Προγράμματα ανεργίας με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες όπως στον Βόλο

Στόχος του ΟΑΕΔ, προκειμένου να συνδεθεί η αναζήτηση εργασίας με το επιχειρείν

Άνοιγμα στην κοινωνία και στις ιδιομορφίες κάθε τοπικής κοινωνίας, όπως με ξεχωριστά προγράμματα στον Βόλο, προσπαθεί να κάνει ο ΟΑΕΔ, με τον Διοικητή του κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη να σημειώνει τη σπουδαιότητα διασύνδεσης της εύρεσης εργασίας με τις ανάγκες του επιχειρείν, σε κάθε τόπο ξεχωριστά.
Ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στο “Ράδιο-Ένα” και τον Ηλία Κουτσερή πως ο ΟΑΕΔ προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καραντίνας να ολοκληρώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του και πλέον οι δύο πιο συχνές υπηρεσίες του να είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στο κοινό.
Ως παγκόσμιο φαινόμενο που χρειάζεται συντονισμένη και ολοκληρωμένη δράση χαρακτήρισε την ανεργία ο κ. Πρωτοψάλτης, επισημαίνοντας πως ο ΟΑΕΔ μέσα στην πανδημία κατάφερε να κάνει βήματα προόδου με βασικό αυτό της ψηφιοποίησης πολλών υπηρεσιών του.

“Εμείς μέσα στην πανδημία ουσιαστικά ολοκληρώσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΕΔ και καταφέραμε όλα να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Οι δύο πιο συχνές υπηρεσίες του Οργανισμού, που είναι η εγγραφή στο μητρώο και η αίτηση για επίδομα ανεργίας και που ευθύνονταν για τα 2/3 της προσέλευσης του κοινού στις υπηρεσίες μας, τώρα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά”, εξήγησε ο Διοικητής.
Παράλληλα, ο ίδιος προέταξε τη σύνδεση που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του ΟΑΕΔ και του κόσμου του επιχειρείν υπογραμμίζοντας ωστόσο και τη σημασία των τοπικών κοινωνιών, ως προς τις ανάγκες που υπάρχουν για εργατικό δυναμικό.
“Πρέπει να έχουμε στενότερη διασύνδεση μεταξύ του ΟΑΕΔ και του κόσμου του επιχειρείν , διότι για να βρούμε δουλειά στους ανέργους πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόμενους. Αυτά τα δύο πράγματα πάνε μαζί. Εμείς ενώ είμαστε πολύ κοντά στους ανέργους, πρέπει να κάνουμε μία αντίστοιχη προσπάθεια εξωστρέφειας να έρθουμε πιο κοντά στις επιχειρήσεις και στις τοπικές κοινωνίες, γιατί όλα τελικά είναι τοπικά. Πρέπει να γνωρίζουμε πως η κάθε αγορά εργασίας έχει ιδιαιτερότητες και πρέπει να σχεδιάζουμε δράσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών”, υποστήριξε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Νέα προγράμματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στο μεταξύ, ο ΟΑΕΔ προωθεί και νέα προγράμματα εργασίας 100.000 νέων θέσεων έως το τέλος του χρόνου, με τις 45.000 να αφορούν το Κοινωφελές και το Πρόγραμμα Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών και 55.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Πρωτοψάλτης ωστόσο τόνισε την αναγκαιότητα της καλύτερης προώθησης των προγραμμάτων, προκειμένου να ενημερώνονται γι’ αυτά οι άνεργοι, αλλά και της συνεχούς παρακολούθησή τους, καθώς εάν ένα πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγορές, θα πρέπει να μετασχηματιστεί.
“Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο να επικοινωνούμε τα προγράμματα και ταυτόχρονα να παρακολουθούμε την αγορά εργασίας, γιατί κάποια προγράμματα δεν “τρέχουν”. Πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, πρέπει να βελτιώνονται κι αν χρειάζεται να αλλάζουν”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.