Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο «Ράδιο ΕΝΑ»: Σε κουτιά για να μην βραχούν οδοντιατρικά μηχανήματα στο ΚΥ Ζαγοράς

"Να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί με δύο rapid test, γιατί θα χαθούν ανθρώπινες ζωές"

Τραγική είναι η κατάσταση του κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή και έχοντας γνώση για το συγκεκριμένο κτήριο, ανέφερε πως στο Κέντρο Υγείας του Πηλίου βρίσκονται σε κουτιά σύγχρονα οδοντιατρικά μηχανήματα για να μην βραχούν και σκουριάσουν! Ο ίδιος ζήτησε χρηματοδότηση από την πολιτεία για την επισκευή του Κ.Υ. Ζαγοράς και επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στις κτηριακές υποδομές σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα υγείας πανελλαδικώς. Αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Γιαννάκος ζήτησε να επιστρέψουν στα πόστα τους όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, γιατί δεν έχουν γίνει προσλήψεις κι αν επιδεινωθεί η κατάσταση με την πανδημία, τότε θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός στα δικαστήρια της πρώην Σχόλης Ευελπίδων , Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Εκδικάζεται σήμερα η αγωγή αποζημίωσης της ΠΟΕΔΗΝ, κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις των υγειονομικών μονάδων και η συντήρησή τους αποτελεί ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αφέθηκε στην άκρη, λόγω των μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια και τώρα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, με την κακοκαιρία “Αθηνά” αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η κατάσταση σε Κέντρα Υγείας της χώρας , με αποκορύφωμα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, όπου η στέγη του, έχει μεγάλο πρόβλημα και τα νερά εισβάλλουν συνεχώς στο εσωτερικό, δυσχεραίνοντας την παραμονή ασθενών και προσωπικού στον χώρο.
“Είναι κρίμα από τον Θεό, ασθενείς και προσωπικό να κρατούν ομπρέλες στο εσωτερικό και να υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν στέγες από υγειονομικές μονάδες, λόγω έλλειψης συντήρησης κι αυτό προέρχεται από την έλλειψη κονδυλίων. Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς υπάρχει χρόνιο πρόβλημα με τη σκεπή. Είναι πέτρινη η κατασκευή και ισχύει ειδικός οικιστικός κανονισμός . Είχαν βγει 80.000 ευρώ αλλά όλοι οι διαγωνισμοί ήταν άκαρποι διότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο και τώρα υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός. Θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα, να διορθωθεί η κατάσταση”, είπε ο κ. Γιαννάκος.

Τα χρήματα επαρκούν με το ζόρι για να βγει ο χρόνος

Μάλιστα ανέφερε πως στο Κ.Υ. Ζαγοράς εξαιτίας της κατάστασης αυτής, υπάρχουν σύγχρονα οδοντιατρικά μηχανήματα μέσα σε κουτιά και είναι κλειδωμένα για να μην βραχούν , να μην σκουριάσουν και χαλάσουν, ενώ η επικουρική οδοντίατρος επειδή δεν είχε αντικείμενο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου.
“Είναι κρίμα να μην έχουν τις υπηρεσίες που πρέπει, οι πολίτες της περιοχής , επειδή δεν φροντίζουμε κτηριακά το Κέντρο Υγείας”, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και εντοπίζεται σε όλες τις υγειονομικές μονάδες.
“Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρήματα επαρκούν με το ζόρι για να βγει ο χρόνος σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά και δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών για να επισκευαστούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις . Κατά καιρούς και το Νοσοκομείο Βόλου έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές και οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να βγάζουν τα νερά με κουβάδες εκτός των εργαστηρίων και κλινικών”, σχολίασε.

Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι
σε αναστολή- Θα χαθούν ανθρώπινες ζωές

Αναφορικά με το ζήτημα της αναστολής καθηκόντων για τους υγειονομικούς που δεν δέχτηκαν να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, ο κ. Γιαννάκος τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα επιχειρησιακό σχέδιο αντικατάστασής τους, όπως έλεγε η κυβέρνηση, εργαζόμενοι με τρίμηνες συμβάσεις δεν επιθυμούν να προσληφθούν και οι ελλείψεις έχουν διογκωθεί. Εάν επιδεινωθεί και η κατάσταση με τον κορωνοϊό, τότε όπως υπογράμμισε θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.
“Έχουν φύγει 7000 εργαζόμενοι με αναστολή καθηκόντων και δυστυχώς δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Τα Νοσοκομεία είναι σε οριακή κατάσταση γιατί όταν φεύγει το 10% του προσωπικού ξαφνικά και χωρίς αναπλήρωση και με δεδομένες τις ελλείψεις που υπήρχαν, τα νοσοκομεία σήμερα έχουν φτάσει στα όριά τους. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση ότι εάν υπάρξει επιδείνωση του ιού, θα χαθούν ανθρώπινες ζωές”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ που σημείωσε πως τα γενικά περιστατικά είναι αναγκασμένα να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, όμως το πρόβλημα έγκειται σε ανθρώπους ανασφάλιστους, που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα.

«Οι υγειονομικοί αντιμετωπίζονται
χειρότερα και από εγκληματίες»

Ο κ. Γιαννάκος βλέπει ως μόνη λύση την επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας, με τη διενέργεια δύο rapid tests εβδομαδιαίως και τηρώντας τα ατομικά μέσα προστασίας.
Σε σχέση δε με την υποχρέωση που έχουν όσοι τέθηκαν σε αναστολή να επιστρέψουν τον μισθό του Σεπτεμβρίου, ο ίδιος επεσήμανε πως ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν διαπράξει κακουργήματα και είναι φυλακή λαμβάνουν το 50% του μισθού τους και οι υγειονομικοί αντιμετωπίζονται χειρότερα και από εγκληματίες.
” Έχουμε εκπαιδευτικούς που αποδεδειγμένα έχουν βιάσει μαθητές, είναι φυλακή και παίρνουν το 50% του μισθού κι ένας που ήταν επί 18 μήνες στην πρώτη γραμμή, δούλευε με ασφάλεια, δεν έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, γι’ αυτό και δεν βγήκε σε αργία , γιατί εάν είχε νοσήσει θα δούλευε με το πιστοποιητικό νόσησης , άρα αυτός προσέχει και στη δουλειά του και στο σπίτι του, αυτόν, τον πετάς χωρίς μισθό και τον αντιμετωπίζεις χειρότερα από εγκληματία”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.