Περισσότεροι από τριακόσιοι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στη Μαγνησία

Σύμφωνα με την πρόεδρο της «Ένωσης Ατόμων με πολλαπλή Σκλήρυνση», Γιούλη Στανίση

Ξεπερνούν τους 300 οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, στη Μαγνησία, όπως προκύπτει από στοιχεία του συλλόγου σκλήρυνσης κατά πλάκας και της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, όπως ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, η πρόεδρος της «Ένωσης Ατόμων με πολλαπλή Σκλήρυνση», Γιούλη Στανίση.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια αυτοάνοση και μη μεταδοτική χρόνια νόσος, που προσβάλει το νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Η νόσος αυτή παρουσιάζεται κυρίως σε νέα άτομα, ηλικίας 20-40 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 3:1. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες σε άλλοτε άλλο βαθμό. Τα υπολείμματα που παραμένουν μετά από κάθε έξαρση της νόσου αθροίζονται και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία.

Η σημασία της πρόληψης

Όπως ανέφερε η πρόεδρος η πρόληψη και η γνώση των γιατρών, από τη συμπτωματολογία, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν, στέλνοντάς τους πιο έγκαιρα στους κατάλληλους γιατρούς.
Η κα Στανίση ανέφερε ότι πλέον τα πράγματα για τους ασθενείς είναι πολύ καλύτερα από παλιότερα, από την εμπειρία που έχει κατά την υποδοχή των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών στον Σύλλογο.
«Από τις επαφές που έχω με κόσμο, διαπιστώνεται ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει πλέον ένας ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας, είτε συγγενής, είτε γείτονας, που σημαίνει ότι η ασθένεια έχει γίνει λίγο περισσότερο γνωστή», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου.
Η ίδια είπε ότι η ασθένεια επιφέρει συνοδά προβλήματα στην καθημερινότητα, γιατί δεν είναι μόνο το κινητικό για τον ασθενή, όπως η η δυσαρθρία που είναι εμφανής, αλλά υπάρχουν αφανή συμπτώματα που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος και ένας από τους σκοπούς που ιδρύθηκε ο Σύλλογος είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση.

«Η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει ειδικά κέντρα»

Η «Ένωση Ατόμων με πολλαπλή Σκλήρυνση», δραστηριοποιείται στη Μαγνησία εδώ και δύο χρόνια και η 30ή Μαΐου έχει θεσπιστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (ΜSIF) να γιορτάζεται η ημέρα της συγκεκριμένης πάθησης, με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Φέτος το θέμα του εορτασμού ήταν οι συνδέσεις γενικότερα, με τον εαυτό μας, με τους άλλους, τις κοινότητες, με την ποιοτική φροντίδα, με τους γιατρούς και όσους εμπλέκονται με το θέμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Ο Σύλλογος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου και από 26 ιδρυτικά μέλη και σήμερα ξεπερνά τα 100 τακτικά μέλη – ασθενείς, εκτός των φροντιστών και συγγενών.
Ο κα Στανίση, τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει ειδικά κέντρα που να βοηθούν στην οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με αποκατάσταση όταν υπάρχει κινητική αναπηρία, πρόβλημα λόγου ή πρόβλημα με την κύστη, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Η «Ένωση Ατόμων με πολλαπλή Σκλήρυνση Μαγνησίας», στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Βόλου στο Πολυδύναμο Κέντρο Ν. Ιωνίας (Μυτιλήνης – Κυρίλλου), δίπλα από το «Βασδέκειο» γήπεδο (τηλ. 6948 407603), εκεί γίνεται η υποδοχή των ασθενών και η ενημέρωση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης, ενημέρωση από κοινωνική λειτουργό, πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης, ομάδα δημιουργικής απασχόλησης και άλλες δράσεις, ώστε να στηριχτούν οι πάσχοντες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.