Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις μας περιμένουν ως το τέλος της χρονιάς

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες

Στις φορολογικές υποχρεώσεις που μας περιμένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, αναφέρθηκε μιλώντας στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», ο Αλέκος Κεχαγιάς υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας. Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζει αλλαγές στη μέσα χρόνια.

Είναι γεγονός, τόνισε ο κ. Κεγαχιάς, ότι οι πολίτες και οι φορολογούμενοι γενικότερα, αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα με τις υπηρεσίες και λόγω ψηφιοποίησης, που πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα και τις γνώσεις να μπουν σε πλατφόρμες που κάθε μέρα γεννιούνται, με αποτέλεσμα κυρίως το πρωί, τα λογιστικά γραφεία να ασχολούνται μόνο με τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Ηλία Κουτσερή

Αναμένεται νομοσχέδιο για παράταση
Για τις παροχές, όλα αυτά τα θέματα όσοι ήταν να κάνουν κάποια δωρεά ακινήτου ή αγοραπωλησία τα γνωρίζουν περισσότερο και καλύτερα οι συμβολαιογράφοι για το … «τι τραβούν από το καλοκαίρι και μετά, που προσπαθούν με τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες να κάνουν τη μεταβίβαση τους», όπως υποστήριξε.
Ο κ. Κεχαγιάς ανέφερε ότι σε σχέδιο νόμου θα υπάρξει μια παράταση, ώστε να μπορούν να υπογραφούν συμβόλαια την επόμενη χρονιά, εφόσον οι δηλώσεις του φόρου μεταβίβασης κατατεθούν εντός του 2021.

Προσοχή απ΄τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά
Ο λογιστής επέστησε την προσοχή ομάδας φορολογουμένων, όπως οι συνταξιούχοι που πήραν τα αναδρομικά, που πρέπει τα ποσά αυτά, να δηλωθούν στη φορολογική τους δήλωση, γιατί αν δεν το κάνουν θα κληθούν να πληρώσουν με τόκους παραπάνω απ’ όσα πήρε! Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ, τόνισε ότι θα έπρεπε ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών να κάνουν κοινή ανακοίνωση προς τους συνταξιούχους, να εξηγήσουν επακριβώς και επίσημα τι έχει συμβεί (πότε πήραν και πόσα χρήματα) και τι υποχρεώσεις έχουν, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και να μην προσπαθεί ο καθένας ατομικά να βγάλει άκρη.

Οι έχοντες αγροτικά εισοδήματα, που παίρνουν με καθυστέρηση επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούνται τώρα να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, γιατί το 2020 πήραν κάποιες επιδοτήσεις. “Στην ουσία είναι αφορολόγητα και ασχολούμαστε με ατελείωτη γραφειοκρατία, που δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τους λογιστές, ούτε τους αγρότες, αλλά ούτε και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Είναι μια διαδικασία που φθείρονται όλοι και μαλώνουμε μεταξύ μας και από άποψη φορολογίας είναι μηδέν”, τόνισε ο Αλέκος Κεχαγιάς. (Τελικά η Α.Α.Δ.Ε., μετά το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επιβολή προστίμων σε δηλώσεις εισοδήματος συνταξιούχων λόγω αναδρομικών και έπειτα από το πλήθος παραπόνων από συλλόγους λογιστών-φοροτεχνικών, αλλά κι από συνταξιούχους, ζήτησε με σχετικό έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και τον τρόπο ειδοποίησης αυτών για την τροποποίηση των αποδοχών τους (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές) μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους).Η Α.Α.Δ.Ε. θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τους τρόπους ανάκτησης των εκάστοτε βεβαιώσεων αποδοχών που τους αφορούν, προκειμένου αυτοί να μπορούν να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις).

Τι γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο λογιστής τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, οι δόσεις πάνε μέχρι τον Φεβρουάριο και λέγεται ότι θα αλλάξει ο σχεδιασμός την νέα χρονιά και ο φόρος ακινήτων θα είναι κάπου στην άνοιξη, ώστε να είναι πολύ περισσότερες οι δόσεις.
Για το θέμα των ρυθμίσεων, ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι το υπουργείο δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, «τρέχουν» πολλές ρυθμίσεις και έχει “χαθεί η μπάλα”. Όπως είπε, δόθηκαν κάποιες ρυθμίσεις των πολλαπλών δόσεων για τους επαγγελματίες που είχαν προβλήματα από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Ιούλιο, λόγω του κορωνοϊού, αλλά και πάλι δεν ήταν αυτό το καλύτερο που μπορεί να γίνει.
Προβληματίζουν οι επιστρεπτέες
Γενικά μπέρδεψε και αυτό το κομμάτι και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα τόνισε το μέλος της Διοίκησης του ΣΟΛ. Ο ίδιος είπε ότι οι επαγγελματίες έχουν αβεβαιότητα τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή, αν θα επιστραφεί και μέχρι πόσες δόσεις, ενώ εκτίμησε ότι αφού δεν βγήκαν οι δόσεις μέχρι τώρα, θα μεταφερθούν στο επόμενο εξάμηνο.
Αναφερόμενος στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων για το 2022, τόνισε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός από το υπουργείο να ξεκινήσουν νωρίτερα του χρόνου. Όπως είπε, για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο ΕΦΚΑ να στείλει στο Taxis τα ποσά στην ώρα τους , γιατί εάν δεν γίνει αυτό, δεν μπορούν να υποβληθούν νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι
Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, διότι τα λογιστήρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων στέλνουν τα στοιχεία μέσα στον Φεβρουάριο, δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν μετά. Συνεπώς, το στοίχημα είναι ο ΕΦΚΑ να στείλει νωρίς τις βεβαιώσεις και από εκεί εξαρτάται αν θα υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις.
Ο κ. Κεχαγιάς επισήμανε ότι υπάρχει ένα σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξουν κάποια πράγματα σημαντικά για την επόμενη χρονιά, σε σχέση με τις αποδείξεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι για το 2022 κάποιες αποδείξεις θα μετράνε διπλά στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Αν κάποιος έχει εισόδημα 10.000 €, θα πρέπει να έχει 3.000 €, το 30% του εισοδήματος, σε χρήση πλαστικού χρήματος. Απ’ αυτές τις δαπάνες, που αφορούν την υγεία, θα μετράνε διπλά.
Επίσης δαπάνες για εκπαίδευση, μεταφορές και άλλες υπηρεσίες, το 30% θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα κάποιου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.