Περιζήτητη η Μαγνησία για Έλληνες που αναζητούν παραθεριστική κατοικία

Ενδιαφέρον και των ομογενών Θεσσαλών για ακίνητα στο χερσαίο κομμάτι του νομού

Στις τρεις δημοφιλείς περιοχές, στις οποίες αναζητούν παραθεριστική κατοικία όσοι Έλληνες ψάχνουν εξοχικό στην ηπειρωτική Ελλάδα μακριά από την Αττική, είναι και η Μαγνησία, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν η Μεσσηνία και η Χαλκιδική.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ενδιαφέρον και των ομογενών Θεσσαλών, υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες, από ερωτήματα που υπάρχουν για διαθεσιμότητα ακινήτων (κυρίως εξοχικών κατοικιών), όχι μόνο στις περιοχές καταγωγής τους, αλλά και σε άλλα σημεία της Θεσσαλίας, όπως κυρίως στη χερσαία Μαγνησία, όπως στο Πήλιο και την ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή του Αλμυρού.

Σύμφωνα εξάλλου, με ανάλυση στοιχείων της «Χρυσής Ευκαιρίας», που διαχειρίζεται μια βάση με πάνω από μισό εκατομμύριο ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το ρεπορτάζ της capital.gr για την εξοχική κατοικία: “Η παραθεριστική κατοικία έρχεται ξανά στο προσκήνιο βαδίζοντας προς τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλο που εύκολα θα χαρακτηρίζαμε το “εξοχικό” ως μια παραδοσιακά ελληνική υπόθεση με το περίπου 33% των Ελλήνων να είναι κάτοχοι δεύτερης κατοικίας, αυξητικό παραμένει και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Ποιοι όμως φαίνεται να είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και πώς διαμορφώνεται η μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με εκείνο του 2021;
Διαχειριζόμενη μια βάση με πάνω από μισό εκατομμύριο ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, η Χρυσή Ευκαιρία αναλύει συστηματικά τις τιμές και τις τάσεις της αγοράς ακινήτων παρέχοντας πολύτιμα insights τόσο σε πιθανούς επενδυτές/αγοραστές, όσο και σε κατόχους ακινήτων και μεσιτικά γραφεία. Από την ανάλυση προκύπτουν 3 cluster ενδιαφέροντος με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών.

Οι δημοφιλείς προορισμοί
Αποφασιστικό κριτήριο των δυνητικών αγοραστών παραμένει η απόσταση από την αθηναϊκή πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι το αμείωτο ενδιαφέρον για παραθεριστικά κέντρα της Κορινθίας, όπως το Λουτράκι, οι Άγιοι Θεόδωροι ή το Ξυλόκαστρο, αλλά και για σταθερά δημοφιλείς προορισμούς όπως το Ναύπλιο, η Αίγινα και η Χαλκίδα.
Η μέση τιμή πώλησης ανέβηκε στα 1.787€/τ.μ. για τις παραπάνω περιοχές από τα 1.682€/τ.μ. το 1ο τρίμηνο του ‘21, παρουσιάζοντας έτσι μια συνολική αύξηση της τάξεως του 7,04%. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε, ότι η Αίγινα με τιμή πώλησης 2.386€/τ.μ. ανεβάζει σημαντικά το μέσο όρο, με το νησί της Αττικής να συναγωνίζεται σε τιμές νησιά όπως είναι η Τήνος και η Κέρκυρα

Μακριά απ΄την Αττική, στη … Μαγνησία
Η Μαγνησία, η Μεσσηνία και η Χαλκιδική, σταθεροί προορισμοί ενδιαφέροντος με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών της Χρυσής Ευκαιρίας, δείχνουν (ενιαία) αυξητική τάση στο μέτωπο των τιμών. Το πιο αξιόλογο από τα ευρήματα είναι η άνοδος στη μέση τιμή πώλησης κατά 18,04% στη Χαλκιδική, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 2.251€/τ.μ. Ανοδικά κινείται και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με τη μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. να φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.738€ από τα 1.708€. Από την άλλη, οι τιμές της Μαγνησίας ανέβηκαν κατά 5,6%. Καμία έκπληξη δεν προκαλούν τα δεδομένα για μερικά εκ των δημοφιλέστερων ελληνικών νησιών, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος, που διαμορφώνουν μια δική τους πολυτελή κατηγορία.
Όπως επισημαίνεται και στα σχετικά ρεπορτάζ, «οι εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον που αναμένουμε να δούμε πώς θα επηρεάσει την κτηματομεσιτική αγορά. Προς το παρόν, δεδομένη φαίνεται να είναι η ανοδική τάση τόσο του ενδιαφέροντος του αγοραστικού κοινού για “εξοχικές κατοικίες” όσο και των τιμών πώλησης σε σχέση με το 2021. Έτσι, σε ένα περιβάλλον κορεσμένο από συχνά αντικρουόμενη πληροφορία, η Χρυσή Ευκαιρία δίνει πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα που έχει συλλέξει, καθαρίσει και οργανώσει μέσα στα χρόνια τόσο σε ιδιώτες κατόχους ακινήτων ή ενδιαφερόμενους αγοραστές, όσο και σε επιχειρήσεις με επενδυτικούς σκοπούς».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.