Πολύτεκνοι Μαγνησίας: «Γονατίζουμε για να αποκτήσουν γνώση τα παιδιά, αλλά το κράτος δεν βοηθάει»

«Υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους», είπε η πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων

Έντονα διαφωνούν οι πολύτεκνοι με τα πλαφόν που έχουν μπει στις μετεγγραφές των φοιτητών και ζητούν να επανέλθει ο παλιός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών σπουδάζουν στον κοντινότερο τόπο διαμονής τους. Επίσης διαμαρτύρονται για την εξαίρεση από τις μετεγγραφές παιδιών πολύτεκνων οικογενειών, που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς.
Η Σουλτάνα Πράπα πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Ν. Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι υπάρχουν οικογένειες που με την οικονομική κρίση δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν, έστω και αν πέρασαν σε σχολές με καλή βαθμολογία.
«Δυστυχώς το κράτος δεν βοηθάει την πολύτεχνη οικογένεια, καθώς κόπηκαν τα επιδόματα και λόγω των πλαφόν δεν μπορεί να μπει στο επισιτιστικό πρόγραμμα», τόνισε η κα Σουλτάνα Πράπα.
Εδώ και χρόνια λέμε, ότι από τότε που καταργήθηκαν οι μετεγγραφές και μπήκαν οικονομικά πλαφόν που ταλαιπωρούν και γονατίζουν την πολύτεκνη οικογένεια, θα έπρεπε να είχε επανέλθει ο παλιός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών σπουδάζουν στον κοντινότερο τόπο διαμονής τους, ανέφερε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο των Πολυτέκνων, με τον παλιό νόμο, κανένας δεν ταλαιπωρήθηκε και δεν διαμαρτυρήθηκε από τα Πανεπιστήμια για 30 χρόνια, για τα πολύτεκνα παιδιά, που κοπιάζουν, όπως και οι οικογένειές τους για το αυτονόητο, που είναι η γνώση.

«Ορφανά πολύτεκνα παιδιά,
δεν δικαιούνται μετεγγραφή»!

«Οι πολύτεκνες οικογένειες γονατίζουν και δυσκολευόμαστε πάρα πολύ, ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν το αυτονόητο», τόνισε και εξήγησε ότι πλέον έχουν μπει πλαφόν στις σχολές που δήλωσαν τα παιδιά με το μηχανογραφικό τους, ενώ πριμοδοτούν με δύο μόρια τα παιδιά των πολύτεκνων.
Ακόμη είπε ότι για τα πολύτεκνα παιδιά, που είναι ορφανά και από δύο γονείς έχουν βάλει πέντε μόρια και υπάρχουν εξαιρέσεις, με κάποιες από τις οποίες οι πολύτεκνοι συμφωνούν, αλλά σε άλλα άρθρα, υπάρχουν εξαιρέσεις που δεν έχουν ενταχθεί τα ορφανά παιδιά, παρά το αίτημα της Ομοσπονδίας προς το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να μην υπάγονται στις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές.

Να δημιουργηθούν περισσότερες φοιτητικές εστίες

Η κα Πράπα έκανε λόγο για έλλειψη ευαισθησίας εκ μέρους της Πολιτείας και διερωτήθηκε πόσα είναι τα ορφανά παιδιά από δύο γονείς που δεν μπορούν να μπουν στις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και να πάνε στον κοντινότερο τόπο κατοικίας τους.
Η ίδια πρότεινε ότι εφόσον υπάρχει πρόβλημα με τις κατ’ εξαίρεση εγγραφές, η Πολιτεία να κάνει περισσότερες φοιτητικές εστίες, διότι υπάρχει δυσκολία να βρουν σπίτια σε προσιτές τιμές.
«Με την κατάσταση που επικρατεί, θα φτάσουμε ξανά στο σημείο γονείς να μην μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις και να περιμένουν του χρόνου, μήπως περάσουν σε καμία κοντινότερη στον τόπο κατοικίας τους σχολή», ανέφερε η πρόεδρος των Πολυτέκνων.

Σχολικά για τα Πρωτάκια

Η πρόεδρος ανέφερε ότι η Ένωση Πολυτέκνων Μαγνησίας, με τις οικονομίες της, θα δώσει και φέτος στα παιδιά που θα πάνε στην Πρώτη Δημοτικού, τα σχολικά είδη, εκτός της τσάντας. Η δράση αφορά περίπου 60 πολύτεκνες οικογένειες της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.