Προς… «Βουλγαροποίηση» μισθών- συντάξεων

Ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος είπε ότι υπάρχει νομική ρήτρα συγκρίσιμης ευθυγράμμισης με τη Βουλγαρία!

Ολοταχώς προς … «Βουλγαροποίηση μισθών και συντάξεων» βαδίζει η Ελλάδα, με βάση το δεύτερο μνημόνιο έχει δομική ρήτρα συγκρίσιμης ευθυγράμμισης με τη Βουλγαρία και προβλέπει μειώσεις στην Ελλάδα για να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις στη γειτονική χώρα! Με τον παραπάνω στόχο ξεκινούν από τις αρχές του 2019 και κάθε χρόνο που θα περνάει, μειώσεις συντάξεων και μισθών, μέχρι οι Έλληνες να φτάσουν στα επίπεδα των 400 – 500 €.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Αλέξης Μητρόπουλος νομικός και καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που εκτίμησε ότι το θέμα της χώρας απαιτεί πανστρατιά και πατριωτικό μέτωπο για τα εθνικά ζητήματα.

«Το κράτος εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη»
Ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι κάθε χρόνος που περνάει, θα γίνονται συνεχώς μειώσεις των συντάξεων «για να Βουλγαροποιηθούν σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο Παπαδήμου, όπου ψηφίστηκε ρήτρα Βουλγαροποίησης των συντάξεων και των μισθών».
«Το δεύτερο μνημόνιο έχει δομική ρήτρα συγκρίσιμης ευθυγράμμισης με τη Βουλγαρία, για να κατέβουν οι Ελληνικές συντάξεις και μισθοί και να φθάσουν στα 400 και 500 €, για να ανέβουν οι Βουλγαρικοί μισθοί και συντάξεις», δήλωσε ο καθηγητής.
Ο ίδιος είπε, ότι αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, το κράτος εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη, έστω κι έρθει η ανάπτυξη, καθώς το απαγορεύει το μνημόνιο και το ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, ότι το κράτος θα εγγυάται μόνο 380 € και το παραπάνω ο ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, ο ΕΦΚΑ δεν θα μπορεί να εγγυηθεί συντάξεις 1000 €, αλλά 150 €, που σημαίνει ότι οι συντάξεις θα διαμορφωθούν στα 500 €, καθώς ότι εξοικονομηθεί από την ανάπτυξη θα πηγαίνει στο χρέος, σύμφωνα με όσα έχουν υπογράψει τα πέντε κόμματα.

Αναπηρικές συντάξεις με 138 ευρώ!
Χαρακτήρισε δε χειρότερο τον νόμο Κατρούγκαλου, διότι χάνεται το ΕΚΑΣ, η σύνταξη υπολογίζεται με όλο τον εργασιακό βίο, οι ανάπηροι, ανάλογα με το ποσοστό παίρνουν συντάξεις με χαμηλότερη 138 €! Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι δεν περίμενε να δει αυτό τον άγριο νεοθατσερισμό από μια κυβέρνηση που και ο ίδιος πίστεψε και το 2010 είπε πει στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να μη μας προδώσει και είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Όπως είπε «ντε φάκτο, μας έχουν κάνει αποικία και μας έχουν Βουλγαροποιήσει, ντε γιούρε (de jure) νομικά μας έχουν αποβάλει από το κοινωνικό κεκτημένο και αν αναπτυχθούμε κάποτε, θα διώχνουμε τον πλούτο στους δανειστές». Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο το θέμα της χώρας απαιτεί πανστρατιά και πατριωτικό μέτωπο με τα εθνικά ζητήματα.

Μέτρα 3,8 δις €
Ο καθηγητής τόνισε ότι τα 2% μέτρα του ΑΕΠ το 2019, θα είναι 3,8 δις €, που μεταφράζεται ως 1,9 δις € μείωση από τις συντάξεις και 1,9 δις € από τη φορολογία εισοδήματος, οι μισοί από τους οποίους θα είναι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, θα έχουμε συνταξιούχους που τον Ιανουάριο του 2019 θα χάσουν μια ή δύο συντάξεις, ενώ τουλάχιστον οι μισοί συνταξιούχοι και μισθωτοί, τον Ιανουάριο του 2020 θα χάσουν μια ως μιάμιση σύνταξη «με τη μείωση του αφορολόγητου, που πλέον μηδενίζεται και τον φασισμό που ισχύει περί τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος», όπως ανέφερε.

«Οι φτωχότεροι συνταξιούχοι της Ευρώπης»
Ο καθηγητής τόνισε ότι μπαίνοντας στο 2019, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ και από τα 500 και 600 €, θα πέσουν στα 250 και 300 € και θα είναι οι πιο φτωχοί συνταξιούχοι της Ευρώπης, κάτι που ψήφισαν και τα πέντε κόμματα στο πλαίσιο του μνημονίου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς 1 ως 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, που σήμερα παίρνουν από 940 € κύρια σύνταξη και από 110 € και πάνω επικουρική σύνταξη, θα χάσουν μια ως δύο συντάξεις και από 1300, θα πέσουν κάτω από τα 1000 €. Πρόκειται για ένστολους όλων των κλάδων, τα μεσοανώτερα κλιμάκια του ΙΚΑ, οι περισσότεροι των ειδικών μισθολογίων, όπως και τα χαμηλότερα κλιμάκια του ΙΚΑ (γυναίκες με παιδιά και με λίγα χρόνια δουλειάς). Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχασαν και πέρυσι εισόδημα από την περυσινή σκληρή μείωση των συντάξεων.
«Δύο εκατομμύρια κόσμος, οι φτωχότεροι των Ελλήνων που δεν πληρώνουν σήμερα φόρο, θα πληρώσουν με την κατάργηση του αφορολόγητου και λόγω του ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα και όχι το πραγματικό», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.