σταμόπουλος για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα: «Δεν ρωτήθηκαν οι ειδικοί-Πώς θα εφαρμοστούν;»

Επιφυλακτικός ο πρόεδρος κτηνιάτρων Μαγνησίας για το νομοσχέδιο

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται μεν το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων, όπως τόνισε ο πρόεδρος των κτηνιάτρων Μαγνησίας, Παύλος Σταμόπουλος, ωστόσο εξέφρασε αρκετές επιφυλάξεις για τον τρόπο και τα πρόσωπα που προχώρησαν στη σύνταξή του, αλλά και για το πώς θα εφαρμοστούν αυτά που προβλέπονται, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμόπουλος υπογράμμισε ότι είναι σαφές πως στη συντακτική ομάδα δεν συμμετείχε κανένας ειδικός επιστήμονας, σε αντίθεση με τις φιλοζωικές οργανώσεις που κατέθεσαν προτάσεις. «Διάβασα ότι στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων με τη συνεργασία Κράτους-Τ.Α.-Επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά οι επιστήμονες απουσίαζαν και δεν γνωμοδότησαν ποτέ για το νομοσχέδιο» σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος των κτηνιάτρων Μαγνησίας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με σκύλους αλλά και με γάτες (ιδιαίτερα στον Βόλο ο πληθυσμός τους είναι ανεξέλεγκτος) αλλά και με τα άλογα, με πολλά θέματα να υπάρχουν γι’ αυτά στην περιοχή του Πηλίου.

Προκύπτουν αρκετά θέματα

Οπότε προκύπτουν αρκετά θέματα με τον κο Σταμόπουλο. Για παράδειγμα πώς και από ποιον θα γίνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες στειρώσεων που προβλέπονται, αλλά και πώς μία επιτροπή μπορεί να ελέγχει τους ειδικούς κτηνιάτρους, χωρίς να υπάρχει μέλος-ειδικός σ’ αυτήν. «Μου φαίνεται παράλογο εκπρόσωπος φιλοζωικής, μη ειδικός στην υγεία των ζώων να ελέγχει τους ειδικούς σ’ αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς οι κτηνίατροι εξ αρχής έχουν αποκλειστεί» σημείωσε σχετικά.

Απόρησε δε πώς θα εφαρμοστούν και άλλες προβλέψεις, όπως η καταχώρηση των στοιχείων ζώων συντροφιάς και ιδιοκτητών σε εθνικό μητρώο ταυτόχρονα με τη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλιαρίων ζώων, ειδικά από τη στιγμή που τα κτηνιατρεία δεν έχουν προσωπικό για κάτι τέτοιο. Ωστόσο χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό από την άλλη το ότι αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για κακοποίηση των ζώων, έχοντας δει τρομακτικά περιστατικά απίστευτης βαναυσότητας και στον Βόλο, στεκόμενος και στην ελλιπή ενημέρωση των ιδιοκτητών για πολλά θέματα όσον αφορά τη φροντίδα τους.
Ο κ. Σταμόπουλος δεν δίστασε ν’ αναφέρει ότι σε κάθε νομοσχέδιο που προκύπτει μπορεί εμπλέκονται και συμφέροντα. «Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που είναι υπέρ των ζώων, των φιλοζωικών οργανώσεων, της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να κερδίσει ψήφους; Είναι όντως υπέρ των ζώων, όπου πρέπει να γνωμοδοτήσουν και οι υπεύθυνοι ειδικοί επιστήμονες; Δυστυχώς όμως και ο σύλλογος κτηνιάτρων είναι ανεπαρκέστατος και ακόμη περιμένουμε να ενημερωθούμε για το νομοσχέδιο. Σίγουρα έχουμε κι εμείς ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό που συμβαίνει. Δεν είμαστε μόνο εμείς υπεύθυνοι για το νομοσχέδιο, αλλά είμαστε κι εμείς» σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε πάντως και για τις γάτες, κάνοντας λόγο για ένα αστείο και συνάμα τραγικό θέμα. Υπογραμμίζοντας ότι αρμόδιος για τα ζώα συντροφιάς είναι ο εκάστοτε Δήμος, τόνισε ότι εδώ και αρκετά χρόνια για τις γάτες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. «Ως σύλλογος έχουμε προτάσεις αλλά η νομοθεσία έχει συγκεκριμένους όρους που δεν επιτρέπουν εύκολα μία συνεργασία με τον σύλλογο κτηνιάτρων. Και για τους σκύλους πάντως τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα και εφαρμόζονται ακόμη μέτρα που δεν αποδίδουν» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.