Ποια προγράμματα απασχόλησης θα «τρέξουν» το πρώτο τρίμηνο

Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον των Βολιωτών, με πλήθος ερωτήσεων προς τον ΟΑΕΔ

Με οδηγό τα προγράμματα απασχόλησης του 2020-2021 μέσω των οποίων δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας θα ενεργοποιηθούν άμεσα τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για το 2022 χρηματοδοτούμενα είτε από το νέο ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Την ίδια ώρα , ιδιαίτερο χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον των Βολιωτών, με πλήθος ερωτήσεων στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αλλά και με ηλεκτρονικά αιτήματα που θέτουν μέσω των ειδικών εφαρμογών.
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, την τρέχουσα χρονιά θα ανοίξουν 86.000 νέες θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 587 εκατ. ευρώ. Οι νέες δράσεις θα δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια εργασιακής επανένταξης, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας.

Τα 4 πρώτα προγράμματα που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

1.Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης: Η δράση αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, με διάρκεια επιχορήγησης 12-18 μηνών και μηνιαίο ποσό επιχορήγησης που θα κυμαίνεται στα 650-750 ευρώ.

2.Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης: Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως ΑμεΑ, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, νεαρά παραβατικά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, διεμφυλικά πρόσωπα και θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και άνεργοι που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών ή ηλικίας άνω των 55 ετών, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ. Η διάρκεια του προγράμματος θα κυμαίνεται 1-2 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου, ενώ η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών θα κυμαίνεται στα 700-750 ευρώ.

3.Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών, στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ: Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και την αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού, διάρκειας 7 μηνών.

4.Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 ανέργων 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις Περιφέρειες Αττικής και Ν. Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ: Θα έχει διάρκεια 12 μηνών και το μηνιαίο ποσό της επιχορήγησης θα κυμαίνεται από 467 έως 700 ευρώ.

Επίσης εντός του 2022 θα τεθούν σε εφαρμογή τα εξής προγράμματα:

1. Πρόγραμμα Απασχόλησης 5.000 Ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 15 μήνες το μηνιαίο επίδομα ανέρχεται σε 700 € και το κόστος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

2.Πρόγραμμα Νέα Επιχειρηματικότητα 4.000 Ανέργων στην Ψηφιακή Οικονομία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες και η συνολική επιδότηση ανέρχεται σε 14.800 €. Το συνολικό κόστος είναι 60.000.000 €

3. Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Το πρόγραμμα αφορά 3.400 ανέργους έχει διάρκεια 8 μηνών και η επιδότηση φτάνει έως 933 €. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 22.800.000 €

4. Απασχόληση Ανέργων στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Το πρόγραμμα αφορά 3.400 άτομα, η διάρκεια είναι 12-18 μήνες και η επιδότηση φτάνει έως 933 €. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 48.000.000 €

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.