Πρόεδρος Π.Ο.Ξ. Γρηγ. Τάσιος στο «Ράδιο-Ένα»: Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα υπάρχει μία ακινησία

Υπέρ του «υγειονομικού διαβατηρίου» ο κόσμος του τουρισμού. Αναμένεται πρόγραμμα επιδότησης απ ΄τον Μάρτιο

Το εμβόλιο του κορωνοϊού έχει αλλάξει πλέον τα δεδομένα σε όλους τους τομείς της ζωής. Από την πρώτη στιγμή όλοι χαρακτήρισαν το εμβόλιο ως το μοναδικό «όπλο» για την πανδημία που θα αλλάξει τα δεδομένα που έχουν σχηματιστεί τον τελευταίο χρόνο. Σ’ αυτή τη συνιστώσα συγκλίνουν και οι άνθρωποι του τουρισμού, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, που μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή να συμφωνεί με το προτεινόμενο από τον Έλληνα πρωθυπουργό, υγειονομικό διαβατήριο. Βέβαια, ο κ. Τάσιος παρουσίασε και την παρούσα εικόνα των ελληνικών ξενοδοχείων τα οποία δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, όμως το μόνο που δείχνει πως είναι ανοιχτά είναι η ταμπέλα «Ανοιχτόν».
Με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη συσκέφθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η Πανελλήνια Ομοσπονδία ξενοδόχων προκειμένου να αποτυπωθεί η παρούσα κατάσταση, να συζητηθούν τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, αλλά και να σχεδιαστεί το μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, με τους ξενοδόχους να χαρακτηρίζουν ως πολύ καλή κίνησης της κυβέρνησης την επιστρεπτέα προκαταβολή, προτείνοντας όμως να μην γίνει επιστρεπτέα σε κάποιο ποσοστό, ενδεχόμενο το οποίο είναι ανοιχτό από την πολιτεία.
«Το ζητούμενο για μας είναι οι οφειλές προς το δημόσιο, οι τράπεζες και το τι γίνεται από δω και στο εξής καθώς φαίνεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα υπάρχει μία ακινησία. Ιδιαίτερα τα συνεχούς λειτουργίας και τα ορεινού όγκου ξενοδοχεία θα είναι σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο σε ακινησία και τα θερινή σεζόν θα ξεκινήσουν να κινούνται από τον Μάιο, όμως όλα αυτά εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά και τους επισκέπτες της ορισμένα νησιά του νοτίου Αιγαίου και όποιες ειδικές μορφές τουρισμού όπως τα Μετέωρα», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Επιδότηση των ξενοδοχείων

Ένα πολύ βασικό θέμα της συζήτησης ήταν και η οικονομική ενίσχυση των ξενοδοχείων, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.
«Στη συζήτηση με τον Υπουργό θέσαμε το ζήτημα του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση με το πλαφόν covid έως 3 εκ. ευρώ. Θυμίζω πως οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα μέχρι 800.000 ευρώ να μπορέσουν να επιδοτηθούν λόγω του covid, αυτό όμως το όριο έχει αυξηθεί στα 3 εκ. κι αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει τον τουρισμό στο επόμενο διάστημα», είπε ο πρόεδρος του ΠΟΞ συμπληρώνοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο και αφορά στις επιχειρήσεις που τόλμησαν να ανοίξουν ή παρέμειναν ανοιχτές.
Ο κ. Τάσιος διευκρίνισε πως το νέο πρόγραμμα θα είναι στη λογική της επιδότησης και όχι της επιστροφής χρημάτων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, με τους ξενοδόχους να αναμένουν και πως θα λειτουργήσει και το τραπεζικό σύστημα με τα τοκοχρεολύσια με τον ίδιο να σχολιάζει «δεν υπάρχει τζίρος, οπότε ποιους τόκους και τοκοχρεολύσια, όταν έχουμε δανειστεί από το 2020 για να ανταπεξέλθουμε; Πρέπει από 1/1/2022 να πληρώσουμε. Εάν δεν τζιράρουμε πως θα πληρώσουμε;».
Βέβαια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε πως η κυβέρνηση βαδίζει μήνα με τον μήνα, επισημαίνοντας πως δεν έχει άδικο σε αυτό μιας και όλοι βλέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που εξελίσσονται, αλλά και την έναρξη του εμβολιασμού.

Σωστή η πρόταση για υγειονομικό διαβατήριο

Αναφορικά για το μέλλον, ρόλο «κλειδί» στη λειτουργία των ξενοδοχείων και εν γένει του τουριστικού κλάδου αποτελεί πλέον το εμβόλιο.
«Η πρόταση του Πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι όποιος έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να μετακινείται πιο άνετα, είναι πολύ σωστή. Μην γελιόμαστε, η Ελλάδα περιμένει το 2021 τον τουρισμό για να ξεκινήσει την ανάκαμψη. Σε μας είναι ξεκάθαρο για την επιβίωσή μας το 2021. Το εμβόλιο θα δώσει τη δυνατότητα ο άλλος να σκέφτεται πιο άνετα για το πως θα μετακινηθεί , να ταξιδέψει και θα κάνει και κράτηση. Σημαντικό ρόλο παίζει και η χώρα να είναι «εμβολιασμένη» και στην Ελλάδα κοιτάμε τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Ο ευρωπαίος πελάτης και οποιοσδήποτε άλλος επισκέπτης θα προτιμήσει μία χώρα «καθαρή» επιδημιολογικά, με ένα ασφαλές περιβάλλον υγείας», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.
Φυσικά, το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει με μαγικό τρόπο σε όλους, οπότε και φέτος όπως τόνισε ο ίδιος θα συνεχιστούν και τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα, όμως τα μοριακά τεστ «Δεν έχει φύγει ο ιός, θα λειτουργήσουμε το καλοκαίρι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που λειτουργήσαμε. Δουλέψαμε πέρυσι με αυτά, γνωρίζουμε πως γίνεται και πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον πελάτη και μένει να δούμε εάν θα έρθουν πελάτες. Αυτή τη στιγμή κλειδί είναι το εμβόλιο. Εάν έχουμε κι εμείς ένα σημαντικό αριθμό εμβολιασμένων, έχουμε πελάτες με το υγειονομικό διαβατήριο , τότε έχουμε μία ελεύθερη μετακίνηση», σημείωσε.
Συμπλήρωσε δε, πως φέτος οι πελάτες και κυρίως οι Ευρωπαίοι θα επιλέξουν μία και κοντινή πτήση και έχοντας κάνει αποταμίευση μέσα στην πανδημία, θα πρέπει η Ελλάδα να δείξει ένα σωστό πρόσωπο για να κερδίσει αυτούς τους επισκέπτες που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους.
Ωστόσο εκείνο που επεσήμανε είναι πως η προσοχή όλων πρέπει να διατηρηθεί, κάνοντας λόγο για εμφάνιση τρίτου κύματος εάν ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ή υπάρχει πλήρης ελευθερία μετακίνησης. «Το ζήτημα είναι να αντέξουμε και παράλληλα με τον εμβολιασμό να προχωρήσουμε. Είναι πόλεμος αυτό που βιώνουμε και η ακινησία υπάρχει, γιατί είμαστε σε υγειονομικό πόλεμο», σχολίασε.

Συνέχιση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο το μόνο σίγουρο «χαρτί» των ξενοδόχων μέχρι στιγμής είναι τα voucher Κοινωνικού Τουρισμού, με κρατήσεις που δεν αξιοποιήθηκαν που σε κάποιες περιπτώσεις ξενοδοχείων φτάνει και το 10% των κρατήσεών τους. « Από κει και πέρα δεν υπάρχει τίποτα. Θα κάνουμε προσπάθειες και για τον εσωτερικό τουρισμό, με το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που υπάρχει δέσμευση του Υπουργού Τουρισμού ότι θα συνεχιστεί. Εμείς είμαστε σε εγρήγορση ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και να ενδυναμωθεί», σημείωσε ο ίδιος.
Τέλος για την παρούσα κατάσταση των ξενοδοχείων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε πως θεωρητικά τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά, καθώς δεν υπάρχει κρατική εντολή για αναστολή της λειτουργίας τους. Παρόλα αυτά από τα 10.000 ξενοδοχεία, λειτουργούν μόλις τα 1500 κυρίως αστικού τύπου, όμως το προσωπικό είναι σε αναστολή και το μόνο ουσιαστικά που υπάρχει είναι η πινακίδα ότι είναι απλά ανοιχτά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.