Πρόβλημα επιβίωσης πλέον για συνταξιούχους που κάθονται στο κρύο για να έχουν τρόφιμα!

Λόγω και της ακρίβειας οι συντάξεις επαρκούν για τις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα…

Το πρόβλημα επιβίωσης στο περιβάλλον της ακρίβειας, κυρίως της ενέργειας, αλλά και όλων των άλλων αγαθών και υπηρεσιών, ανέδειξε ο Γιώργος Ρούσσας πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και είπε ότι πολλοί συνταξιούχοι κρυώνουν , καθώς δεν χρησιμοποιούν τη θέρμανση, για να μπορέσουν να καλύψουν τα τρόφιμα του μήνα, τις περισσότερες μέρες του οποίου μένουν χωρίς τρόφιμα. Είναι αρκετοί δυστυχώς οι ηλικιωμένοι συμπολίτες, που πληρώνουν με «τεφτέρια» σε καταστήματα τροφίμων, κάνουν διακανονισμούς για οφειλές σε υπηρεσίες , ενώ προχωρούν σε περικοπές και σε φάρμακα, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσα, η σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με την ακρίβεια στην ενέργεια και σε όλα τα αγαθά, είναι η πιο ζοφερή για τους συνταξιούχους, σε συνδυασμό μάλιστα με την απαράδεκτη σύγκρουση των συμφερόντων από τη μια μεριά των Αμερικανών και από την άλλη των Ρώσων στην Ουκρανία, όπου φεύγουν οι πολίτες για να γλιτώσουν. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να δώσει λύση στα συμφέροντα των λαών.

«Ο συνταξιούχος και η οικογένειά του

πληρώνουν όσα βιώνει η οικονομία»

Την ίδια στιγμή, ο καιρός είναι ένας αρνητικός παράγοντας, καθώς αν θα χρειαστεί κάποιος να αγοράσει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, για να ζεσταθεί, σε αυτές τις τιμές, θ’ αρχίσουμε να περιορίζουμε τα πάντα στη ζωή μας. Κάποιοι θα μειώσουν, όπως έχουν ήδη μειώσει, τη δυνατότητα να θερμαίνουν το σπίτι τους, κάποιοι θα κάνουν περικοπές άλλων εξόδων, ενώ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπήρχαν αυξήσεις και πριν τον πόλεμο, ανέφερε.

“Αυτή η κανονικότητα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, δείχνει, ότι αν η ίδια, δεν ασχοληθεί σοβαρά με τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού Λαού, θα έχουμε μια δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίζουμε και γι’ αυτό το συνταξιουχικό κίνημα είχε πάντα δίκιο. Δεν μπορεί κάθε φορά ο συνταξιούχος και η οικογένειά του να πληρώνουν στην ουσία όλα αυτά που βιώνει η Ελληνική οικονομία”, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσα, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, φαίνεται ότι πηγαίνουν για επενδύσεις, αλλά για την επένδυση στη ζωή των συνταξιούχων δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι

καλύπτουν ανάγκες για 10 ημέρες

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ τόνισε ότι με τα χρήματα που παίρνουν οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να επιβιώσουν και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου καλύπτουν τις ανάγκες για 10 ημέρες από τη στιγμή που πληρώνονται, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς χρήματα για τις υπόλοιπες 20 μέρες του μήνα!

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων είπε ότι οι συντάξεις ήταν αποτέλεσμα της εργασίας και του μόχθου τους, που πλήρωσαν με τις εισφορές τους κατά τον εργάσιμο βίο τους και με τα χρήματα που έπαιρναν, έπρεπε να εξασφαλίσουν τις συντάξεις τους.

Ο ίδιος είπε, ότι τα τελευταία 10 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν τις πιο αντισυνταγματικές πολιτικές, που οδήγησαν τους συνταξιούχους, να μην βασίζονται στη σύνταξη, αλλά να φτάνουν στο σημείο να σκέφτονται με ποιούς τρόπους να μειώσουν ανάγκες τους, ακόμη και να κάνουν εκπτώσεις στην υγεία τους!

«Αδυνατούν να καλύψουν

τις βασικές τους ανάγκες»

 Στο πνεύμα αυτό, ανέφερε ο κ. Ρούσσας, έγινε κινητοποίηση προς μιας εβδομάδας, γιατί εκτός από το θέμα της επιβίωσης και της καθημερινότητας υπάρχει και το ζήτημα της υγείας. Επίσης είπε ότι τα παιδιά των συνταξιούχων δεν έχουν Συλλογικές Συμβάσεις και στην πιο παραγωγική τους ηλικία αναγκάζονται να δουλεύουν με σχέσεις εργασίας – λάστιχο, όπως μερική απασχόληση κλπ. “Με όλα αυτά, ούτε οι ίδιοι, ούτε και οι συνταξιούχοι, δεν μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό, για να μπορέσουν να επιβιώσουν”, τόνισε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι με βάση τις εισφορές που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι μπορούσαν να ζήσουν, αλλά με τις μειώσεις των συντάξεων στα 550 € κατά μέσο όρο, πλέον αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.