Πρ. εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας: «Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί»

Ο Απ. Μούσιος, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων και αύξηση των σχολικών αιθουσών

Με τους εκπαιδευτικούς να είναι ήδη στις θέσεις τους στις σχολικές μονάδες για τη νέα χρονιά, ο προβληματισμός για την εφαρμογή των μέτρων όσον αφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένει έντονος στις τάξεις τους. Αυτόν τον προβληματισμό εξέφρασε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν γίνει πολλές από τις απαραίτητες κινήσεις για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων μέτρων. Τονίζοντας ότι η θέση των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι στα σχολεία, ο κ. Μούσιος υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα, με μία αυτονόητη όπως τη χαρακτήρισε προϋπόθεση: Ότι θα είναι οι μικροί μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ασφαλείς στις σχολικές ομάδες και ταυτόχρονα να διατηρήσουν όλοι όσοι εργάζονται την υγεία τους για να μπορέσουν να προσφέρουν καθημερινά στους μικρούς μαθητές. «Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους» συμπλήρωσε ο κ. Μούσιος, τονίζοντας ότι καθαρίστριες σε πολλούς δήμους δεν έχουν προσληφθεί, ενώ ειδικά στο Πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας υπάρχουν αρκετά σχολικά τμήματα με πάνω από 20 μαθητές με ό,τι αυτό σημαίνει…

«Δεν μπορούν να τηρηθούν
οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών»

«Δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, και συγκεκριμένα αυτή του 1,5 μέτρου όταν στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες 23-25 παιδιά. Αυτό είναι πιο έντονο στις προσχολικές ηλικίες, όπου εκεί υπάρχουν και κτηριακά ζητήματα, ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας. Υπάρχουν δυσκολίες και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει στα τμήματα να είναι ένας εκπαιδευτικός ανά 15 μαθητές, και ταυτόχρονα θα πρέπει σε πρώτη φάση να αξιοποιηθούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι στις σχολικές μονάδες και να γίνουν επιπλέον τμήματα. Επίσης σε συνεργασία της Διεύθυνσης Μαγνησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι όπου θα στεγαστούν οι μαθητές για να είναι υγιείς όπως και οι εκπαιδευτικοί. Επίσης θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών για να μπορέσει η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι ασφαλής και να μην χαθεί ούτε μία ώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος δασκάλων και νηπιαγωγών.

«Οφείλαμε να προετοιμαστούμε
όσο το δυνατόν καλύτερα»

Αιχμηρός ήταν απέναντι και στους πολιτικούς, καθώς ο κ. Μούσιος υπογράμμισε ότι εδώ και έξι μήνες ήταν γνωστό ότι ο ιός θα είναι παρών και το φθινόπωρο: «Άρα οφείλαμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, με τους πολιτικούς να είναι αυτοί που κλήθηκαν να δώσουν λύσεις».
Τέλος, έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα σημείωσε ότι στη Φινλανδία δεν επιτρέπονται πάνω από 12-15 μαθητές στην αίθουσα, και στην Ιταλία προσελήφθησαν 50 χιλιάδες αναπληρωτές και άνοιξαν τρεις χιλιάδες νέες αίθουσες. Επίσης στη Σουηδία δεν επιτρέπεται να πηγαίνει ένας εκπαιδευτικός σε δύο σχολικές μονάδες, κατέληξε ο κ. Μούσιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.