Περιβάλλον … το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αλοννήσου

Επιβράβευση της ευαισθησίας, βραβείο επισκεπτών από τη Σκανδιναβία

Το περιβάλλον αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αλόννησο, που προ ημερών βραβεύτηκε από τουριστικό οργανισμό της Σκανδιναβίας, ως ο προορισμός με ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος, με βάση τη βαθμολογία τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί. Αυτή την περίοδο η τουριστική κίνηση, θεωρείται ικανοποιητική και εκτιμάται ότι είναι λίγο αυξημένη απ’ ότι πέρυσι.
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα» ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης, η Αλόννησος προσπαθεί τα τελευταία χρόνια για το περιβάλλον της και με αυτά τα μηνύματα, προσκαλεί επισκέπτες και τους λέει ότι έχουμε ένα διαφορετικό περιβάλλον.
«Για όλους τους κατοίκους της Αλοννήσου και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, έχω πει ότι πλέον το περιβάλλον αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα», τόνισε. Αυτό η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να το περάσει σε όλες τις ηλικίες, να το διατηρήσει και να το προστατέψει ως κόρη οφθαλμού, ώστε να το παραδώσουν, όπως έκαναν και οι πιο παλιοί, στις επόμενες γενιές.
«Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει πολιτισμός. Δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, οι αρχαίοι φιλόσοφοι κλπ. αλλά να προστατεύω το χώρο που ζω», είπε ο δήμαρχος.
ΒΑΦΙΝΗΣ

Μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης
Όπως εξήγησε, από το 2012 ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ξεκίνησε και έφτασε σε πολύ καλά επίπεδα η ανακύκλωση και χρόνο με το χρόνο κερδίσει περισσότερο.
Η Αλόννησος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έφτασε να ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων της, που είναι αρκετά μεγάλο για τα Ελληνικά δεδομένα. Ο κ. Βαφίνης πρόσθεσε ότι στο νησί τα περισσότερα απορρίμματα ανακυκλώνονται και εκτός από το γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο, έχει προχωρήσει η ανακύκλωση λαμπτήρων, μπαταριών ηλεκτρικών συσκευών, ελαστικών αυτοκινήτων και τηγανέλαιων, ενώ γίνεται προσπάθεια αύξησης των ποσοτήτων για να φθάσει σε επίπεδο τουλάχιστον 70-80%.
Μόλις τη Δευτέρα, ο Δήμος Αλοννήσου έστειλε σε μονάδα ανακύκλωσης στο Βελεστίνο υλικά που γέμισαν δύο νταλίκες. «Εμείς αυτό κάνουμε με μεράκι, με αγάπη, επειδή το πιστεύουμε και το θέλουμε, κάτι που περνάει και στον τουρίστα που επισκέπτεται στην Αλόννησο, που βλέπει τις προσπάθειες που γίνονται και τις επικροτεί», ήταν η δήλωση του δημάρχου.

Σημαντικό το βραβείο
Αναφορικά με την τελευταία βράβευση της Αλοννήσου από τον τουριστικό οργανισμό Apollo Travel Group για την προστασία του περιβάλλοντος ο κ. Βαφίνης είπε ότι ο οργανισμός έχει καθιερώσει βραβεία που κυρίως απευθύνονται στα καταλύματα από βαθμολογίες των επισκεπτών. «Στο πλαίσιο αυτό έχει εντάξει και κάποιους προορισμούς, όπου οι επισκέπτες βαθμολογούν τον προορισμό που πηγαίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε.
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για μια βαθμολογία που έλαβε το νησί από τους επισκέπτες και συμπλήρωσε ότι στην Αλόννησο είναι πλέον ορατό το θέμα της ανακύκλωσης και η προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.
Στην εκδήλωση βράβευσης, τα στελέχη του οργανισμού έκαναν ανάλυση στοιχείων για τους επισκέπτες που μεταφέρουν και είπαν ότι υπάρχουν πολλοί επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες που επιλέγουν έναν προορισμό, με βάση το περιβάλλον και αποτελεί επιλογή του τουρίστα ο σεβασμός του περιβάλλοντος.
«Για μας είναι πολύ σημαντικό αυτό το βραβείο, διότι κέρδισε την ψήφο των επισκεπτών, γιατί αυτό είναι, που μετράει για μας και που μας δίνει τη δύναμη να αυξήσουμε την ανακύκλωση και να πάμε όσο γίνεται μπροστά», υπογράμμισε ο Π. Βαφίνης.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξάλειψης από την Αλόννησο της πλαστικής σακούλας, λέγοντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Όπως είπε, είναι κάποια πράγματα που φαίνονται μικρά, αλλά τελικά είναι μεγάλα και δύσκολα… Οι επισκέπτες που είναι από διαφορετικά μέρη, κάποιοι το βλέπουν θετικά και κάποιοι όχι. Παρόλα αυτά, τόνισε, εμείς συνεχίζουμε, πάμε καλά και ξεπεράσαμε το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανεβαίνει η τουριστική κίνηση
Στην Αλόννησο, από τις 25 Ιουνίου και μετά υπάρχει καλή κίνηση, ανέφερε ο δήμαρχος, που εκτίμησε ότι οι τουρίστες κυμαίνονται στα περυσινά και λίγο παραπάνω επίπεδα.
Κάθε χρόνο από Μάιο μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών είναι αλλοδαποί, ενώ στο νησί υπάρχουν Έλληνες, αλλά είναι πολύ λίγοι. Η κίνηση των τουριστών από την Ελλάδα προς την Αλόννησο ξεκινά από τις 20 Ιουλίου και μετά.
Η Αλόννησος αποτελεί πόλο έλξης για Σκανδιναβούς, Γερμανούς (που φέτος παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση), Ολλανδούς, Ιταλούς και κατοίκους πολλών χωρών της Ευρώπης, ενώ από τα Βαλκάνια, οι Ρουμάνοι φαίνεται να προτιμούν το νησί των Σποράδων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.