Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μαγνησίας: Εδώ που η ανάγκη δεν έχει χρώμα και πρόσημο

Μαγνησιώτες εθελοντές συγκεντρώνουν τρόφιμα και καθαριστικά για τους πληγέντες της Καρδίτσας

Η αλληλεγγύη είναι μία λέξη που τα τελευταία χρόνια πολλοί την έχουν ανασύρει από τα λεξικά, ωστόσο όμως η εφαρμογή της, δεν γίνεται πάντα απ’ όλους. Στον Βόλο, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μαγνησίας εδώ και έξι περίπου χρόνια κάνει πράξη την έννοιά της, τείνοντας χείρα βοηθείας σε 80 οικογένειες που έχουν ανάγκη, σε κρατούμενους, αλλά και στους πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή του Μόζα. Περίπου 75 εθελοντές δημιούργησαν μια συλλογικότητα και μια αλυσίδα βοήθειας που δεν κρίνει τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματός τους, την καταγωγή και την διαφορετικότητα και αυτές τις ημέρες στέκεται δίπλα στους πληγέντες της Καρδίτσας, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και είδη καθαρισμού.

Η αρχή της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης

Στην οδό Γαλλίας 6, πάνω από το ιστορικό καφενείο Μουριές βρίσκεται η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μαγνησίας. Ανοίγοντας την πόρτα, βλέπει κανείς την κ. Ρούλη Καραγιάννη, υπεύθυνη της εθελοντικής αυτής συλλογικότητας, έτοιμη να μιλήσει, να εξηγήσει και να μοιραστεί με τους συμπολίτες τις δράσεις και το έργο της Πρωτοβουλίας.
«Το 2014, τότε που η Ελλάδα βίωνε μία πολύ μεγάλη οικονομική, ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση, διαπιστώσαμε κάποιοι δραστήριοι Μαγνησιώτες, την ανάγκη για τη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας ως μια συλλογικότητα ανθρώπων, που ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο, είτε είναι συμπολίτης, είτε πρόσφυγας», είπε η ίδια για τη «σπίθα» της αρχής. Σχεδόν έξι χρόνια μετά, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης αριθμεί περίπου 75 μέλη- εθελοντές, όπου ο καθένας βοηθά με τον δικό του τρόπο.
Η κ. Καραγιάννη ξεκαθαρίζει ότι « Δεν διακινούμε χρήματα, αλλά συμβουλευτική, προϊόντα και στηρίζουμε από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα 80 οικογένειες μόνιμα. Η στήριξή μας είναι είτε βοηθώντας με τα διαδικαστικά, ώστε να λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είτε να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη ή προνοιακά επιδόματα κ.α.».
Η συμβουλευτική προέρχεται από τους εθελοντές της Πρωτοβουλίας, που ανάλογα με το επάγγελμα και τις γνώσεις τους, γιατροί, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλα πολλά, μπορούν να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν κάποια ανάγκη.

Βοήθεια σε μονογονεϊκή οικογένεια

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μιας μονογονεϊκής οικογένειας με ένα παιδί τετραπληγικό 32 ετών, που δεν λάμβανε κανένα επίδομα, αν και τα δικαιούνταν. Οι εθελοντές λοιπόν βοήθησαν την μητέρα στη γραφειοκρατική διαδικασία και πλέον τόσο η μητέρα όσο και το παιδί, λαμβάνουν όσα δικαιούνται κι έχουν πλέον μία αξιοπρεπή ζωή.
Τα …μάτια των εθελοντών της Πρωτοβουλίας είναι πάντα ανοιχτά και κοιτούν τον διπλανό τους. Κάπως έτσι εντοπίστηκαν και οι 80 οικογένειες που στηρίζονται μέχρι σήμερα. Από τις υποδείξεις γνωστών και φίλων.
«Εμείς δεν υποκαθιστούμε τις δομές και το κράτος. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Εάν διαπιστώσουμε κάποιο πρόβλημα όπως μια κακοποίηση, καλούμε άμεσα τις καθ ύλην αρμόδιες αρχές κι επιλαμβάνονται του θέματος», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η κ. Καραγιάννη.

Πολλές δράσεις στήριξης στη Μαγνησία

Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει μία πλούσια κοινωνική δράση. Από 2015 ξεκίνησε η συνεργασία με τα ιδρύματα κράτησης ανηλίκων και νέων στον Βόλο και την Κασσαβέτεια, με την προσφορά ειδών προσωπικής υγιεινής και κουβερτών.
Κάθε χρόνο οι εθελοντές στηρίζουν το σπουδαίο έργο του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου» προσφέροντας τόσο γραφική ύλη, όσο και τρόφιμα για οικογένειες μαθητών που φοιτούν σε αυτό.
Σημαντική όμως ήταν και η βοήθεια που προσφέρθηκε από τους εθελοντές στην προσφυγική δομή Μόζα. Όταν λειτούργησε η Δομή, ανέφερε η κ. Καραγιάννη, δεν υπήρχε γιατρός, νοσηλευτής και κανένας τρόπος για να μεταφερθούν από τη δομή και προς το Νοσοκομείο οι ασθενείς.

«Κάναμε και τους μεταφραστές!»

«Για δύο χρόνια ήμασταν αυτοί που βάλαμε τα αυτοκίνητά μας για να είμαστε δίπλα στις μανάδες που γεννούσαν και δίπλα στους αρρώστους. Κάναμε ταξί τα αυτοκίνητά μας για να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Ευτυχώς με τη συνεργασία όλων η δομή πλέον έχει δύο γιατρούς, έξι νοσηλευτές, δύο κοινωνικούς λειτουργούς, μία νηπιαγωγό και πέντε μεταφραστές. Στην αρχή δεν υπήρχαν ούτε μεταφραστές! Κάναμε και τον μεταφραστή. Λίγο με την ψυχή, λίγο με τα μάτια και τα χέρια, πήγαμε καλά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καραγιάννη.
Παράλληλα, το 2018 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πέντε καθηγητές πραγματοποίησαν μαθήματα ελληνικών και γερμανικών σε πρόσφυγες, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης δημιουργήθηκε ένας σαν παιδικός σταθμός για τα παιδιά των προσφύγων, που συμμετείχαν στα μαθήματα, προκειμένου εκείνα να απασχοληθούν δημιουργικά.
Τέλος, στην περίοδο της καραντίνας οι εθελοντές της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διένειμαν προϊόντα σε πάνω από 100 σπίτια και οικογένειες, ενώ βοήθησαν 300 και πλέον μοναχικούς ανθρώπους τηλεφωνώντας τους και συζητώντας μαζί τους ή προσφέροντας όποια βοήθεια ήταν δυνατή.

Η βοήθεια στη Μόρια

Στη διάρκεια που κινητοποιείται η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έχει σταλεί πολλές φορές βοήθεια στους πρόσφυγες στη Μόρια. Όμως, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των εθελοντών και συγκεντρώθηκαν 30 μεγάλα χαρτοκιβώτια βοήθειας με είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης, που εστάλησαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Συγκέντρωση βοήθειας για τους πληγέντες της Καρδίτσας
Μόλις όμως ολοκληρώθηκε η μία αποστολή, έγινε η καταστροφή στη Θεσσαλία με τον καταστροφικό κυκλώνα να παρασέρνει στο διάβα τους τις περιουσίες και τη ζωή των ανθρώπων. Οι δυνάμεις ανασυγκροτήθηκαν και ξεκίνησε νέα συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι.
«Σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε δύο κατεστραμμένα χωριά και να πάμε οι ίδιοι να δώσουμε τη βοήθεια και να τους πούμε ότι είμαστε εδώ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καραγιάννη και απηύθυνε κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να στηρίξει αυτή τη βοήθεια να φέρει ό,τι μπορεί στην οδό Γαλλίας 6 στον πρώτο όροφο ή στο καφενείο Μουριές που είναι στο ισόγειο. Συλλέγονται καθαριστικά, χαρτιά υγείας, βρεφικές πάνες, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και τρόφιμα μακράς διάρκειας. Την Δευτέρα ολοκληρώνεται η συλλογή των προϊόντων και οι εθελοντές θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές.
«Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια. Να γίνουν πολλοί συμπολίτες αλληλέγγυοι γιατί θα γίνουν περισσότεροι όσοι έχουν ανάγκη», είπε τέλος η κ. Καραγιάννη, στέλνοντας το δικό της μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.