Πρόεδρος ΕΣΒ: «Υπάρχει έντονη αγωνία για το μέλλον των εμπόρων»

Ελλιπής ενημέρωση και οικονομική στήριξη προβληματίζουν τον εμπορικό κόσμο

Με τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν κλειστά εδώ και δύο περίπου μήνες, η κατάσταση για εμπόρους και επιχειρηματίες είναι πολύ δύσκολη, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΒ, Απόστολος Οντόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, με την ολική επαναφορά του λιανεμπορίου να γίνεται στις 11 Μαΐου.

Ωστόσο οι έμποροι αγωνιούν για το μέλλον, αφού όπως σημείωσε ο κ. Οντόπουλος έμειναν με το εμπόρευμα στα καταστήματά τους, ενώ χρειάζονται νέες προμήθειες, λόγω εποχικότητας, για τις οποίες δεν υπάρχει ρευστότητα. Βέβαια, τα μέτρα δεν κρίνονται σε καμία περίπτωση ικανοποιητικά, αφού όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΒ τα έξοδα τρέχουν και όσοι πήραν τα 800 ευρώ τα χρειάζονταν για την επιβίωσή τους. «Κανείς δεν μπορούσε με αυτά τα λεφτά να καλύψει τα έξοδα του καταστήματος. Από την άλλη, στη διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής είδαμε ότι ο πρώτος κύκλος ήταν για λίγους και καλούς, και οι απαιτήσεις εξωπραγματικές στα χρόνια των μνημονίων» σχολίασε ο κ. Οντόπουλος. Παράλληλα επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουν λάβει καν τα 800 ευρώ, ενώ η ενημέρωση ήταν ελλιπής για τους λόγους της καθυστέρησης.

Όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων, ο κ. Οντόπουλος τόνισε ότι η χρήση μάσκας και γαντιών συνίσταται αλλά ότι δεν είναι υποχρεωτική! Παράλληλα υπάρχουν απορίες για τον τρόπο που θα γίνεται η δοκιμή των ενδυμάτων και δεν έχουν απαντηθεί. «Πρόκειται για απορίες που θα προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΒ, τονίζοντας ότι από την άλλη είναι ξεκάθαρο το θέμα για τις αποστάσεις και τον αριθμό των καταναλωτών και την παραμονή τους στα εμπορικά καταστήματα.

Οπότε, όλα τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν στις 11 Μαΐου, αλλά ενώ το αρμόδιο Υπουργείο είχε πει ότι οι μεγάλοι χώροι ότι δεν θα άνοιγαν άμεσα, στις 4 Μαΐου άνοιξαν και μεγάλα πολυκαταστήματα που εντάσσονται στους συγκεκριμένους ΚΑΔ. «Υποτίθεται ότι μεγάλα κέντρα δεν θα άνοιγαν και έγινε το αντίθετο, ενώ έμειναν κλειστές μικρές επιχειρήσεις στις οποίες δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού. Φυσικά αυτό δημιούργησε έντονο προβληματισμό» σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΣΒ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.