Πέτρος Λυμπεράκης: Δραστήρια αυτή την περίοδο τα φίδια- Πιο επικίνδυνη η οχιά

Ο βιολόγος - ερπετολόγος του Παν/μιου Κρήτης δίνει συμβουλές για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα φίδια

Δύο περιστατικά μόνο με μερικές ημέρες διαφορά, αυτό της 39χρονης εθελόντριας της οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή» αλλά και της γυναίκας από τη Ν. Αγχίαλο, η οποία εισήχθη για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Βόλου, φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της συμβίωσης ή αντίδρασης του ανθρώπου με τα φίδια. Οι δυο γυναίκες τσιμπήθηκαν από οχιά με την πρώτη να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και τη δεύτερη να βελτιώνεται η υγεία της, μετά τον αντιοφικό ορό αλλά και τη στενή παρακολούθηση των γιατρών.

 

Τι συμβαίνει όμως και αυξάνονται τα περιστατικά όπου φίδια δαγκώνουν ανθρώπους; Ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος – ερπετολόγος του Παν/μιου Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τα φίδια, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ορισμένους μύθους, που δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα.

«Τα φίδια είναι πλάνητες. Υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη ότι κάνουν φωλιές, ότι είναι σε ένα σημείο κτλ. Τα φίδια γυρίζουν με έναν εντελώς τυχαίο τρόπο και απρόβλεπτο αναζητώντας φαγητό που είναι συνήθως ποντίκια, σαύρες ή κάποιες φορές άλλα φίδια ή μικρά ζώα και ήλιο.  Αυτά τα δύο χρειάζονται. Στην περιπλάνησή τους αυτή μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε . Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν δούμε ένα φίδι σε ένα σημείο, θα ξαναδούμε στο ίδιο σημείο. Είναι εντελώς τυχαίο. Μπορεί να το δούμε την επόμενη ημέρα, μπορεί να το δούμε μετά από δέκα χρόνια», ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης, σημειώνοντας ότι πολλές φορές τον έχουν καλέσει από κέντρα πόλεων ότι εμφανίστηκε κάποιο φίδι σε σημείο εντελώς απροσδόκητο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο, δηλαδή από τέλη Μαρτίου έως και αρχές Ιουνίου τα φίδια έχουν ήδη ξυπνήσει, ζευγαρώνουν και γεννάνε μέχρι αυτή την εποχή και είναι πιο δραστήρια. Όταν καλοκαιριάσει λίγο ακόμη, μειώνεται η δραστηριότητά τους , αλλά αυτό το τρίμηνο καταγράφονται περισσότερες εμφανίσεις τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Λυμπεράκης, από τα διάφορα φίδια που υπάρχουν, το το επικίνδυνο είναι μόνο η οχιά. «Τα περισσότερα φίδια που θα συναντήσουμε δεν είναι οχιές, δεν είναι επικίνδυνα. Εντούτοις επειδή ο κόσμος δεν έχει την εμπειρία συμπεριφερόμαστε σαν όλα να είναι επικίνδυνα, δηλαδή τα αποφεύγουμε. Αν δούμε ένα φίδι, το αφήνουμε αυτό θα πάει στη δουλειά του κι εμείς στη δική μας», ανέφερε.

Πώς όμως πρέπει να αντιδράσουμε εάν ένα φίδι και πολύ δε περισσότερο μια οχιά μας δαγκώσει; Η απάντηση είναι μία όπως είπε ο κ. Λυμπεράκης. «Σίγουρα δεν κάνουμε τίποτα απ’ όλες αυτές τις λαϊκές σοφίες, όπως βάζουμε πάγο, σφίγγουμε, δένουμε, ρουφάμε το δηλητήριο. Δεν κάνουμε τίποτα από αυτά. Η αντίδρασή μας  είναι μία. Να πάμε με τον πιο ψύχραιμο και ταχύτερο τρόπο στο Νοσοκομείο. Εκεί έχουν τις γνώσεις και θα φροντίσουν ένα τέτοιο περιστατικό», υπογράμμισε.

 

Σε ότι αφορά στην αντίδρασή των ανθρώπων όταν δουν κάποιο ερπετό ή τυχόν άγριο ζώο κ. Λυμπεράκης τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσει η αίσθηση του κόσμου, που υπάρχει τα τελευταία χρόνια και με την άνοδο του φιλοζωικού αισθήματος του κόσμου,  ότι όλα μπορεί να είναι καλά αντικρίζοντας ένα άγριο ζώο.

«Η άγρια φύση πρέπει να είναι στο δικό της χώρο και εμείς στο δικό μας το περιβάλλον. Εμείς πολλές φορές μεταφέρουμε ανθρώπινα αισθήματα στην άγια φύση. Εμείς πρέπει να τα παρατηρούμε, να τα χαζεύουμε να τα απολαμβάνουμε, αλλά τα αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με την άγρια φύση και τα άγρια ζώα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπεράκης και σημείωσε τέλος για τα φίδια, πως πέρα από την οχιά δεν υπάρχουν άλλα επικίνδυνα, ενώ ανέφερε ότι στην Κρήτη και σε μερικά μικρά νησιά δεν υπάρχουν φίδια δηλητηριώδη, όμως σε όλα τα υπόλοιπα μέρη υπάρχουν οχιές , γι’ αυτό καλό είναι να τις αποφεύγουμε.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.