Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τυφλοί στην καθημερινότητά τους στον Βόλο;

Πως τα κατέγραψε στο Ράδιο Ένα, ο Θρασύβουλος Θεοδωρόπουλος συμπολίτης με αναπηρία όρασης

Η έννοια της προσβασιμότητας έχει ευρύτερη σημασία. Δεν είναι μόνο οι οδηγοί όδευσης για τυφλούς και οι ηχητικοί σηματοδότες και θα πρέπει να γίνει εθνικός σχεδιασμός.

Τα λεωφορεία πρέπει να έχουν ηχητικές αναγγελίες, στα ασανσέρ των δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών κτιρίων πρέπει να υπάρχει αναγραφή Braille και ηχητικές ειδοποιήσεις. Επίσης τα άτομα με αναπηρία όρασης αντιμετωπίζουν πλέον και πρόβλημα ανεργίας, διότι το επάγγελμα του τηλεφωνητή, που συνήθως έκαναν, αντικαθίστανται από τα αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί στην καθημερινότητά τους, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Θρασύβουλος Θεοδωρόπουλος μέλος του Σωματείου Μάγνητες Τυφλοί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία , αύριο Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

 

Έγιναν κάποια βήματα

Σύμφωνα με τον συμπολίτη, υπάρχουν και βήματα που έγιναν στην πόλη του Βόλου όπως εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα για διευκόλυνση των τυφλών και οδηγούς όδευσης τυφλών, ενώ από σηματοδότες με ηχητικά σήματα έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 80% από τις τελευταίες δημοτικές αρχές.

Επίσης είπε, ότι σε πολύ λίγα λεωφορεία υπάρχουν ηχητικοί μηχανικοί με φωνητικές αναγγελίες και τα περισσότερα δεν λειτουργούν σωστά.

Ακόμη τα ΑΤΜ τραπεζών δεν είναι προσβάσιμα για τυφλούς, έγιναν κάποια βήματα στην Αθήνα, αλλά πρέπει να υπάρχει νόμος για να θεσμοθετηθεί να λειτουργούν με φωνητικές εντολές με ακουστική καθοδήγηση.

 

«Πρέπει να γίνει εκπαίδευση»

Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνει εκπαίδευση, διότι τώρα τα άτομα με αναπηρία όρασης προσπαθούν ο ένας με τον άλλο να εξοικειωθούν με την τεχνολογία.

Ακόμη ανέφερε ότι οι τυφλοί είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και στην Ευρώπη γίνονται προσπάθειες για ένταξή τους στα νέα επαγγέλματα, κάτι που πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Ο λόγος για επαγγέλματα όπως βοηθός φυσιοθεραπευτή, δικηγόρος να διορίζονται σε υπηρεσίες, κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος, που δεν προτιμούνται άτομα με πρόβλημα όρασης και οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να ζουν με το πενιχρό επίδομα αναπηρίας.

 

Επίσης είπε ότι ΑμεΑ 82 χρονών τον έβγαλαν έξω από το σπίτι λόγω πλειστηριασμού, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο, να μένει στον δρόμο άτομο με αναπηρία, επειδή δεν έχει να πληρώσει στην τράπεζα.

Το μέλος του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί», είπε ότι είναι πολλά τα ζητήματα και πρέπει να γίνει αγώνας για να γίνουν πράξη τα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, στο συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων θα γίνει εκδήλωση με ομιλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, για τα άτομα με αναπηρία.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.