Πώς διαμορφώνεται η ζωή των ομογενών Θεσσαλών στο Καναδά υπό τον κορωνοϊό

Μένουν σπίτι, ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους

Ο κορωνοϊός έχει «χτυπήσει τις πόρτες» των περισσότερων πλέον χωρών του κόσμου, μεταξύ αυτών και του Καναδά, στον οποίο διαμένουν 450.000 Έλληνες, πολλοί εκ των οποίων και Θεσσαλοί. Ο κ. Νικηφόρος Λαμπίρης πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Καναδά και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, για την κρίση του κορωνοϊού αλλά και τη ζωή των αποδήμων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Ο ίδιος ζει πάνω από μισό αιώνα στον Καναδά και η κατάσταση αυτή με τον κορωνοϊό είναι πρωτόγνωρη ακόμη και για εκείνον. Το σύνθημα που έχουν ενστερνιστεί και ακολουθούν οι Έλληνες, το «μένουμε σπίτι» έχει γίνει σύνθημα και συνθήκη ζωής και στον Καναδά.
«Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και βγαίνουμε για τα απαραίτητα, όπως να πάμε στο σούπερ μάρκετ. Η μόνη διαφορά με την Ελλάδα, είναι ότι δεν χρειαζόμαστε βεβαίωση για τη μετακίνηση. Όμως κι εδώ, τα πάντα είναι κλειστά, τα εστιατόρια, δεν υπάρχουν πτήσεις και η οικονομία συρρικνώνεται», ανέφερε ο κ. Λαμπίρης, ο οποίος δεν αντιλήφθηκε να υπάρχει κάποιος, είτε Θεσσαλός, είτε Έλληνας που να εκδήλωσε ενδιαφέρον να επιστρέψει στην Ελλάδα, τώρα με τον κορωνοϊό.

Αναβλήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων απαρτίζεται από 9 Συλλόγους και είναι η «ομπρέλα» όλων. Οι εκδηλώσεις των ομογενών είναι πολλές και άκρως επιτυχημένες. Όμως τώρα, όλες οι δράσεις και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις αποφάσισαν να σταματήσουν όλες τις εκδηλώσεις και τις πολιτιστικές και τις αθλητικές και γι’ αυτό και οι Έλληνες ακύρωσαν τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, για το Πάσχα, αλλά και τη μεγάλη θεσσαλική βραδιά, που είχε οργανωθεί για τις αρχές Μαΐου.
Στο μεταξύ, ο κ. Λαμπίρης σχολίασε και την πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών για συγχώνευση της Γεν. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Γεν. Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας επισημαίνοντας πως «Οι σχέσεις της ομογένειας με την Ελλάδα είναι άριστες. Αλλά εάν γίνει αυτή η συγχώνευση, η ομογένεια αισθάνεται ότι αποδυναμώνεται».

«Σκεφτόμαστε θετικά και θα τα καταφέρουμε»

Σε όλο τον Καναδά, όπως υποστήριξε ο κ. Λαμπίρης ζουν 450.000 Έλληνες και είναι πολύ επιτυχημένοι στον κλάδο των επιχειρήσεων και στον ιδιωτικό τομέα. Η δεύτερη γενιά των Ελλήνων, έχει στραφεί και σε άλλους κλάδους, επιστημονικούς- ακαδημαϊκούς, ενώ αρκετοί είναι καθηγητές, γιατροί και σε ένα μικρό ποσοστό Ελλήνων έχουν αναμειχθεί και στην πολιτική. Στον Καναδά όμως, διαπρέπουν και οι Θεσσαλοί και είναι πολύ επιτυχημένοι.
Ο κ. Λαμπίρης στέλνοντας τέλος το δικό του μήνυμα σε όλους τους Θεσσαλούς και όλους τους Έλληνες, είπε πως χρειάζεται ηρεμία και ψυχραιμία και θα ξεπεραστεί ο κορωνοϊός. «Μένουμε σπίτι, σκεφτόμαστε θετικά και θα τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.