Πήλιο για περιπέτεια

Με ορμητήριο τα όμορφα χωριά του, επιδιδόμαστε σε ορεινές φθινοπωρινές δραστηριότητες

Ένας Γάλλος μπαμπάς με τον γιο του, τρεις Αυστριακοί, ένα νεαρό ζευγάρι Ολλανδών και δύο  Έλληνες. Δεν είναι ανέκδοτο, είναι μια λίστα συμμετεχόντων που συνηθίζεται σε δραστηριότητες στο Πήλιο. Όλοι μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας, ανεβάζουμε καρδιακούς παλμούς πριν από τον μεγάλο καταρράκτη. Άλλοι πρέπει να ξεπεράσουν την υψοφοβία τους, άλλοι την πρώτη σοκαριστική επαφή με το κρύο νερό και άλλοι τον φόβο της πτώσης. Θα κατέβουμε μέχρι τη μέση του κάθετου βράχου, μήκους 26 μ., με σχοινί, το οποίο μετά θα αφήσουμε για να κάνουμε τσουλήθρα πάνω στον λείο βράχο μέσα στο νερό που κατεβαίνει. Η έμπειρη εκπαιδεύτρια στέκεται όρθια στη μέση της διαδρομής, δίνοντας κουράγιο και τις τελευταίες οδηγίες. Όλα καταγράφονται με μια μικρή, αδιάβροχη κάμερα – αναμνηστικά μιας περιπέτειας που απαιτεί θάρρος και αποφασιστικότητα.

pilio-gia-peripeteia0
Η θέα στη θάλασσα από την Τσαγκαράδα.

Το canyoning ή αλλιώς η τεχνική διάσχιση φαραγγιού πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία στο ανατολικό Πήλιο. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο επιλέγουν την Τσαγκαράδα, το Μούρεσι, τον Κισσό, τις Μηλιές ή την Πορταριά όχι μόνο για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, το καλό φαγητό, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, αλλά και για τις ευκαιρίες που προσφέρουν για δραστηριότητες στη φύση. Είναι μια ανάγκη και μια διέξοδος που γεννήθηκε μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο πανδημίας και lockdown; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά σταθερά πλέον όλο και περισσότεροι αναζητούν την επαφή με τη φύση και την έκκριση αδρεναλίνης που προσφέρουν διαφόρων ειδών δραστηριότητες. Rappel, trekking, canyoning και πολλές ακόμα λέξεις έγιναν ευρέως γνωστές και προστέθηκαν στο λεξικό των διακοπών. Το Πήλιο είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας όπου μπορείς να δοκιμάσεις όλα αυτά και άλλα τόσα.

Ξωτικά και νεράιδες

Από τα πιο ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον χωριά στην Ελλάδα, δεν μοιάζει ακριβώς με χωριό.

Ο οικισμός της Τσαγκαράδας εκτείνεται σε μήκος περίπου επτά χιλιομέτρων και πλάτος αντίστοιχου μεγέθους, ενώ δεν έχει κεντρική πλατεία. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το πλούσιο δάσος από πλατάνια και καστανιές διακόπτεται από τις τέσσερις συνοικίες που απαρτίζουν το χωριό. Οι συνοικίες οργανώθηκαν γύρω από τέσσερις εκκλησίες: τον Άγιο Στέφανο, την Αγία Κυριακή, την Αγία Παρασκευή και τους Αγίους Ταξιάρχες. Παλαιότερα, η μεταξύ τους επικοινωνία γινόταν μέσα από δασικά μονοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούνται και σήμερα – μαζί με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που μοιάζει με λαβύρινθο, την έξοδο του οποίου πρέπει να ανακαλύψεις προκειμένου να βρεθείς από το ένα σημείο στο άλλο.

pilio-gia-peripeteia2
Βόλτα με άλογο στο καστανόδασος της Τσαγκαράδας, ανάμεσα σε πυκνές φτέρες.

Στη σκιά των ανατολικών πλαγιών του Πηλίου και κάτω από τη δροσιά των πλατανόφυλλων, η Τσαγκαράδα έχει ιδανικές καιρικές συνθήκες τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 20-25 βαθμών ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας. Τα ελαιοπερίβολα στα χαμηλά κοντά στη θάλασσα δίνουν τη θέση τους σε καστανιές και πλατάνια, ενώ ψηλότερα, πάνω από τα σπίτια του χωριού, ξεκινούν οι οξιές. Κάθε πλατεία μέσα στο χωριό έχει και τα πλατάνια της. Πιο φημισμένο είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής. Τα κλαδιά του απλώνονται σε μήκος πολλών μέτρων, και ενώ η ηλικία του υπολογίζεται στα 1.000-1.200 χρόνια, πολλοί εικάζουν ότι είναι μεγαλύτερη, αφού οι ρίζες του χάνονται στη βάση της πλατείας, η οποία χτίστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, γύρω από το πελώριο δέντρο. Οι καστανιές είναι μάλλον περισσότερες από τα πλατάνια – σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν κτήματα με καστανιές, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι του δάσους να αποτελείται από ιδιωτικές εκτάσεις. Το κάστανο ως αγροτικό προϊόν πήρε πολλή αξία τα τελευταία χρόνια, από τότε που οι Ιταλοί άρχισαν να αγοράζουν τα κάστανα του Πηλίου και αρκετοί ντόπιοι στράφηκαν πιο εντατικά στην καλλιέργειά του. Το δάσος εδώ στην Τσαγκαράδα είναι πηγή ζωής και εισοδήματος, είτε μέσω του τουρισμού είτε μέσω της καλλιέργειας καστανιών, ο κορμός των οποίων χρησιμοποιείται και ως μέσο θέρμανσης: κάθε φθινόπωρο οργανώνεται με την άδεια και την υπόδειξη του δασαρχείου, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η κοπή και η μεταφορά ξύλων για τις σόμπες και τα τζάκια του χωριού.

pilio-gia-peripeteia4
Το καμάρι των ντόπιων, ο πλάτανος της Αγίας Παρασκευής, ηλικίας τουλάχιστον 1.000 ετών.

Σε αυτό το πλούσιο δάσος κάνουμε βόλτα με άλογα. Εκπαιδευμένα ώστε να πηγαίνουν αργά και προσεκτικά, αλλά να ανεβαίνουν τις απότομες ανηφοριές, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μπείτε στο δάσος πάνω από την Τσαγκαράδα. Καθισμένοι πάνω στη ράχη των αλόγων, θα βλέπετε από ψηλά τις πυκνές φτέρες κάτω από τις καστανιές και θα θαυμάσετε τη σταθερότητα των βημάτων τους σε όλα τα τερέν.

Canyoning στον Κισσό, rappel στις Μηλιές

Για το canyoning οδηγούμε μέχρι τον Κισσό και μετά συνεχίζουμε σε χωματόδρομο. Δεν είναι το μοναδικό φαράγγι που προσφέρεται στην περιοχή για canyoning, αλλά είναι ιδανικό για πρωτάρηδες όπως εμείς. Μαθαίνουμε με κάθε λεπτομέρεια τις απαραίτητες τεχνικές του rappel –θα μπορούσε να μεταφραστεί ως καταρρίχηση, αλλά χρησιμοποιείται ο ξενικός όρος για να περιγράψει κάθε κατάβαση με σχοινί– και ξεκινάμε. Τσουλήθρα σε βράχο, βουτιά σε βάθρα με κρύα νερά, rappel και περάσματα κάνουν τη διαδρομή μέσα στο φαράγγι συναρπαστική και διασκεδαστική. Η ολόσωμη στολή, το κράνος, η ζώνη αναρρίχησης και οι έμπειροι εκπαιδευτές του Canyoning Mountain Escapes σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής, αν και η καρδιά χτυπά δυνατά πριν από κάθε βουτιά ή κατάβαση.

pilio-gia-peripeteia6
Rappel στη γέφυρα Ντε Κίρικο, έξω από τις Μηλιές. Η γέφυρα έχει ύψος 42 μ., τα οποία θα κατεβείτε κρεμασμένοι σε σχοινί.

Την ίδια αγωνία νιώθεις και τη στιγμή που θα βγάλεις το πόδι σου έξω από τη γέφυρα και θα αφήσεις τα χέρια σου για να κρεμαστείς στο κενό. Λίγο έξω από το χωριό Μηλιές βρίσκεται η γέφυρα Ντε Κίρικο, από όπου περνάει η σιδηροδρομική γραμμή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Έργο του πατέρα του γνωστού ζωγράφου, ο οποίος ήταν μηχανικός, η γέφυρα βρίσκεται 42 μ. πάνω από το ρέμα των Αγίων Ταξιαρχών. Η εταιρεία True Adventure με έδρα τον Βόλο διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες, και αυτό το rappel από τη γέφυρα συνδυάζεται με river trekking στο ρέμα μετά την προσγείωση. Το river trekking θα μπορούσε να περιγραφεί ως η διάσχιση μικρών ποταμιών και ρεμάτων χωρίς τη χρήση πλωτών μέσων. Οι άνθρωποι της εταιρείας σού εξηγούν βήμα βήμα το rappel: τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σχοινί με το οποίο είσαι δεμένος, πώς θα το μεταχειρίζεσαι ώστε να κατεβαίνεις με τη σωστή ταχύτητα καθώς και τα δύο φρένα ασφαλείας που χειρίζονται οι ίδιοι σε περίπτωση που χρειαστεί. Όλα αυτά όμως δεν έχουν σημασία, καθώς το παίρνεις απόφαση και βγάζεις το πόδι έξω από τη γέφυρα. Βλέπεις κάτω σε μεγάλη απόσταση τα πλατάνια, παίρνεις μια βαθιά ανάσα και αφήνεις τα χέρια ώστε να κρεμαστείς στο κενό από ένα σχοινί. Μόλις τεντώσει το σχοινί και καταλάβεις ότι έχεις τον έλεγχο, αρχίζεις να απολαμβάνεις τη θέα και το αργό κατέβασμα.

pilio-gia-peripeteia8

Χαλαρωτικό για κάποιους, αγχωτικό για άλλους, το δρασκέλισμα από βραχάκι σε βραχάκι πάνω από το ρέμα στο trekking που ακολουθεί είναι σίγουρα συναρπαστικό. Ο στόχος είναι να βρεις τον ευκολότερο και ασφαλέστερο τρόπο να υπερπηδήσεις το εμπόδιο, είτε πρόκειται για έναν μεγάλο βράχο, μια βαθιά λιμνούλα είτε ένα σημείο όπου το ρέμα πλαταίνει.

Ηλεκτρικό ποδήλατο στην Πορταριά, πεζοπορία στο βουνό

Για να δοκιμάσουμε τα ηλεκτρικά mountain bikes της εταιρείας Bike or Hike, οδηγούμε μέχρι την Πορταριά. Με σχεδιασμένες διαδρομές σχεδόν σε όλο το Πήλιο, η εταιρεία προσφέρει ηλεκτρικά και κανονικά ποδήλατα για ενοικίαση αλλά και τη δυνατότητα για bike tours με συνοδό. Οδηγώντας για λίγα χιλιόμετρα το ηλεκτρικό ποδήλατο, καταλαβαίνεις ότι ο στόχος της άσκησης μπορεί λίγο να χάνεται, καθώς το ηλεκτρικό βοηθάει πολύ σε ανηφόρες και σου δίνει μεγάλη ώθηση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όποιον θέλει να κάνει μεγάλες διαδρομές ή να κάνει βόλτες χωρίς να κουραστεί πάρα πολύ.

pilio-gia-peripeteia10
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα που θα βρείτε στην  Πορταριά δίνουν την ευκαιρία για πιο ξεκούραστες περιηγήσεις στο βουνό.

Το Πήλιο είναι επίσης κατάλληλο για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών, πολλά από τα οποία βασίζονται στα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι πριν από την κατασκευή του οδικού δικτύου. Σχεδόν από κάθε χωριό ξεκινούν μονοπάτια με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας και διαφορετικής διάρκειας. Στη φάση της υλοποίησης, μετά τις σχετικές μελέτες, θα προχωρήσει σύντομα και το Long Pelion Trail, μια πεζοπορική διαδρομή 168 χλμ., που θα διατρέχει όλο το Πήλιο. Με σημείο εκκίνησης το Καμάρι στον βορρά, θα καταλήγει στο νότιο άκρο της χερσονήσου, στην Αγία Κυριακή στο Τρίκερι.
Γυρνώντας στην Τσαγκαράδα, βλέπουμε τα άλογα να βγαίνουν από έναν χωματόδρομο στα πλαϊνά του κεντρικού δρόμου και το τζιπ της εταιρείας Canyoning να κατεβαίνει από τον Κισσό. Σε λίγο θα ξεκινήσουν και οι σχολές canyoning, αφού εδώ στο Πήλιο έρχονται για να παρακολουθήσουν μαθήματα και όσοι θέλουν να γίνουν επαγγελματίες εκπαιδευτές. Το καλοκαίρι τελειώνει, οι πολλοί επισκέπτες αναχωρούν, αλλά το παραμυθένιο δάσος του Πηλίου θα είναι διαθέσιμο σε όσους αναζητήσουν την αδρεναλίνη στα δροσερά τοπία του.

pilio-gia-peripeteia12
Illustration: Φίλιππος Αβραμίδης

 

Δραστηριότητες

Οι περισσότερες δραστηριότητες πραγματοποιούνται σχεδόν όλο τον χρόνο, καιρού επιτρέποντος, και είναι κατάλληλες για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης.

◆ Canyoning Mountain Escapes (Τσαγκαράδα, τηλ. 6932-418001, mountainescapes.gr). Διάρκεια περίπου 3-4 ώρες, από 50 έως 120 ευρώ, ανάλογα με τη διαδρομή.
◆ True Adventure (Βόλος, τηλ. 6972-934764, trueadventure.gr). Διάρκεια περίπου 2 ώρες, από 35 έως 80 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων για rappel και river trekking.
◆ Bike or Hike (Πορταριά, τηλ. 6982-099620, bikeorhike.gr). Από 18 ευρώ την ημέρα η ενοικίαση ποδηλάτου, από 25 ευρώ για bike tour.
◆ Horse Riding Tours (Τσαγκαράδα, τηλ. 6937-511551). Διάρκεια 1 ώρα, από 25 ευρώ το άτομο.
◆ Κάθε Σαββατοκύριακο το τρενάκι του Πηλίου κάνει τη διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια έως τις Μηλιές (1 ώρα και 35 λεπτά) μέσα σε πυκνή βλάστηση και κατάφυτες πλαγιές, διασχίζοντας και τη γέφυρα Ντε Κίρικο. Αναχώρηση κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10.00, με επιστροφή στις 15.00. Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ (απλή μετάβαση) και μπορείτε να κλείσετε θέση στο tickets.trainose.gr

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.