Προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία των σχολείων στο Βόλου

Συνάντηση της δημοτικής κίνησης "Μαζί για το Βόλο" με το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου

Κλιμάκιο δημοτικών συμβούλων και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» συναντήθηκαν με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που προκύπτουν από τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο συγχρωτισμό των μαθητών, στον αριθμό τους ανά τάξη, στην καθαριότητα και τις καθαρίστριες, ενώ ασκείται κριτική από τη δημοτική κίνηση για την απουσία πρωτοβουλιών από τη Δημ. Αρχή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Συνάντηση πραγματοποίησε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ Ιάσονας Αποστολάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Παπαθανασίου, Διαλεχτή Τσιτούμη και Αφροδίτη Γατζού, με το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Βόλου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην αρχή μιας δύσκολης χρονιάς λόγω της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19 και κυρίως ο έντονος συγχρωτισμός μαθητών ανά τάξη. Χαρακτηριστικό ότι στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 4 στα 10 σχολεία έχουν πάνω από 17-18 μαθητές ανά τάξη. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη δευτεροβάθμια, απόρια της κυβερνητικής επιλογής όχι μόνο να μην προσλάβει επιπλέον προσωπικό λόγω της πανδημίας, αλλά και να μην καλύψει τα ήδη υπάρχοντα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Επιπλέον λόγος ανησυχίας είναι η κατάσταση των σχολικών καθαριστριών, καθώς είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγιεινή και την ασφάλεια όλων στις σχολικές μονάδες. Ο αριθμός αυτών που έχουν αναλάβει καθήκοντα (των μερικής απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων) δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες σε καθαριότητα και απολύμανση.

Η Δημ. Αρχή δεν μπορεί να μείνει άλλο αδρανή παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις όπως τις καθορίζει το Υπ. Παιδείας και το Υπ. Εσωτερικών. Έχει το ανάλογο πολιτικό μέγεθος να διεκδικήσει μαζί με την ΚΕΔΕ και με τους άλλους μεγάλους Δήμους αυτά που πρέπει; Γιατί σιώπησε όταν ανέθεσαν αιφνιδιαστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων τις σχολικές καθαρίστριες; Αρκεί η χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ για τις ανάγκες της περιόδου; Από τη μεριά του πρέπει επίσης να πιέσει για το σπάσιμο των τμημάτων ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση και παράλληλα να κάνει τα αδύνατα δυνατά (όπως εκεί που επιλεκτικά θέλει) για αξιοποίηση άλλων χώρων ώστε να χρησιμοποιηθούν για σχολικές ανάγκες.

Να θυμίσουμε ότι επί έξι ολόκληρα χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί και παραδοθεί ούτε μια νέα σχολική μονάδα. Ακόμα επαναφέρουμε το αίτημα για διάθεση ποσού ενός για τεστ σε εκπαιδευτικό προσωπικό και δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο ρημαγμένο νοσοκομείο. Για ένα Δήμο με τόσο μεγάλο…αποθεματικό, δεν είναι τίποτα ένας, για παράδειγμα, μοριακός αναλυτής για το Νοσοκομείο μας. Ελπίζουμε ο Δήμαρχος να ήταν το ίδιο διεκδικητικός όπως όταν αδικείται ο ΝΠΣ.»