Πρώην χρήστης εκμυστηρεύεται πως γλίτωσε από τον εφιάλτη των ναρκωτικών

Πάνω από 100 χρήστες υποστηρίζονται από το ΚΕΘΕΑ Έξοδος

Μπορεί στη σημερινή κοινωνία να υπάρχει το πλεονέκτημα της πληροφόρησης, ωστόσο το ζήτημα των ναρκωτικών, συνεχίζει να είναι βαθύ, επίκαιρο και να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Για το μείζον ζήτημα της χρήσης των ναρκωτικών, που εξακολουθεί να ταλανίζει εκατοντάδες οικογένειες και μάλιστα σημειώνεται και αύξηση, μίλησε χθες μνε αφορμή την «Ημέρα κατά των ναρκωτικών», ο Γιώργος Καρεκλίδης στο Ράδιο ΕΝΑ 102.5, με τον Σωτήρη Μπουντή, Υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα αλλά και με πρώην χρήστες, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουντή, «αν και σήμερα προσπαθούν όλοι να γιορτάσουν το δρόμο έξω από την εξάρτηση, καθώς είναι η Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζει να είναι επίκαιρο.
«Μπορεί να έχει μειωθεί η ενέσιμη χρήση, υπάρχει όμως μεγάλη διάδοση των ουσιών γενικότερα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που είναι ακόμη μπλεγμένοι με την εξάρτηση», σημείωσε ίδιος.

Μεγαλώνει η ηλικία των χρηστών

Αναφορικά με τις ηλικίες, οι άνθρωποι που είναι στη χρήση, σύμφωνα με τους μέσους όρους, μεγαλώνει η ηλικία τους. Αυτό, όπως σχολίασε ο κ. Μπουντής έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες.
«Έχει αυξηθεί ο χρόνος επιβίωσης, γιατί παλιά πολύ δύσκολα θα συναντούσαμε έναν άνθρωπο στη χρήση να ξεπερνά τα 40 χρόνια. Έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η οικογένεια και οι άνθρωποι αργούν να αντιληφθούν το πρόβλημα κι έρχονται αργά για βοήθεια. Οι χρήστες έρχονται στην ηλικία των 27- 30 ετών και πιο αργά. Ο σκοπός είναι να προλάβουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γι’ αυτό και υπάρχει ειδικά στον Βόλο το ΚΕΘΕΑ Πιλότος, που απευθύνεται σε εφήβους και σε νεαρούς ενήλικες, προσπαθώντας να προλάβει τη χρήση όσο είναι στα πρώιμα στάδια», υπογράμμισε ο ίδιος.
Το ΚΕΘΕΑ Έξοδος ασχολείται με τους ενήλικες χρήστες. Υπάρχει το πρόγραμμα διαμονής, όμως σήμερα έχει κι άλλα προγράμματα. Υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα, καθώς πολλοί άνθρωποι, που είναι στη χρήση είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι, ή προσπαθούν να είναι εργαζόμενοι ή υποαπασχολούμενοι κι αυτό θεωρούν ότι είναι εμπόδιο να ζητήσουν βοήθεια.
«Μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους σε ένα ανοιχτό πλαίσιο, μπορούν να δουλεύουν παράλληλα, να έχουν την οικογένειά τους και να έρχονται για υποστήριξη», σχολίασε ο κ,, Μπουντής.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που χρειάζονται ένα πλαίσιο διαμονής. Εκείνοι που πρέπει να πάρουν την απόστασή τους από το περιβάλλον της χρήσης εντελώς και χρειάζεται να μπουν σ’ ένα πρόγραμμα διαμονής. Επίσης έχουν αναπτυχθεί προγράμματα για το αλκοόλ και για τα τυχερά παιχνίδια.

Ο ρόλος της πολιτείας και η κρίση

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπουντής «Η κρίση έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά όλη την κατάσταση. Είναι ένας από τους παράγοντες, που αυξάνει τις αιτίες της χρήσης και μειώνει όμως το κράτος πρόνοιας. Με την έννοια, ότι εφόσον μειώνονται οι προϋπολογισμοί, δεν γίνονται προσλήψεις, είναι λιγότεροι οι άνθρωποι και οι υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν.
Ήταν μια πολύ έντονη κατάσταση αυτά τα χρόνια, η οποία πολύ λίγο έχει βελτιωθεί. Παρόλα αυτά, τα δημόσια προγράμματα και το ΚΕΘΕΑ Έξοδος, είναι ένα από αυτά, είναι από τα προγράμματα με την υψηλότερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Γιατί μέσα στην κρίση εμφανίστηκαν και πολλοί ιδιώτες και ψευτοθεραπευτές που παρουσίαζαν διάφορα αποτελέσματα στην προσπάθειά τους να βγάλουν λεφτά».
Αναφορικά με τα ιδιωτικά προγράμματα ο κ. Μπουντής τόνισε, πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα ιδιωτικά προγράμματα απεξάρτησης και πως όσα υπάρχουν, λειτουργούν παράτυπα, ενώ για τα προγράμματα του εξωτερικού, π.χ. Ισπανία, σχολίασε πως το σημαντικό σ’ αυτό είναι η πρόνοια της επανένταξης. «Αν είναι να γυρίσεις από την Ισπανία στην Ελλάδα και να ξεκινήσεις από το μηδέν είναι ένα ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι υποστηριζόμενοι και η οικογένεια

Οι άνθρωποι που υποστηρίζονται από την Έξοδο, είναι πάνω από 100 και είναι μοιρασμένοι στο πρόγραμμα διαμονής, στο ανοιχτό πρόγραμμα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός είναι στα νέα προγράμματα που αφορούν το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα οι ειδικοί του ΚΕΘΕΑ Έξοδος, υποστηρίζουν και πολλούς ανθρώπους στις φυλακές Λάρισας και Τρικάλων.
Αντίστοιχα υπάρχει κι ένα παράλληλο πρόγραμμα για την οικογένεια, καθώς είναι οι πρώτοι που έρχονται για βοήθεια.
«Η οικογένεια είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Συνήθως οι γονείς είναι οι πρώτοι που απευθύνονται σε μας και υπάρχουν περιπτώσεις, που δεν αντέχουν εάν το παιδί τους σταματήσει το πρόγραμμα. Είναι μια μεγάλη διαδικασία, που χρειάζεται στήριξη ο χρήστης απ’ όλες τις πλευρές. Δυστυχώς η πλειοψηφία των χρηστών, δεν θα τα καταφέρει. Υπάρχουν πολλοί έξω που έχουν εμπλακεί με τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά και η εξάρτηση δεν είναι παιχνίδι. Τα πράγματα στη χρήση γίνονται σταδιακά. Είναι μια πορεία που εξελίσσεται σιγά σιγά. Όσο πιο πολύ αξιοποιήσεις τις πληροφορίες, τόσο καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό το υποστηρικτικό περιβάλλον για τον χρήστη», υποστήριξε ο κ. Μπουντής.

Στο στάδιο της επανένταξης ο Μιχάλης, ο Γιώργος και ο Στάθης

Μαζί με τον κ. Μπουντή, φιλοξενήθηκαν στο στούντιο του Ράδιο-Ένα, και τρεις πρώην χρήστες ο Μιχάλης, ο Γιώργος και ο Στάθης, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης και μίλησαν για την εμπειρία τους.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Δεν χρειάζεται κάποιος να ξενιτευτεί για να κάνει κάτι με τον εαυτό του. Υπάρχουν εδώ οι δομές και οι άνθρωποι για να σε υποστηρίξουν. Για μένα παίζει μεγάλο ρόλο η καθοδήγηση και η συμβουλή που παίρνω από τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ και τον κ. Μπουντή. Θέλουν να με δουν να προχωράω και αυτό με βοηθάει. Πλέον με τους γονείς μου συνεννοούμαι. Τους κοιτάω στα μάτια. Αυτό δεν το είχα πριν από 3 χρόνια. Αυτή τη στιγμή μπορώ να κάνω, ό,τι θέλω. Ό,τι είναι υγιές, ό,τι μου προσφέρει χαρά, πλέον μπορώ να το κάνω. Ζω και περνώ καλά. Η ευτυχία είναι σε πολλά πράγματα και σε καμία περίπτωση, δεν είναι στα ναρκωτικά. Προτιμώ να είμαι όρθιος και να κάνω πράγματα, παρά να μην κάνω τίποτα. Θα συμβούλευα τους γονείς να μην ντρέπονται, να ενημερωθούν, όταν αντιληφθούν ένα πρόβλημα. Αισθάνομαι ευτυχισμένος σήμερα», είπε ο Μιχάλης.

«Πρέπει πρώτα να μιλήσεις με τον εαυτό σου κι έπειτα με την οικογένεια. Η απόφαση είναι το πιο δύσκολο. Μόλις την πάρεις την απόφαση να ξεφύγεις από τα ναρκωτικά, αυτό σε γεμίζει. Βέβαια, όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Δεν κατηγορώ καμία οικογένεια, ούτε τη δική μου. Πρέπει να υπάρχει συζήτηση. Εγώ πίστευα ότι κρύβω τη χρήση μου, αλλά κάποια στιγμή αυτό φαίνεται. Πιστεύω πως δεν μου τα έφερε έτσι η ζωή. Εγώ πήρα λάθος αποφάσεις που με οδήγησαν στα ναρκωτικά. Εκείνο το συμβάν που με είχε ταρακουνήσει, ήταν όταν η μάνα μου με έδιωξε από το σπίτι. Τότε κατάλαβα τι γινόταν. Σε μένα αυτή η σκληρότητα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου. Πλέον, με την οικογένειά μου είμαστε ανοιχτοί κι αυτό το μάθαμε μέσα από το πρόγραμμα. Παράλληλα, για το ζήτημα της επανένταξης, η κοινότητα του ΚΕΘΕΑ σε βοηθά να έχεις την ευθύνη σε ό,τι κάνεις. Στη δουλειά σου, στη ζωή σου. Να είσαι σωστός, να μην λες ψέμματα, να είσαι ειλικρινής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος.

«Η Έξοδος με βοήθησε πολύ γιατί πέρα από το κομμάτι της χρήσης, γνώρισα και τον εαυτό μου. Παλιά δεν αγαπούσα τον εαυτό μου, δεν μπορούσα να αγαπήσω και ανθρώπους. Τώρα στην επανένταξη έχω έναν κύκλο ανθρώπων καθαρών, έχω κάνει φίλους. Έχουν μπει κι άλλες βάσεις με την οικογένεια. Οι γονείς μου έχουν τραβήξει πάρα πολλά από μένα, αλλά δεν ήμουν σε θέση να τα δω καθαρά όταν ήμουν στη χρήση. Με πολλή προσπάθεια από τους γονείς μου, πήρα την απόφαση. Ο αδερφός μου δεν μου μιλούσε και το αντιλήφθηκα και είπα δεν πάει άλλο. Ή θα πεθάνω ή θα πάω φυλακή. Έπρεπε να πάρω την απόφαση. Μέσα από το πρόγραμμα γνώρισα και έμαθα να αγαπώ τον εαυτό μου. Έχω βρει την ταυτότητά μου ως άνθρωπος. Κάνω όνειρα, τα όνειρά μου θέλω να τα κάνω στόχους μου. Τώρα με τους γονείς μου κάνω ώριμες συζητήσεις, που παλιά δεν έκανα. Με εμπιστεύονται. Σήμερα ευχαριστιέμαι τη ζωή, τα μικρά καθημερινά πράγματα», σημείωσε ο Στάθης.

Επικοινωνία με το ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα:
2410237811 για τους γονείς
2410254597 για τους χρήστες
Επίσης μπορείτε να επικοινωνείτε και με το ΚΕΘΕΑ Πιλότος στο Βόλο, στην οδό Μεταμορφώσεως και Σοφοκλέους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.