Επτά συλλήψεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Τέσσερις οι νεκροί,τουλάχιστον 40 οι τραυματίες

Τέσσερις (τρεις και ο δράστης) είναι οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 40.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

11:30 Η Βουλή των Κοινοτήτων τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Παρούσα και η πρωθυπουργός, η οποία θα απευθυνθεί αργότερα στο Σώμα.

10:00 Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για ισλαμιστική τρομοκρατία κάποιας μορφής. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι επανεξετάζονται τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή του Κοινοβουλίου.

9:45 Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης έδρασε μόνος και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω απειλές. Επιβεβαίωσε τις επιχειρήσεις στο Μπέρμιγχαμ και άλλα σημεία της χώρας. Ο ίδιος ανακοίνωσε άλλες επτά συλλήψεις.

9:25 Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η επίθεση στο Λονδίνο αποδεικνύει την ανάγκη ελέγχου των συνόρων, αλλά και κλεισίματος τζαμιών που συνδέονται με εξτρεμιστικά δίκτυα.

9:00 Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις στο Μπέρμιγχαμ. Δεν έχει γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά η επιχείρηση σχετίζεται με την επίθεση. Το βράδυ το ΒΒC είχε μεταδώσει ότι το όχημα που χρησιμοποίησε οι δράστης είχε δηλωθεί σε διεύθυνση στη συγκεκριμένη πόλη.

Τερέζα Μέι: Θα αποτύχουν

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την επίθεση «αρρωστημένη και αχρεία», διαβεβαιώνοντας την πίστη της στις αξίες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η ταυτότητα του δράστη, επίσης νεκρός, δεν έχει ανακοινωθεί.

Η Μέι έκανε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστό ως COBRA.

«Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου πολίτες όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να αγκαλιάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης» σημείωσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι όλες αυτές οι απόπειρες είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν». H πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις και από τη Βουλή των Κοινοτήτων εντός της ημέρας.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν δήλωσε: «Το μήνυμά μου προς αυτούς που θέλουν να μας κάνουν κακό και να βλάψουν τον τρόπο ζωής μας είναι: δεν θα μας διχάσετε, δεν θα πετύχετε, δεν θα λυγίσουμε σε τρομοκράτες.»

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βράδυ το BBC υπήρξε η πληροφορία ότι το όχημα που χρησιμοποίησε ο δράστης είχε νοικιαστεί με διεύθυνση στο Μπέρμιγχαμ. Πάντως, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο είναι αυξημένα με περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους. Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βρετανίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σκότλαντ Γιαρντ την Πέμπτη, ωστόσο, λόγω των εξελίξεων, η επίσκεψη ακυρώθηκε.

Οι Αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως ισλαμιστική τρομοκρατία και σημειώνουν ότι ο δράστης είχε ως «πηγή έμπνευσης» το Ισλαμικό Κράτος και τις αντίστοιχες επιθέσεις με οχήματα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Το σημείο της επίθεσης στο Γουέστμίνστερ, στις όχθες του Τάμεση, είναι από τα πλέον τουριστικά της βρετανικής πρωτεύουσας καθώς εκεί είναι το Κοινοβούλιο, ο Μπιγκ Μπεν, το Αββαείο του Γουέστμίνστερ, αλλά και η πελώρια ρόδα (London Eye).

Μοιραία, οι περισσότεροι τραυματίες ήταν τουρίστες. Μεταξύ αυτών, τρεις Γάλλοι μαθητές που ήταν εκδρομή. Επίσης τραυματίστηκαν τουρίστες από την Νότιο Κορέα, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.