Πολλά τα «καμπανάκια» πλέον, για το bullying κατά ανηλίκων

Η παιδοψυχίατρος Εύα Γεράση, συστήνει την προσοχή των γονέων

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τα «καμπανάκια» που χτυπούν για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) είναι πολλά και αν δεν προσέξουμε πολύ, ειδικά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, μπορούν να έχουν τραγική κατάληξη, όπως η αυτοκτονία ενός 14χρονου παιδιού στην Αργυρούπολη, που απαγχονίστηκε λόγω του εκφοβισμού που δεχόταν από έξι συμμαθητές του, επισήμανε η Εύα Γεράση παιδοψυχίατρος, που μίλησε χθες στο «Ράδιο Ένα 102,5».
Η επιστήμονας χαρακτήρισε συγκλονιστική την πράξη του ανήλικου μαθητή και είπε ότι αυτό το τραγικό περιστατικό, αγγίζει και επηρεάζει όλους, όχι μόνο τους ειδικούς, αλλά ευρύτερα την κοινωνία.

H Εύα Γεράση παιδοψυχίατρος

«Αγχώδεις διαταραχές, καταθλίψεις
και σοβαρά συμπτώματα»

Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται επειδή το bullying πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή χρόνιου στρες και ψυχολογικής πίεσης, σε παιδιά με κάποιες ευαισθησίες μπορεί να φτάσει, αν όχι στο ακραίο γεγονός της αυτοκτονίας, σε αγχώδεις διαταραχές, σε καταθλίψεις και σε εξίσου σοβαρά συμπτώματα, ανέφερε.
Η παιδοψυχίατρος εξήγησε ότι το bullying είναι κάτι που ξεφεύγει από το απλό πείραγμα και το ίδιο το παιδί βιώνει σαν έναν τρόπο κακοποίησης, κυρίως από τους συμμαθητές του ή τον κοινωνικό του περίγυρο.
Η κ. Γεράση ανέφερε ότι παρατηρείται μια αύξηση που έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη ζωή μας έχει προστεθεί το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου (cyberbullying), που είναι προτιμητέος από τους εκφοβιστές. «Πλέον, ο εκφοβισμός δεν σταματάει στο σχολικό περιβάλλον όπως παλιότερα, αλλά συνεχίζεται και στο σπίτι του παιδιού με μηνύματα στο Viber, στο FB και στα social media, αναρτήσεις που μπορεί να αφορούν και να ενοχλούν το παιδί και να το προσβάλουν στα μάτια των υπολοίπων», ανέφερε η παιδοψυχίατρος.

Σύμφωνα με την ίδια, τα παραπάνω σημαίνουν ότι ένα παιδί που μπαίνει στη θέση του θύματος, δεν μπορεί να ξεφύγει από πουθενά, καθώς το διαδίκτυο έχει πολλά θετικά, αλλά στο κομμάτι του εκφοβισμού έχει δυσκολέψει πολύ την κατάσταση.
Μεγάλο το ποσοστό
Στοιχεία που μετέφερε η παιδοψυχίατρος, αναφέρουν ότι στην Αμερική το ποσοστό των παιδιών που έχουν υποστεί σοβαρής μορφής bullying υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20%, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι πολύ πίσω, που μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών.
«Προφανώς υπάρχουν στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα γονείς και παιδιά που αναζητούν κάποια μορφή ανακούφισης ή κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, για να βοηθήσει την κατάσταση», δήλωσε η Εύα Γεράση.
Όπως είπε, πολλές φορές αυτό λύνεται και εντός του σχολείου και είναι θετικό ότι πολλοί εκπαιδευτικοί προσπαθούν, με διάφορους τρόπους, να βελτιώσουν αυτές τις καταστάσεις, αλλά όταν δεν μπορούν να λυθούν, οι γονείς πρέπει να αναζητούν αλλού βοήθεια.

Πολλά «καμπανάκια»

Σύμφωνα με την επιστήμονα, τα «καμπανάκια» που χτυπούν τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και τα περισσότερα σχολεία μπαίνουν στη διαδικασία να οργανώσουν ομιλίες και παρεμβάσεις πάνω στο θέμα του εκφοβισμού, ενώ πολλοί γονείς είναι ευαίσθητοι.
«Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς είναι ευαίσθητοι στο τι μπορεί να συμβεί στο δικό τους παιδί και όχι τι μπορεί να κάνει το παιδί τους. Δηλαδή, είναι πιο ευαίσθητοι στο να μη μπει στο ρόλο του θύματος, ενώ θα έπρεπε να είναι το ίδιο ευαίσθητοι στο να μη μπει στο ρόλο του θύτη», δήλωσε η κ. Γεράση.
Όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά – θύτες αντιλαμβάνονται ότι είναι τόσο αρνητικός ο ρόλος τους, αλλά πρέπει να τα βοηθήσουμε να το αντιληφθούν, πόσο κακό μπορούν να κάνουν στον συμμαθητή τους.

Περίπλοκη κοινωνική κατάσταση

Η παιδοψυχίατρος είπε ότι το bullying είναι μια περίπλοκη κοινωνική κατάσταση, το οποίο συχνά και συνήθως γίνεται με την ανοχή των υπόλοιπων μελών του περιβάλλοντος, όπως των συμμαθητών, που μπορεί να μη λαμβάνουν ενεργά μέρος, αλλά δεν το σταματούν, ενώ μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι το ίδιο το θύμα ανέχεται αυτό που γίνεται, με αποτέλεσμα ο θύτης να μην αντιλαμβάνεται πολλές φορές το πόσο αρνητικό είναι αυτό που συμβαίνει και πόσο αρνητική επίπτωση μπορεί να έχει.

Να προσέχουν οι γονείς

Η κ. Γεράση συστήνει στους γονείς να προσέχουν οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, ειδικά όταν πρόκειται να πάει σε συγκεκριμένους χώρους, όπου μπορεί να υφίσταται bullying, όπως το σχολείο ή κάποια άλλα δραστηριότητα, να προσέχουν ειδικά για περιπτώσεις σωματικού bullying τυχόν εκδορές, χτυπήματα, σκισμένα ρούχα, χαμένα πράγματα, αλλά και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με το διαδίκτυο (για παράδειγμα αν το παιδί κλαίει μπροστά στον υπολογιστή ή αν κρύβει ή απεγνωσμένα θέλει να σβήσει πράγματα από το διαδίκτυο). Ακόμη, ζήτησε οι γονείς να διερευνούν όταν το παιδί τους περνά αγχώδη κατάσταση ή διαταραχή ή έχει συμπτώματα αϋπνίας, άγχους, που μπορούν βέβαια να οφείλονται σε οποιονδήποτε λόγο, αλλά ίσως και στον εκφοβισμό.
Η παιδοψυχίατρος τόνισε, ότι από την πλευρά του θύτη παρατηρούμε και προσπαθούμε να ακούμε τι λένε από το σχολείο και οι άλλοι γονείς για το παιδί και προσπαθούμε να διερευνήσουμε ήρεμα και χωρίς φωνές και θυμό, τι ακριβώς συμβαίνει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.