Πρόεδρος ΕΒΟΛ: «Πρωτοφανής η κρίση-Δεν θα έχουμε ελληνικό γάλα αν δεν ληφθούν μέτρα»

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ ο κ. Στέφανος Διακομής, επισήμανε τη στήριξη της ΕΒΟΛ στους κτηνοτρόφους

Για πρωτοφανή κρίση στον κτηνοτροφικό κλάδο έκανε λόγο ο κ. Στέφανος Διακομής, πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως εάν δεν παρθούν γενναία κυβερνητικά μέτρα και συνεχιστεί αυτή η κρίση, τότε σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ελληνικό γάλα. Ο κ. Διακομής τόνισε τη στήριξη του συνεχίζει και προσφέρει η ΕΒΟΛ σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ανέφερε πως έχει απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, ωστόσο σημείωσε πως τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα.

Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Διακομής σημείωσε πως και στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα, όχι όμως με αυτή την ένταση και τη διάρκεια που υπάρχει σήμερα. Ο διπλασιασμός στις τιμές των ζωοτροφών, εξωπραγματικές τιμές στην ενέργεια, στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο κίνησης έχουν ανεβάσει το κόστος εκτροφής των ζώων σε τέτοια επίπεδα που καθιστούν τη λειτουργία όλων των κτηνοτροφικών μονάδων προβληματική. «Οι κτηνοτρόφοι μας, κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά, αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους, ζώα υποσιτίζονται, το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται, κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες, ζώα οδηγούνται στη σφαγή, η παραγωγή γάλακτος μειώνεται κι αυτό οδηγεί στην έλλειψη γάλακτος στην αγορά, κυρίως στο αγελαδινό γάλα. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται και δικαίως για το υπέρογκο αυτό κόστος εκτροφής και θα πρέπει να βρεθεί λύση. Εμείς ως Βιομηχανία Γάλακτος ήμασταν και είμαστε δίπλα τους και τους στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού. Δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανία γάλακτος χωρίς κτηνοτρόφους, ούτε και κτηνοτρόφοι χωρίς βιομηχανία», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ.
Για το λόγο αυτό η γαλακτοβιομηχανία έχει αυξήσει τις τιμές γάλακτος στους κτηνοτρόφους συγκρινόμενες με τις περσινές τιμές. Για το αγελαδινό από 0,40 ευρώ πέρυσι, φέτος η τιμή έχει διαμορφωθεί από 0,56-0,60 ευρώ το λίτρο, το πρόβειο από 0,95 ευρώ πέρυσι, φέτος είναι 1.30 ευρώ και με τάσεις ανόδου. Αυτό σημαίνει πως υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 40%, που όμως όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διακομής, δεν επαρκεί για τους κτηνοτρόφους.
Σημείωσε δε, πως η ΕΒΟΛ έχει απορροφήσει ένα πολύ σημαντικό κόστος αυτής της αύξησης της πρώτης ύλης, όπως δεν είναι μόνο η πρώτη ύλη. Είναι το κόστος των μεταφορικών, της συλλογής γάλακτος ακόμη και το κόστος συσκευασίας, καθώς έχει αυξηθεί η τιμή στο χαρτόκουτο, το πλαστικό και τα πώματα

Αύξηση στον καταναλωτή 15%
Όπως εξήγησε ο κ. Διακομής αναγκαστικά ένα μέρος αυτών των αυξήσεων πήγε ήδη στην κατανάλωση, ωστόσο πάντα στο μυαλό των ανθρώπων της ΕΒΟΛ είναι και ο καταναλωτής, ο οποίος έχει φτάσει η ξεπεράσει τα όρια της αγοραστικής του δύναμης.
« Εμείς είχαμε το γάλο 1,12 ευρώ, από το 2011, επί 12 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ το γάλα στην κατανάλωση. Προσφάτως αυξήσαμε το γάλα και πήγε στο 1,28 ευρώ-τιμή χρεώσεως χωρίς το ΦΠΑ- , που σημαίνει 1,35 στο ράφι, δηλαδή δώσαμε μια αύξηση 15% και στον κτηνοτρόφο 40%. Το υπόλοιπο αυτό κόστος το απορρόφησε και προσπαθεί να το απορροφήσει η γαλακτοβιομηχανία», είπε η κ. Διακομής.

«Πόλεμος» γαλακτοβιομηχανιών για το γάλα-Συνεχίζουμε τη στήριξη στους κτηνοτρόφους μας
Στην τεταμένη και δύσκολη αυτή συγκυρία έρχεται να προστεθεί και μια ένταση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διακομής, μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, με τη μία να προσπαθεί να πάρει τους κτηνοτρόφους της άλλης, γιατί υπάρχει έλλειψη γάλακτος. Και για να πάρει τον κτηνοτρόφο πρέπει να του προσφέρει κάτι καλύτερο από την άλλη γαλακτοβιομηχανία και αυτό αυξάνει επιπλέον το κόστος.
«Τα όρια αντοχής της γαλακτοβιομηχανίας δεν είναι απεριόριστα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απορροφήσουμε ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε πολύ δύσκολη θέση, τους στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού, με μια σειρά ενεργειών. Πέραν από την τιμή του γάλακτος, που θεωρούμε ότι πανελλαδικά είναι από τις καλύτερες τιμές στην αγορά, έχουμε χορηγήσει σε όσους ζήτησαν προκαταβολές, τους χορηγήσαμε ζωοτροφές και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ίδια τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πληρώνουμε άμεσα το γάλα κι αυτό δεν το κάνουμε σήμερα, αλλά πάντα, αλλά όλα αυτά δεν αρκούν. Πρέπει η πολιτεία να τους στηρίξει. Να εκπονήσει σχέδιο στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, σχολιάζοντας πως τα 89εκ. ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση είναι μια βοήθεια στον κλάδο των κτηνοτρόφων, όμως δεν είναι αρκετά.
«Η πολιτεία μπορεί να επιδοτήσει τις ζωοτροφές βάσει τιμολογίων, μπορεί να πληρώσει έγκαιρα αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τις επιδοτήσεις, να κάνει ρύθμιση των οφειλών ΕΦΚΑ και Δημοσίου, να διαγράψει τις οφειλές στην πρώην αγροτική τράπεζα. Τα ξέρει η πολιτεία αυτά. Πρέπει να στηρίξει την κτηνοτροφία γιατί έτσι όπως πάει, αύριο δεν θα έχουμε δικό μας γάλα και θα είναι όλο εισαγόμενο. Εμείς ως Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε αυτάρκεια στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά μας προϊόντα», υπογράμμισε ο κ. Διακομής.

Στο κόστος και οι ζωοτροφές από την ΕΒΟΛ
Στην προσπάθειά της η ΕΒΟΛ να στηρίξει τους κτηνοτρόφους πουλά στο κόστος και τις ζωοτροφές, με τη γαλακτοβιομηχανία ωστόσο να βρίσκεται στη μέση, έχοντας από τη μια τους αγρότες με τα δημητριακά που κι εκείνοι χρειάζονται στήριξη κι από την άλλη τους κτηνοτρόφους.
Το καλαμπόκι ο Συνεταιρισμός Βόλου το πλήρωσε 0,31 ευρώ, ενώ, όπως είπε ο κ. Διακομής, εάν κάποιος θέλει να πάρει καλαμπόκι από τα σιλό του Αγ. Δημητρίου, θα πάρει με 0.33 ευρώ, ευελπιστώντας πως θα διατηρηθεί αυτή η τιμή μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.
«Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε τους 150-180 κτηνοτρόφους μας. Παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας κι αυτό οι καταναλωτές το γνωρίζουν και τους ευχαριστούμε που μας εμπιστεύονται. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με τον ίδιο ζήλο. Θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε όλο αυτό το κόστος. Στην έσχατη περίπτωση μπορεί να βάλουμε ένα μικρό ακόμη ποσοστό αύξηση στα προϊόντα, γιατί και τα όρια αντοχής τα δικά μας δεν είναι ανεξάντλητα», κατέληξε ο κ. Διακομής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.