Πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας: Προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο έρχεται προς καύση το CLO (ηχητικό)

Η Νάνσυ Καπούλα, είπε ότι το υλικό δεν προβλέπεται στην ΑΕΠΟ και δεν πέρασε διοικητική διαδικασία

Προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο η ΑΓΕΤ φέρνει το θέμα της πειραματικής καύσης του εναλλακτικού καυσίμου CLO, που δεν προβλέπεται στην ΑΕΠΟ της βιομηχανίας και δεν πέρασε από διοικητικές διαδικασίες και κοινωνικής διαβούλευσης, υποστηρίζει το ΤΕΕ Μαγνησίας.
Η πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, είπε ότι η κοινωνία έχει δίκιο που ανησυχεί και ότι ο όρος πειραματικής καύσης ενός υλικού και σε μια μονάδα που βρίσκεται μέσα στην πόλη, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται εύκολα, καθώς το πειραματικό γίνεται για να διαπιστωθούν πιθανές αστοχίες ή άλλα προβλήματα, που σε πραγματικές συνθήκες σημαίνει, ότι αν υπάρξει αστοχία ή πρόβλημα η αέρια ρύπανση δεν είναι κάτι που διορθώνεται.

«Λογικό να δημιουργείται ανησυχία»

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συμφωνία για μια πειραματική καύση και αυτή ήδη προβληματίζει σαν διαδικασία. Η ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ υπάρχει για έναν συγκεκριμένο λόγο και δεν καταγράφεται το συγκεκριμένο υλικό και αν κάθε φορά υπάρχει δυνατότητα το αρμόδιο υπουργείο να στέλνει άλλους κωδικούς και άλλα υλικά που δεν είναι δοκιμασμένα, είναι λογικό να δημιουργείται ανησυχία», τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου Νάνσυ Καπούλα.
Σύμφωνα με την κα Καπούλα, αυτό το μνημόνιο μεταξύ υπουργείου και τσιμεντοβιομηχανιών ουσιαστικά καταστρατηγεί κάθε διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς για το συγκεκριμένο καύσιμο, δεν υπάρχουν προδιαγραφές και καμία ενημέρωση θεσμική και της κοινωνίας.
«Πώς να μη δώσουμε δίκιο στην κοινωνία που ανησυχεί, όταν η ίδια διαδικασία χαρακτηρίζεται από τον όρο πειραματικό και ότι δεν ακολουθήθηκε μια διοικητική διαδικασία και δεν υπάρχουν εγκεκριμένες προδιαγραφές για το υλικό μέσω της ΑΕΠΟ», υπογράμμισε.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι ο όρος πειραματικής καύσης ενός υλικού και σε μια μονάδα που βρίσκεται μέσα στην πόλη, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται εύκολα, καθώς το πειραματικό γίνεται για να διαπιστωθούν πιθανές αστοχίες ή άλλα προβλήματα, που δεν μπορούν να διαπιστωθούν σε πραγματικές συνθήκες, καθώς αν υπάρξει αστοχία ή πρόβλημα η αέρια ρύπανση δεν είναι κάτι που διορθώνεται.

Δικλείδα η επιτροπή κοινωνικού ελέγχου

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, τόνισε ότι εφόσον παρακάμφθηκαν οι διαδικασίες και το θέμα πέρασε κατ’ αυτό τον τρόπο, η επιτροπή κοινωνικού ελέγχου, είναι δικλείδα ασφαλείας, καθώς θα μπορεί να μπει στο εργοστάσιο, να παρακολουθεί τις μετρήσεις και να έχει πλήρη ενημέρωση.
«Αν γινόταν αυτό, τυπικά η εταιρία θα είχε εφαρμόσει το μνημόνιο συνεργασίας που η ίδια υπέγραψε», ανέφερε. Όσον αφορά στην επιτροπή που έχουν συστήσει τοπικά οι επιστημονικοί φορείς, η κα Καπούλα είπε ότι χωρίς θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να παρέμβει και να κάνει ελέγχους σε ιδιωτική επιχείρηση, παρά μόνο να παρακολουθεί και να τοποθετείται επί των ζητημάτων που προκύπτουν.

Για την ΜΠΕ εταιρίας παραγωγής RDF

Η κα Καπούλα, σχολιάζοντας την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΜΠΕ εταιρίας παραγωγής RDF, που είχε αίτημα αύξησης της ετήσιας παραγωγής και η οποία απορρίφθηκε, δήλωσε ότι και το ΤΕΕ γνωμοδότησε αρνητικά, διότι η συγκεκριμένη ΜΠΕ δεν είχε βασικές προδιαγραφές, όπως ορίζει ο νόμος.
Όπως εξήγησε, έλειπε παντελώς ο κατάλογος καταγραφής των ποσοτήτων των διαχειριζόμενων υλικών, ενώ έθεσε το θέμα της πυροπροστασίας, που η Πολιτεία έχει θεσπίσει ελαστικούς όρους, αλλά αν ξεσπάσει πυρκαγιά σε συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο μετατρέπεται σε έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όπως συνέβη στη Μεταμόρφωση Αττικής.
Αναφορικά με το επιχείρημα του δημάρχου ότι η εισήγηση είναι αρνητική, διότι η μονάδα θα είναι ανταγωνιστική σε αυτή που θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Βόλου, η πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι ο Δήμος Βόλου θέλει να παράγει εναλλακτικά καύσιμα και να τα στέλνει προς καύση στην ΑΓΕΤ και ο ισχυρισμός του δημάρχου επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα του ΤΕΕ και της παράταξης «Βόλος Έξυπνη Πόλη», που κατατέθηκαν προ μηνών.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Δημοτική Αρχή είναι ότι αν ο ανταγωνισμός «πνίξει» το εγχείρημα που – λανθασμένα κατ’ εμάς – κάνει ο Δήμος να διαχειριστεί τα απορρίμματα, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι μια επιχείρηση που θα κλείσει, αλλά ότι ο Βόλος θα πνιγεί στο σκουπίδι, καθώς με τις νέες προδιαγραφές της ΕΕ δεν μπορούν να πηγαίνουν υα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ», δήλωσε η κα Καπούλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.