Περίσσης: «Οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις υγείας στα νησιά»

Για την ασφάλεια και την εξέταση των τουριστών

Οι απαιτήσεις των τουριστικών πρακτόρων και των μεγάλων εταιρειών για συγκεκριμένες υποδομές στα νησιά ενόψει της άφιξης τουριστών προβληματίζουν τους τοπικούς φορείς. Ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, έχοντας ήδη ζητήσει την παρέμβαση της Πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Περίσσης οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν κάποιες μίνιμουμ προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ο χρόνος μετάβασης ενός ασθενούς σε νοσοκομείο αναφοράς να μην ξεπερνά τις δύο ώρες, συμπεριλαμβανομένου και ειδικού εξοπλισμού, όπως μοριακό ανιχνευτή και θαλάμου ή box αρνητικής πίεσης. «Στείλαμε σχετική επιστολή μετά τη σύσκεψη με τους κκ Μαραβέγια και Κοντοζαμάνη, που μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη στελέχωση του κέντρου Υγείας της Σκοπέλου και του περιφερειακού ιατρείου της Αλοννήσου. Δεν θεωρώ πάντως ότι είναι μεγάλο το κόστος για τις προϋποθέσεις αλλά η προετοιμασία είναι που απασχολεί. Πιο πολύ είναι το πρόβλημα της στελέχωσης με το κατάλληλο προσωπικό ή ο εξοπλισμός ή το πλωτό ασθενοφόρο που περιμένουμε πότε θα εμφανιστεί» ανέφερε ο κ. Βαφίνης.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Τουρισμό, εκτίμησε ότι κινούνται προς θετική κατεύθυνση, ωστόσο ζήτησε η μείωση του ΦΠΑ για τη νησιωτική χώρα να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. «Θα είναι μία δύσκολη χρονιά, αν λείψουν ειδικά 30 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες, που δεν καλύπτονται από τον εσωτερικό Τουρισμό» σημείωσε, θεωρώντας ότι η μείωση του ΦΠΑ φέρνει πρωτίστως μεγάλη ανακούφιση στις τοπικές κοινωνίες.

Στο μικροσκόπιο οι μεταφορές

Από την άλλη, ο κ. Περίσσης σχολίασε και τους περιορισμούς στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, περιμένοντας ο ίδιος τις εξελίξεις με την πανδημία.

«Δεν ξέρω αν αυξηθεί η δυναμικότητα των πλοίων στο άμεσο μέλλον με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εκτός και αν επιδοτήσουν γραμμές. Δεν βλέπω φέτος να λειτουργήσει επιδοτούμενη γραμμή από τη Θεσσαλονίκη. Κανονικά πρέπει να μπουν τα ταχύπλοα, γιατί δεν έχω δει κάτι ότι θα μπει στη γραμμή» σχολίασε σχετικά.

Σχετικά με τη συγκοινωνία εντός των νησιών, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, οι κατά τόπους Δήμου έχουν τη δυνατότητα ν’ αναλάβουν οι ίδιοι το έργο ή να το δημοπρατήσει η Περιφέρεια. «Εμείς στο δεύτερο μέρος δεν συμφωνούμε, αφού μπορεί να χάσουν δουλειές ντόπιοι και τα όποια έσοδα προφανώς να καταλήγουν στην Περιφέρεια. Έχω ζητήσει από την Πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους να μπορούν να το δημοπρατήσουν σε ιδιώτες. Επείγει αυτό το πράγμα να γίνει και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας αλλά και την ΚΕΔΕ, ειδικά για τα μικρά νησιά. Εμείς έχουμε την παλιά σύμβαση που λήγει πάντως σε λίγο καιρό, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Περίσσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.