Έλεγχοι DNA για… ΠΟΠ προϊόντα-Μπορούν να επεκταθούν και στη Μαγνησία

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και πρ. των βιοεπιστημόνων Απ. Βανταράκη

Στην μέθοδο DNA που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο ερευνητικού έργου για πιστοποίηση πηγών προέλευσης ΠΟΠ προϊόντων αναφέρθηκε ο Απόστολος Βανταράκης καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή.
Ο καθηγητής τόνισε ότι στην πορεία ανάπτυξης της μεθόδου, θα χρειαστεί να βρεθούν τοπικιστικά ξεχωριστά χαρακτηριστικά (χώμα, αέρας, νερό) στην κάθε περιοχή και θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε προϊόντα της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας και ένας μοριακός δείκτης που θα βρεθεί στο προϊόν ή στο σημείο καλλιέργειας, να μπορέσει να αποτελέσει την ταυτότητα του δείγματος, όσον αφορά στη πηγή προέλευσης.

«Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει ότι αυτό που αγοράζει
προέρχεται από την περιοχή την οποία δηλώνεται»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ», το Πανεπιστήμιο Πάτρας συνεργάζεται με το Τμήμα του Αγρινίου που έχει συντονιστικό ρόλο και το έργο ασχολείται με την ανάπτυξη μεθόδων, για να πιστοποιήσουν την πηγή προέλευσης κάποιων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) προϊόντων για αρχή και στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα προϊόντα.
«Το έργο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, χρησιμοποιούμε τρία προϊόντα, τις ελιές Καλαμών, τη σταφίδα Βοστίτσα (ανώτερης ποιότητας Κορινθιακή) και το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τα οποία είναι ΠΟΠ προϊόντα και η πηγή προέλευσης είναι ένας βασικός παράγοντας που θα έπρεπε να συνδέεται με τον ΠΟΠ χαρακτήρα, γιατί ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει ότι αυτό που αγοράζει προέρχεται από την περιοχή την οποία δηλώνεται», τόνισε ο καθηγητής.
Ο ίδιος είπε, ότι οι μοριακές αυτές μεθοδολογίες είναι αυτές που χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο εν συνόλω, όπως στον Covid και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ιατρικού χαρακτήρα, αλλά για ένα τρόφιμο το να μπορείς να πιστοποιήσεις μέσα από κάποιους δείκτες στην πηγή προέλευσης, σχετίζεται κυρίως με τα χαρακτηριστικά του τροφίμου, την πηγή προέλευσης, αν μπορεί να μας δώσει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορούμε να φτάσουμε και σε επίπεδο διάκρισης, όχι μόνο χωρών, αλλά και σε επίπεδο περιοχών.

«Θα χρειαστεί να βρεθούν
τοπικιστικά ξεχωριστά χαρακτηριστικά»

«Με αφορμή την ανακοίνωση στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Βιοεπιστημόνων, ο Συνεταιρισμός Κρήτης για τη σταφίδα ζητά πιστοποίηση του δικού του προϊόντος και αν αναζητηθούν δείκτες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, μέσα από την μοριακή μέθοδο θα βεβαιωθεί η πηγή προέλευσης ενός προϊόντος», τόνισε ο κ. Βανταράκης.
Ο καθηγητής τόνισε ότι στην πορεία ανάπτυξης της μεθόδου, θα χρειαστεί να βρεθούν τοπικιστικά ξεχωριστά χαρακτηριστικά (χώμα, αέρας, νερό, υγρασία) στην κάθε περιοχή και θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε προϊόντα της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας και ένας μοριακός δείκτης που θα βρεθεί στο προϊόν ή στο σημείο καλλιέργειας, να μπορέσει να αποτελέσει την ταυτότητα του δείγματος, όσον αφορά στη πηγή προέλευσης.
Ο κ. Βανταράκης εξήρε την προσπάθεια που γίνεται και τόνισε ότι πολύ γρήγορα φορείς και εργαστήρια θα μπορούσαν να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση και να αναπτύξουν τέτοιες μεθόδους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα της τάξης του ενός έτους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.