Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας: «Θα πρέπει τώρα, να βρούμε τις αιτίες…»

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων χαρακτήρισε την επιδημιολογική μελέτη

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων χαρακτήρισε την επιδημιολογική μελέτη ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης, που τόνισε ότι «θα πρέπει τώρα, να βρούμε τις αιτίες…». «Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος από την παρουσίαση της μελέτης είναι αυτό που είπε ο καθηγητής, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, για να μην μπερδευόμαστε και για να συνεννοούμαστε μεταξύ μας κι αυτό είναι, ότι η μελέτη αυτή είναι περιγραφική και όχι αιτιολογική». Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμης Τσάμης, αναφορικά με τα στοιχεία που προέκυψαν από την επιδημιολογική μελέτη.
Όπως επεσήμανε «αυτό σημαίνει ότι περιγράφει ποια είναι τα προβλήματα που βρήκε, αλλά δεν είναι και δεν έχει σχέση αυτή η μελέτη, σε αυτή την φάση, με τα αίτια αυτών των προβλημάτων. Είναι άλλο η «υπόθεση» στην επιστήμη κι άλλο μετά η διαδικασία της «απόδειξης». Εμείς είμαστε στην διαδικασία της κατάδειξης του προβλήματος. Στην πορεία η επιστήμη καλεί να αποδείξει εάν αυτά που καταδεικνύονται ισχύουν και να συσχετιστούν τα αποτελέσματα, με κάποιες αιτίες.

Να βρούμε τις αιτίες

Όπως σημείωσε ο κ. Τσάμης, έχουμε αυξημένους αιματολογικούς καρκίνους, όπως και αυξημένο σακχαρώδη διαβήτη και σε κάποιες κατηγορίες, είδαμε ότι έχουμε αύξηση πνευμονικών καρκίνων στους άνδρες. Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση και θα πρέπει να βρούμε τις αιτίες. Τα νοσήματα έχουν πολυπαραγοντικές αιτίες». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, «αυτό που έγινε είναι πραγματικά πρωτοποριακό για όλη την Ελλάδα και λέμε ότι κάναμε κάτι θετικό. Κι αυτό έγινε γιατί κάναμε συνέργειες, συνεργάστηκαν πολλοί φορείς. Στη συνεργασία πάσχουμε σαν χώρα, σαν κοινωνία, γιατί ο καθένας πιστεύει ότι είναι ο ειδικός, ο μέγιστος. Όταν έχουμε τέτοιες νοοτροπίες δεν κάνουμε τίποτα, απλώς τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Εδώ «αλλάξαμε μπαλιές» μεταξύ μας και βάλαμε πολλά καλάθια και κάναμε το πρώτο βήμα. Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε και θα το παρακολουθούμε κι αυτό όχι γιατί ικανοποιούνται ματαιοδοξίες των επιστημόνων, αλλά γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, που μπορούν να το πάρουν και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ως καλή πρακτική κι αυτό να γίνει για να βρούμε ποια είναι τα προβλήματα μας, συνολικά σαν κοινωνία σε θέματα υγείας, αλλά και κατά τόπους, να μπορέσουμε να άρουμε τις αιτίες για να μην έχουμε άσχημα αποτελέσματα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.