Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σήμερα σε δάση και άλση της Μαγνησίας

Λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι

Πολύ υψηλός θα είναι σήμερα Παρασκευή ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κάτι που είχε αποτέλεσμα η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας χθες το μεσημέρι, με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών λόγω καιρικών φαινομένων».
Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, τόσο στη χερσαία Μαγνησία, όσο και στα νησιά των Σποράδων, θα βρίσκονται στην πολύ υψηλή κατηγορία, ένα βήμα πριν το τελευταίο στάδιο που είναι η κατάσταση συναγερμού.
Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε εκτάκτως χθες, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων και αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων για σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στο βαθμό 4 και θεωρείται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π.
Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε την άμεση τήρηση της εφαρμογής του μέτρου της προληπτικής απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου (από 08:00 έως και 08:00) ιδιαίτερα και για τις δασικές εκτάσεις της
1. Κουκουράβα
2. Γορίτσα
3. από τον Βρυό ως την Παλιά Μιντζέλα

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρησηκαθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο. Επιπλέον απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων , προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο. Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Εγρήγορση και των πολιτών για την περίπτωση πυρκαγιάς

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και τους Δήμους ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών και Συντήρησης της Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων έθεσε τον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων σε πλήρη ετοιμότητα. Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.
Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Επιπλέον βάσει της εγκυκλίου 2195/2015 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας για σήμερα. Τηλέφωνο επικοινωνίας : Γρ. Πολιτικής Προστασίας 24213 52464, 24213 52459.

Ισχυροί άνεμοι αναμένονται σήμερα

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με έγγραφο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Πρόγνωση Καιρικών Φαινομένων», στη Θεσσαλία σήμερα Παρασκευή θα επικρατήσουν Βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και το πρωί στα Βόρεια τοπικά 7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε Βόρειους Βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ και στα Ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Το Λιμεναρχείο συστήνει στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν κατά το χρόνο ισχύος του έκτακτου δελτίου και στους λουόμενους να επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή και να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.