Ποιος είναι ο “μύθος” με τους σεισμούς στην Ελλάδα- Tι απαντά στο Ράδιο ΕΝΑ ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος

Ανέφικτη η έγκαιρη προειδοποίηση

«Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κάτι συμβαίνει τώρα, κάτι πάει στραβά και κάτι … ξυπνάει. Αυτός είναι ο σεισμολογικός «καιρός» του Ελληνικού χώρου, έχει μικρομεταβολές, όπως έχει και ο μετεωρολογικός καιρός και οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο», ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφ. Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Σχετικά με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για σεισμό, ο καθηγητής είπε ότι από την εξέλιξη της επιστήμης τα τελευταία χρόνια, ο στόχος της βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης, όπου δηλαδή ο σεισμολόγος μπορεί με ασφάλεια να πει στον κόσμο να βγει από το σπίτι γιατί θα γίνει ο σεισμός, είναι επιστημονικά και επιχειρησιακά ανέφικτος.
Όπως είπε, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την αντισεισμική μας πολιτική από την προσπάθεια να βρούμε τον επόμενο σεισμό, στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του επόμενου σεισμού.

Τα «απόνερα» των σεισμών
συνεχίζονται για χρόνια…

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, οι σεισμικές ακολουθίες είναι φαινόμενο συνεχές και νευρικό, στον Ελλαδικό χώρο μικροακολουθίες συμβαίνουν και θα συμβαίνουν συνέχεια, όπως θα συνεχίζονται και τα απόνερα παλιότερων σεισμικών ακολουθιών, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Τυρνάβου και της Σάμου.
Ο καθηγητής εξήγησε, ότι ένας σεισμός 7 R, όπως έγινε στην Σάμο το 2020, θα έχει καθυστερημένους σεισμούς για μια δεκαετία, γιατί η ισορροπία επέρχεται πάρα πολύ αργά, αλλά με πολύ αραιό αριθμό γένεσης μετασεισμών, αλλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι ο Ελλαδικός χώρος έχει μέσο ετήσιο μέγιστο μέγεθος σεισμών 6,3 R, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό 6,3 ή μεγαλύτερο. «Αν μια χρονιά δεν συμβεί, την επόμενη χρονιά θα συμβούν δύο, ενώ υπάρχουν χρονιές που έχουμε δύο και τρεις τέτοιους σεισμούς, όπως το 2017 τους σεισμούς στην Κω και στην Λέσβο, με θύματα και βλάβες, ευτυχώς περιορισμένα για τα μεγέθη και την εγγύτητα με τα νησιά μας», σημείωσε ο καθηγητής.

«Απίθανο στη χώρα μας, να μην γίνονται ισχυροί σεισμοί»
Ο ίδιος είπε ότι το 2021 έγινε σωρεία σεισμών, όπως του Τυρνάβου 6,3 R και 5,9 R, το Καλοχώρι και τη Σητεία και τόνισε ότι είναι απίθανο στη χώρα μας, να μην γίνονται ισχυροί σεισμοί, ενώ η ιστορία δείχνει ότι έχουμε περίπου 10-20 σεισμούς τουλάχιστον 5 R κάθε χρόνο, απλά πολλοί απ’ αυτούς γίνονται σε θαλάσσιο χώρο, ο κόσμος δεν τους καταλαβαίνει ή έχουν περιορισμένες επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο στην Ελλάδα υπάρχουν μικρομεταβολές στη σεισμικότητα, όπως συμβαίνει με τον καιρό και η σεισμικότητα είναι ίδια τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, με μικρομεταβολές με χρονιές εύκολες και πιο δύσκολες. Το διάστημα από τα τέλη του 2020 μέχρι τα τέλη του 2021, ήταν πολύ δύσκολο και σε μια χρονιά είχαμε κοσμογονία ισχυρών σεισμών, οι οποίοι ευτυχώς είχαν πιο περιορισμένες επιπτώσεις για μια σειρά από λόγους και τα παιδιά στον σεισμό της Σάμου σκοτώθηκαν από μια εξαιρετική ατυχία ενός τοίχου που κατέρρευσε και θα μπορούσαν να μην είχαν χαθεί.
«Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κάτι συμβαίνει τώρα, κάτι πάει στραβά και κάτι ξυπνάει. Αυτός είναι ο σεισμολογικός «καιρός» του Ελληνικού χώρου, έχει μικρομεταβολές, όπως έχει και ο μετεωρολογικός καιρός και οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο», είπε ο καθηγητής.

«Με το “Εξοικονομώ”, είδαμε μέτρα για τη θερμική θωράκιση κτιρίων όχι όμως για τη στατική τους επάρκεια»
Όπως είπε ο σεισμός είναι ένα δύσκολο φυσικό φαινόμενο, είναι ένας γεωκίνδυνος που η «ασπίδα» προστασίας που είναι το σπίτι του καθένα, πάει να τον σκοτώσει και πρέπει να ενδιαφερθούμε έγκαιρα και όχι όταν ξεκινάει η σεισμική δραστηριότητα. Επίσης είπε, ότι γίνονται αλλαγές τελευταία, αλλά αυτές είναι αργές και πολύ μικρές σε πολλές περιπτώσεις.
Τόσο σε κεντρικό όσο και ατομικό επίπεδο υπάρχουν θέματα που υπάρχει βελτίωση, όπως η ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, αλλά σε θεσμικό πλαίσιο και σε προσωπικές στοχεύσεις υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές. Για παράδειγμα πολλοί προτιμούν να κάνουν μια ανακαίνιση σπιτιού και να ενδιαφερθούν για την καλαισθησία, χωρίς να αναρωτηθούν, αν ο δομικός σκελετός είναι επαρκής.
Ακόμη είπε ότι με το «Εξοικονομώ», είδαμε μέτρα για τη θερμική θωράκιση κτιρίων που ενίσχυσαν τα κτίρια για τις θερμικές απώλειες χωρίς να ελεγχθεί η στατική τους επάρκεια και τόνισε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε ως Ελληνική κοινωνία.
Ο σεισμολόγος χαρακτήρισε μύθο και δεισιδαιμονία το ότι οι υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, θα φέρουν σεισμούς το καλοκαίρι, που έλεγαν οι παλαιότεροι. Όπως είπε, οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η θερμοκρασιακές μεταβολές στην επιφάνεια της γης, έχουν μέγιστη επίδραση στα 500 μ. βάθος, ενώ οι σεισμοί γίνονται στα 5 και 10 χλμ. βάθος.

Ανέφικτη η έγκαιρη προειδοποίηση
Σχετικά με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για σεισμό, ο καθηγητής είπε ότι από την εξέλιξη της επιστήμης τα τελευταία χρόνια ότι ο στόχος της βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης που ο σεισμολόγος μπορεί με ασφάλεια να πει στον κόσμο να βγει από το σπίτι για να γίνει ο σεισμός, είναι επιστημονικά και επιχειρησιακά ανέφικτος.
Όπως είπε, στον Ελληνικό χώρο ταλαιπωρηθήκαμε επί σειρά ετών με μια ψεύτικη και παραπλανητική προσέγγιση της Ομάδας Βαν που είχε δημιουργήσει την ψευδαίσθηση βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης των σεισμών και είχε τραγικά αρνητικές επιπτώσεις στον προσανατολισμό της Ελληνικής Αντισεισμικής πολιτικής.
Ακόμη είπε, ότι αν από θαύμα η επιστήμη ανακάλυπτε, κάτι που η ανθρωπότητα δεν μπόρεσε να ανακαλύψει από τις αρχές του 20ου αιώνα, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Αν υπήρχε εκτίμηση για παράδειγμα, ότι υπάρχει 50% πιθανότητα σε κοντινή απόσταση από τον Βόλο να γίνει ένας σεισμός 6 R, η δυνατότητα να γίνει κάτι θα ήταν πρακτικά μηδενική.
Ένας τέτοιος σεισμός, μπορεί να έχει από πολύ μεγάλες μέχρι περιορισμένες επιπτώσεις, το 50% πιθανότητα είναι ότι μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι.
«Θα μπορούσε να εκκενωθεί η πόλη του Βόλου; Σε καμία περίπτωση. Αν ενημερωνόταν οι πολίτες τα θύματα και οι επιπτώσεις που θα υπήρχαν πιθανότητα θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τις επιπτώσεις του ίδιου του σεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η σεισμολογία προβλέπει τις μέσες κινήσεις που θα δεχτούν τα κτήρια»

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι ο πιο ασφαλής τρόπος, είναι ότι η σεισμολογία προβλέπει τις μέσες κινήσεις που θα δεχτούν τα κτήρια του Βόλου, για παράδειγμα, την επόμενη 50ετία με πιθανότητα 90% και μπορούν να έχουν υπόψη οι κάτοικοι πώς να χτίζουν τα σπίτια, ώστε όποτε και να γίνει ο σεισμός να μην πάθουν κάτι. «Άρα αυτό που λέμε στον πολίτη είναι ότι εφόσον δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν αύριο θα βρέξει, βάλε στην τσάντα σου μια ομπρέλα, φτιάξε ένα σπίτι το οποίο να είναι επαρκές ώστε ακόμη και να κάνει σεισμό οι επιπτώσεις να είναι μηδενικές η εξαιρετικά περιορισμένες και να μην οδηγήσουν το κτίριο σε καμία περίπτωση σε κατάρρευση», επισήμανε ο καθηγητής.
Τέλος είπε, ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την αντισεισμική μας πολιτική από την προσπάθεια να βρούμε τον επόμενο σεισμό, στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του επόμενου σεισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.