Ποια η κατάσταση στο Νότιο Πήλιο μετά τις πλημμύρες

Η παραλία της Πάλτσης, φωτογραφία Ευαγγελία ΔΙανελλάκη
Όπως την περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Ν. Πηλίου Δημήτρης Ραμματάς

Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και τις φυσικές καταστροφές που είναι επακόλουθο της κρίσης αυτής θα τις βιώνουμε συχνά, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Δημήτρης Ραμματάς, αντιδήμαρχος Ν. Πηλίου, με αφορμή την ημερίδα που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, για τις φυσικές καταστροφές, τις αποκαταστάσεις και τη χρηματοδότηση και καλεσμένους τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανάση, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης κ. Τριαντόπουλο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάο και υπηρεσιακούς παράγοντες όπως ο ΓΓ του Πράσινου Ταμείου κ. Σταθόπουλος και επιστήμονες, όπως ο κ. Καλαμπάκος καθηγητής του ΕΜΠ και ο καθηγητής γεωλογίας-σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέκκας.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα βγει μια κοινή γραμμή για το πώς θα αντιμετωπίζονται από δω και στο εξής οι φυσικές καταστροφές που θα πλήττουν από δω και στο εξής πιο τακτικά την περιοχή μας.
«Το πρώτο και βασικότερο είναι πως θα γίνουν οι αποκαταστάσεις και πως θα ξαναφέρουμε τον Δήμο και την περιοχή γενικότερα στην πρότερη κατάσταση. Τι πόροι επίσης θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια, για να λάβουμε μέτρα και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις και πως θα αντιμετωπιστούν από δω και στο εξής τέτοιου είδους καταστάσεις, τι μηχανολογικό εξοπλισμό θα διαθέτουμε και ποιός θα είναι ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε τέτοια φαινόμενα, γιατί ένας Δήμος από μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα», ανέφερε ο κ. Ραμματάς.
Ο ίδιος είπε ότι χρειάζονται μηχανήματα, πόροι και ανθρώπινο δυναμικό που θα επεμβαίνει άμεσα, γιατί σε μια φυσική καταστροφή δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με το χιόνι και το νερό που θα πέσει, αλλά πως θα σώσουμε ανθρώπους, πως θα αποκατασταθεί η συγκοινωνία σε οικισμούς που αποκόπηκαν στη διάρκεια των πλημμυρών.

Συνεχίζονται αποκαταστάσεις και καθαρισμοί
Πλέον η συγκοινωνία μεταξύ οικισμών στον Δήμο Ν. Πηλίου έχει αποκατασταθεί προσωρινά, έχει αποκατασταθεί το βασικό δίκτυο ύδρευσης, αλλά όχι στο σύνολό του, έχουν καθαρό νερό κάτοικοι και επισκέπτες ενόψει των εορτών, ενώ τόνισε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη στο παραλιακό κομμάτι και τις προηγούμενες μέρες τις περιοχές αυτές επισκέφθηκε η αντιπεριφερειάρχης που όρισε ο κ. Κουρέτας, με υπηρεσιακούς παράγοντες, για να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις και να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι το καλοκαίρι να δουλέψουν.
Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι επιχειρούν και σήμερα μηχανήματα εργολάβων της Περιφέρειας, στη Μηλίνα καθαρίζονται τα ρέματα, από πλευράς Δήμου υπάρχουν απορριμματοφόρα που μεταφέρουν ογκώδη και άλλα αντικείμενα που βγαίνουν από σπίτια δημοτών, στο ρέμα Μπελεγρίνο, στο Πλατανόρεμα υπάρχουν μηχανήματα της Περιφέρειας, που απομακρύνουν φερτές ύλες και κορμούς δένδρων, ενώ τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών.
Στα Καλά Νερά, όπου έπεσε η γέφυρα και τοποθετήθηκε μια γέφυρα Μπέλεϋ από τον Στρατό, κατασκευάστηκε μια παρακαμπτήρια οδός με πρωτοβουλία του Δήμου για τα βαρέα οχήματα, ενώ δέσμευση της Πολιτείας είναι ότι άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας.

Οι ομιλητές
Προσκεκλημένοι ομιλητές μεταξύ άλλων είναι: Αν. Υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Παπαθανάσης, Υφυπουργός Υποδομών κ. Νικ. Ταχιάος και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρ. Τριαντόπουλος. Τίτλος της ημερίδας «Φυσικές καταστροφές / Αποκατάσταση ζημιών στους πληγέντες Δήμους – Κρατική αρωγή / Αποζημιώσεις πληγέντων – Σχεδιασμός και μέτρα πρόληψης – Πολιτικές ανάπτυξης».
Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ θα μιλήσουν Γενικοί Γραμματείς, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ΚΕΔΕ αλλά και ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.